PrzepisProste przepisySpróbowałam raz i nie robię już jajek inaczej na śniadanie. Jajecznica i szakszuka poszły w odstawkę

Spróbowałam raz i nie robię już jajek inaczej na śniadanie. Jajecznica i szakszuka poszły w odstawkę

Przekonałam się, że nie ma lepszego śniadania od tego z jajkami w roli głównej. Długo nie czuję się po nich głodu, a słodycze wcale nie kuszą. Pomysłów na taki posiłek jest mnóstwo, więc nigdy się nie znudzą. Moje ostatnie odkrycie to połączenie jajek ze znanym włoskim sosem.

To nowy śniadaniowy hit!
To nowy śniadaniowy hit!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | duugggdt

W swoich porannych posiłkach stawiam najczęściej na jajka na miękko. Czasami skuszę się też na klasyczną jajecznicę, a kiedy mam więcej czasu, na stole pojawia się aromatyczna szakszuka. Bardzo rzadko zaś jem jajka sadzone. Postanowiłam to jednak zmienić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami

Pomysł na pożywne śniadanie

Włosi szczycą się, że ich słynny sos pesto pasuje prawie do wszystkiego. Wypróbowałam go więc z jajkiem sadzonym i okazało się, że to bardzo udane połączenie. Pesto bazuje na bazylii, która świetnie komponuje się z delikatnym smakiem jajka, a kiedy jeszcze do tego doda się chrupiącą grzankę, kompozycja jest pełna. To pyszne i pożywne śniadanie.

Co zawierają jajka sadzone?

Poranny posiłek z jajkiem sadzonym w roli głównej dostarcza białka, witamin A, D, E, K oraz tych z grupy B, a także minerały takie jak żelazo, cynk, selen i fosfor. Dzięki temu można liczyć na wzmacnianie odporności. Kolejna zaleta takich śniadań to dobry wpływ na poprawę pamięci i koncentrację, tak działa zawarta w jajkach cholina. Do przygotowania jajek sadzonych warto użyć oliwy z oliwek. Dodaje się ją też do pesto. To najważniejszy element diety śródziemnomorskiej. Dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wspiera zdrowie serca. Ma dobry wpływ na obniżenie złego cholesterolu.

Najlepsze jajka sadzone

Jak przygotować idealne jajka sadzone? Wystarczy na dno nieprzywierającej patelni wlać ok. łyżkę oliwy z oliwek. Potem podgrzewamy ją delikatnie, by nie była zbyt gorąca, i wbijamy jajka. Gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne, sadzone są gotowe. Należy je delikatnie wyjąć z patelni za pomocą łopatki, aby nie uszkodzić żółtek.

Doskonałe zestawienie na poranny posiłek

Jednak przygotowanie tego śniadania trzeba zacząć od sosu pesto. Chyba że mamy go już w lodówce. Można przechowywać w szczelnym pojemniku przez tydzień. Przepis na sos jest prosty, wystarczy zmiksować świeżą bazylię, orzeszki piniowe, ser parmezan lub pecorino, czosnek z oliwą z oliwek.

Grzanki z pesto i jajkiem sadzonym

Składniki na pesto:

  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki orzeszków pini, płatków migdałowych lub innych orzechów,
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku,
  • 3 łyżki tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zblenduj. Masa nie musi być idealnie gładka.

Składniki na tosty:

  • jajka, po jednym na osobę,
  • kromka chleba lub bułki, po jednej na osobę,
  • oliwa do podsmażania,
  • sól, pieprz, papryka do smaku.
  • szczypiorek, natka do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni lub w tosterze przygotuj grzanki, by były chrupiące. Możesz skropić je oliwą.
  2. Na patelnię wyłóż porcję przygotowanego pesto, po około 2 łyżki na każde jajko.
  3. W każdej porcji pesto zrób zagłębienie i wbijaj po 1 jajku. Smaż, aż białko będzie ścięte, a żółtko nadal płynne.
  4. Jajka przekładaj na grillowane kromki chleba, dodając też pozostałe na patelni pesto.
  5. Możesz też grzanki posmarować pesto bez podgrzewania, a na nim ułożyć jajka sadzone.

Wybrane dla Ciebie