Jedno z najzdrowszych śniadań. Jajka przygotowane w ten sposób zachowują najwięcej wartości

Jajka na śniadanie? Klasyka, ale czy na pewno wiesz, jak je przygotować, żeby naprawdę wydobyć z nich to, co najlepsze? Jest jeden sposób, który bije na głowę jajecznicę, omlet i gotowane na twardo. To śniadanie robi furorę na całym świecie, a ty możesz je mieć na talerzu w 15 minut.

SzakszukaSzakszuka - oto jak ją przygotować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kiedy myślimy o szybkim, ciepłym śniadaniu, najczęściej sięgamy po sprawdzone schematy: jajecznica, tosty z serem, owsianka. Ale co, jeśli powiedziałabym ci, że możesz zrobić coś równie prostego, a przy okazji bardziej odżywczego i zaskakującego dla kubków smakowych. Szakszuka to bliskowschodni klasyk, który w ostatnich latach zdobywa popularność w naszym kraju. To jajka gotowane bezpośrednio w aromatycznych pomidorach z dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw. Danie jest proste, ale za to bardzo efektowne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Dlaczego szakszuka to zdrowe danie?

Nie bez powodu szakszuka uważana jest za jedno z najlepszych dań na dobry początek dnia. Choć wygląda niepozornie, w jednej porcji tego pomidorowo-jajecznego cuda kryje się bardzo dużo zdrowia. Dlaczego? Oto kilka najważniejszych powodów:

  1. Gotowanie bez smażenia - smażenie często zabija właściwości odżywcze, przy szakszuce nie ma tego problemu, bo jajka są gotowane w pomidorach. Efekt? Idealnie ścięte białka z lekko płynnym żółtkiem.
  2. Obecność likopenu z pomidorów - to silny antyoksydant, który dba o skórę i wspiera odporność. Co ciekawe, jest lepiej przyswajalny po obróbce cieplnej.
  3. Talerz pełen białka i witamin - jajka są świetnym źródłem białka, a warzywa to przede wszystkim błonnik i witaminy. Takie danie daje ci energię na cały dzień, a najlepsze jest to, że smakuje obłędnie, a nie musisz dodawać miliona składników. Jeśli jednak klasyczna wersja ci się znudzi, możesz dorzucić warzywa sezonowe, ser halloumi, ciecierzycę, a nawet eksperymentować z przyprawami.

Szakszuka krok po kroku

Składniki:

  • 4 jajka,
  • puszka krojonych pomidorów (lub 4 świeże),
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • chili do smaku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • świeża natka pietruszki lub kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie.
  2. Dodaj pomidory i przyprawy, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż warzywa zredukują wodę. Postaraj się nie mieszać, pomidory powinny zachować swoją strukturę. Pod żadnym pozorem nie rób z nich sosu!
  3. Zrób w warzywach wgłębienia i delikatnie wbij jajka.
  4. Przykryj patelnię i gotuj 5-8 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne.

Szakszuka to danie, które świetnie komponuje się z chrupiącą bagietką, pitą lub grzankami z razowego chleba. Możesz też zjeść ją z awokado, hummusem albo fetą, jeśli chcesz dodać trochę greckiego akcentu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety