Dietetyk radzi, żeby dodać do jajecznicy. Takie śniadanie będzie sto razy zdrowsze

Dietetyk dr Bartek Kulczyński przyznał, że jajecznica to jedno z jego ulubionych dań. Poleca na śniadanie lub na kolację, ale w wersji bardziej odżywczej niż tradycyjna. Co ekspert od zdrowego odżywiania dodaje do jajek? Mamy przepis.

jajecznicaDietetyk ma swój sposób na jajecznicę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Dorota Gepert

Bartek Kulczyński jest dietetykiem oraz doktorem technologii żywności i żywienia. Na swoim kanale na YouTube pokazuje filmiki, w których opowiada, jak powinna wyglądać zdrowa dieta i co jeść na co dzień, by zachować dobrą kondycję. Ostatnio poruszył temat popularnej jajecznicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku

Dlaczego dietetyk chwali jajka?

Ekspert od razu przyznał, że bardzo lubi to danie. Nic dziwnego, bo o jajkach wypowiadał się już wielokrotnie. Uznaje je za jeden z najzdrowszych produktów. Kolejny raz przypomniał o cholinie, którą zawierają żółtka. Wspomniał o badaniach potwierdzających, że osoby jedzące regularnie jajka chronią się przed szkodliwymi zmianami w mózgu oraz ryzykiem demencji. Dostarczenie w codziennej diecie choliny w zadowalającej ilości jest bardzo trudne, jeśli nie jemy jajek.

Jajka mają także dobry wpływ na kości. Wzmacniają je, bo zawierają pełnowartościowe białko i przeciwutleniacze. Dietetyk podkreślił też, że jajka nie podnoszą cholesterolu i działają dobroczynnie na układ krążenia.

Ważne!

Dietetyk potwierdza, że osoby zdrowe mogą pozwolić sobie na 7-10 sztuk tygodniowo. Tylko przy niektórych chorobach trzeba ograniczyć ich liczbę

Jakie warzywa dodaje ekspert do jajecznicy?

Wszyscy znamy przepis na jajecznicę. Czym zaskoczył nas dietetyk? Dodaje do niej całkiem sporo dodatków i każdy z nich ma dobry wpływ na zdrowie. Lista zaczyna się od cebuli i czosnku, które mają działanie przeciwzapalne. Kolejny jest pomidor bogaty w likopen. Jest on silnym przeciwutleniaczem i zapobiega szybkiemu starzeniu. Kolejne na jego liście dodatków są przyprawy i jest ich całkiem sporo.

Te przyprawy są niezastąpione do jajecznicy

Dużą wagę przywiązuje do kolendry. Proponuje użyć jej zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej, bo dobrze wspomaga organizm w oczyszczaniu. Kolejny jest kumin. Dzięki niemu trawienie jest sprawniejsze, a cukier się obniża. Nie zapomina też o imbirze. Docenia jego moc przeciwzapalną i to, że dobrze działa na pamięć. Według eksperta w parze z tą przyprawą zawsze powinna iść kurkuma. Jej składnik aktywny, czyli kurkumina, jest skuteczniejsza w towarzystwie imbiru. Udowodniono, że wzmacnia ona układ odpornościowy, a także pomaga przy stanach obniżonego nastroju. Ostatnia przyprawa nikogo nie zaskoczy, bo często stosujemy ją do tradycyjnej jajecznicy. Chodzi o pieprz. Jest on bogaty w piperynę, która poprawia metabolizm.

Jajecznica według Bartka Kulczyńskiego

Składniki:

  • 2 jajka,
  • połowa posiekanej cebuli,
  • połowa pomidora pokrojonego w kostkę,
  • połowa startego ząbka czosnku,
  • około 1 cm startego świeżego imbiru,
  • połowa drobno posiekanej papryczki chili,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry,
  • szczypta garam masali,
  • odrobina soli i pieprzu,
  • masło, masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia,
  • kilka gałązek świeżej kolendry.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej wybrany tłuszcz i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli.
  2. Następnie dodaj czosnek, imbir i chili i smaż jeszcze pół minuty.
  3. Potem dodaj pomidora, kurkumę, kolendrę, kmin rzymski i garam masalę.
  4. Podgrzewaj, aż pomidor zmięknie, wtedy wbij jajka i całość delikatnie wymieszaj, aż uzyskasz ulubioną konsystencję.
  5. Dopraw jajecznicę solą i pieprzem. Podawaj ją z drobno posiekaną świeżą kolendrą.
Wybrane dla Ciebie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze