Dorzucam do wiosennej jajecznicy zamiast szczypiorku. Smakuje jak z restauracji

Właśnie pojawiły się w sklepach. Jak to na początku sezonu, ceny szparagów do niskich nie należą. Jednak zdarzają się promocje i warto z nich korzystać. Udało mi się w ten sposób kupić dorodny pęczek, a potem przygotować z nich genialne śniadanie.

Jajecznica z dodatkiem tych warzyw smakuje wybornieJajecznica z dodatkiem tych warzyw smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Dorota Gepert

Szparagi to jedne z moich ulubionych wiosennych warzyw. Najsmaczniejsze są oczywiście z lokalnych upraw, ale na nie przyjdzie jeszcze trochę poczekać. Jednak już zatęskniłam za ich smakiem i kiedy tylko zobaczyłam, że są w cenie promocyjnej w dyskoncie, natychmiast sięgnęłam po pęczek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi warto jeść jak najczęściej, bo mają mnóstwo wartości odżywczych. Są bogate w potas, który reguluje ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernej retencji wody, i zawierają cynk wspomagający elastyczność naczyń krwionośnych. Te warzywa mają też dużo witaminy C, witaminy E i beta-karotenu, dlatego działają antyoksydacyjnie i chronią komórki przed uszkodzeniami.

Do tego szparagi są niskokaloryczne, a w ich składzie jest błonnik, tak ważny dla metabolizmu i dobrego trawienia. Powodów, by je jeść, jest mnóstwo. Jednak nie można zapominać, że cenimy je niezmiernie także za delikatny, lekko orzechowy smak.

Z czym jeść szparagi?

Pomysłów na wykorzystanie szparagów w kuchni jest mnóstwo. Są idealne do sałatek, można je tylko lekko podgotować czy podsmażyć na patelni. Fani tych warzyw wiedzą, że dodają smaku niemal każdej potrawie.

Pierwsze w tym sezonie szparagi postanowiłam jednak wykorzystać do jajecznicy. Nawet to proste danie potrafiły podnieść o poziom wyżej. Nie ma co ukrywać, w ten sposób powstaje śniadanie jak z najlepszej restauracji.

Jajecznica ze szparagami

Składniki:

  • pęczek szparagów,
  • 5 jajek,
  • kilka plasterków szynki (opcjonalnie),
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyj i osusz, odetnij zdrętwiałe końcówki. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Przesmaż szparagi, a następnie dodaj drobno pokrojoną szynkę.
  3. Jajka wymieszaj widelcem. Wlej je do podsmażonych warzyw i szynki. Smaż całość na średniej mocy palnika, cały czas mieszając.
  4. Na koniec dopraw do smaku.
  5. Jajecznicę ze szparagami podawaj z pieczywem na zakwasie lub bagietką.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy