Uchodzi za warzywo drugiej kategorii. Daria Ładocha radzi, by jeść codziennie

Okej, bądźmy zupełnie szczerzy: to warzywo nie znalazłoby się ani na podium popularności wśród Polaków, ani nawet na podium warzywnego konkursu piękności. Ale przecież nie wolno oceniać książki po okładce. O tym, że pod niepozorną otoczką kalarepy znajduje się mnóstwo cennych wartości odżywczych, wie też Daria Ładocha. Dziennikarka poleca to warzywom wszystkim i twierdzi, że Tajowie bardzo go nam zazdroszczą. 

ObrazekDaria Ładocha mówi, że Tajowie zazdroszczą nam kalarepy - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook

Wiosna to początek sezonu na młodą kalarepkę, z czego z całą pewnością nie omieszka skorzystać Daria Ładocha. Według gwiazdy to warzywo powinno znajdować się w naszym menu choćby codziennie. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Dwie rzeczy. Po pierwsze, kalarepa jest warzywem skrajnie niskokalorycznym, bo w 100 gramach produktu znajduje się jedynie 27 kcal. Po drugie, kalarepa zawiera mnóstwo błonnika pokarmowego, wspierającego pracę jelit.

Obrazek
Daria Ładocha zachwyca się kalarepą - Pyszności; foto: Canva

Te dwie właściwości kalarepy świadczą o tym, że jest to warzywo wprost stworzone dla osób przebywających na dietach. Jedzona — najlepiej na surowo — kalarepa stanowi doskonałą przekąskę, składnik sałatek, czy nawet kanapkowy topping. Daria Ładocha znajduje dla niej jeszcze jedno zastosowanie.

"Kup kalarepę na straganie jeszcze dziś i przekonaj się jak działa, a przede wszystkim jaka jest pyszna. Tajowie byli zachwyceni jej smakiem. Często dodaje ją do curry, jest świetnym, chrupkim elementem. Polecam ją też do risotto" - czytamy cytowaną przez portal kuchnia.fakt.pl dziennikarkę.

I od razu pędzimy z małym sprostowaniem. Tajowie doskonale znają kalarepę i wykorzystują ją w swojej kuchni. Pewna para popularnych podróżników, prowadząca blog "Addicted 2 Travel", przywiozła nawet z Tajlandii przepis na tamtejszą sałatkę — SOM TAM — z wykorzystaniem kalarepy. Oto on!

Tajska sałatka SOM TAM

Składniki:

  • 1 średnia kalarepa
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • garść niesolonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki trzcinowego
  • sok z jednej limonki
  • chilli — według upodobań

Sposób przygotowania:

Obrazek
Daria Ładocha poleca jak najczęściej jeść kalarepę - Pyszności; foto: Canva

Kalarepę i marchew obierz, umyj i pokrój w słupki. Czosnek i chilli drobno posiekaj, a następnie zgnieć razem w moździerzu. Do tej mieszanki dodaj też orzeszki, sos rybny, cukier trzcinowy i sok z jednej limonki. Tak przygotowanym sosem zalej kalarepę i marchewkę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej