Biorę serek wiejski i jajka. Dorzucam ulubione dodatki, a po chwili mam pyszną frittatę

Nie masz pomysłu na szybkie i pyszne śniadanie? Wystarczy serek wiejski, jajka i kilka dodatków, by stworzyć danie, które wygląda i smakuje jak z włoskiej knajpy. Frittata z serkiem wiejskim to szybki patent na poranny głód. Jest bardzo sycąca i zawsze się udaje.

Frittata z serkiem wiejskimFrittata z serkiem wiejskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Poranki nie zawsze sprzyjają kulinarnym eksperymentom. Czas goni, dzieci krzyczą, a kawa jeszcze się nie zaparzyła. Właśnie wtedy potrzebujesz czegoś, co zrobisz szybko, z tego, co masz pod ręką i co nie będzie kolejną nudną jajecznicą. Frittata z serkiem wiejskim to idealna odpowiedź na brak pomysłu na śniadanie: szybka, elastyczna i smaczna na ciepło oraz na zimno. Wrzucasz wszystko na patelnię (albo do piekarnika), czekasz chwilę (w tym czasie spokojnie możesz wypić kawę) i... gotowe. To danie, które nie tylko nasyci, ale i poprawi Ci humor już od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekwipunek z chleba - jak wyciągnięty z gry Minecraft

Frittata z serkiem wiejskim nasyci cię na wiele godzin

Ta wersja frittaty to ukłon w stronę tych, którzy nie mają czasu, ale chcą zjeść coś sensownego. Serek wiejski dodaje jej lekkości i sprawia, że staje się kremowa, jajka wiążą wszystko w zwartą, puszystą strukturę, a dodatki dopełniają całości. Dzięki takiemu połączeniu frittata z serkiem wiejskim to istny game-changer na śniadanie.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 100 g serka wiejskiego,
  • 20 g tartego sera Grana Padano,
  • 30 g kiełbasy,
  • 30 g papryki,
  • 20 g cebuli,
  • łyżka oliwy z oliwek lub masła klarowanego,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj serek wiejski i tarty ser. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj, aż powstanie jednolita masa. Paprykę, cebulę i kiełbasę pokrój w drobną kostkę.
  2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż cebulę i kiełbasę przez 2-3 minuty, aż się delikatnie zarumienią. Wlej masę jajeczną, dodaj paprykę i przykryj. Smaż na małym ogniu, aż frittata z serkiem wiejskim się zetnie i będzie złocista z wierzchu. Jeśli chcesz, możesz na koniec posypać świeżą natką pietruszki.

Nie lubisz smażyć? Możesz tę samą masę wlać do foremki i wstawić do piekarnika na 25 minut w 180 st. Celsjusza. Będzie tak samo smacznie, ale za to zdrowiej.

Dlaczego frittata z serkiem wiejskim to najlepszy start dnia?

Jajka i serek wiejski to duet, który nasyci Cię na długo, mają w sobie mnóstwo białka. To danie nie zna nudy, bo za każdym razem możesz użyć innych dodatków: szpinak, suszone pomidory, pieczarki, a nawet łosoś. Do tego nic nie marnujesz. A najlepsze jest to, że frittata świetnie smakuje również na zimno. Możesz ją pokroić na kawałki i zapakować do pudełka, zabrać na piknik albo zjeść jako wieczorną przekąskę do filmu. To takie śniadanie, które daje energię, ale nie ciąży na żołądku. Prosto, smacznie, domowo i z nutką włoskiego akcentu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Wszyscy myśleli, że to mięso. Grzyby w tej wersji zachwyciły nawet teściową
Wszyscy myśleli, że to mięso. Grzyby w tej wersji zachwyciły nawet teściową