Dorzucam do wiosennej jajecznicy zamiast szczypiorku. Smakuje jak z restauracji

Właśnie pojawiły się w sklepach. Jak to na początku sezonu, ceny szparagów do niskich nie należą. Jednak zdarzają się promocje i warto z nich korzystać. Udało mi się w ten sposób kupić dorodny pęczek, a potem przygotować z nich genialne śniadanie.

Jajecznica z dodatkiem tych warzyw smakuje wybornieJajecznica z dodatkiem tych warzyw smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Dorota Gepert

Szparagi to jedne z moich ulubionych wiosennych warzyw. Najsmaczniejsze są oczywiście z lokalnych upraw, ale na nie przyjdzie jeszcze trochę poczekać. Jednak już zatęskniłam za ich smakiem i kiedy tylko zobaczyłam, że są w cenie promocyjnej w dyskoncie, natychmiast sięgnęłam po pęczek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi warto jeść jak najczęściej, bo mają mnóstwo wartości odżywczych. Są bogate w potas, który reguluje ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernej retencji wody, i zawierają cynk wspomagający elastyczność naczyń krwionośnych. Te warzywa mają też dużo witaminy C, witaminy E i beta-karotenu, dlatego działają antyoksydacyjnie i chronią komórki przed uszkodzeniami.

Do tego szparagi są niskokaloryczne, a w ich składzie jest błonnik, tak ważny dla metabolizmu i dobrego trawienia. Powodów, by je jeść, jest mnóstwo. Jednak nie można zapominać, że cenimy je niezmiernie także za delikatny, lekko orzechowy smak.

Z czym jeść szparagi?

Pomysłów na wykorzystanie szparagów w kuchni jest mnóstwo. Są idealne do sałatek, można je tylko lekko podgotować czy podsmażyć na patelni. Fani tych warzyw wiedzą, że dodają smaku niemal każdej potrawie.

Pierwsze w tym sezonie szparagi postanowiłam jednak wykorzystać do jajecznicy. Nawet to proste danie potrafiły podnieść o poziom wyżej. Nie ma co ukrywać, w ten sposób powstaje śniadanie jak z najlepszej restauracji.

Jajecznica ze szparagami

Składniki:

  • pęczek szparagów,
  • 5 jajek,
  • kilka plasterków szynki (opcjonalnie),
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyj i osusz, odetnij zdrętwiałe końcówki. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Przesmaż szparagi, a następnie dodaj drobno pokrojoną szynkę.
  3. Jajka wymieszaj widelcem. Wlej je do podsmażonych warzyw i szynki. Smaż całość na średniej mocy palnika, cały czas mieszając.
  4. Na koniec dopraw do smaku.
  5. Jajecznicę ze szparagami podawaj z pieczywem na zakwasie lub bagietką.
Wybrane dla Ciebie
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe