Masz 50 lat? Połącz pomidory z tym dodatkiem. Pomogą ci obniżyć cholesterol

Pomidory można jeść z wieloma różnymi dodatkami, świetnie smakują ze szczypiorkiem, natką pietruszki czy bazylią. Dietetyk dr Bartek Kulczyński zwrócił uwagę na jeszcze jedno zioło, które w połączeniu z tym warzywami daje świetne rezultaty.

PomidoryDietetyk poleca łączyć pomidory z szałwią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Dorota Gepert

Tęsknicie za świeżymi ziołami? Znany w sieci dietetyk Bartek Kulczyński tym razem w swoim filmiku na kanale YouTube opowiedział, jakie niesamowite właściwości ma szałwia. Jest bardzo znana w kuchni śródziemnomorskiej, a my często o niej zapominamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy nie mam czasu, serwuję makaron caprese. Pyszny sos pomidorowy robię bez gotowania

Znana w kuchni śródziemnomorskiej

Szałwia nie jest naszym pierwszym wyborem, gdy chodzi o zioła. Chętniej stosujemy bazylię, rozmaryn czy nawet orientalną kolendrę. Nie ma co ukrywać, szałwia ma specyficzny smak. Jednak warto się do niej przekonać, bo ta roślina ma niesamowite właściwości. A już szczególnie powinny na nią zwrócić uwagę osoby dojrzałe.

Co to za zioło

Szałwia przede wszystkim zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed wieloma chorobami i starzeniem się. Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Przeciwdziała też rozwojowi wielu mikroorganizmów. Dr Bartek Kulczyński zwrócił uwagę na jeszcze kilka ważnych właściwości szałwii. Jednak od razu zaznaczył, że aby osiągnąć korzyści dla zdrowia, należy szałwię stosować systematycznie.

Szałwię lekarską łatwo uprawiać samodzielnie
Szałwię lekarską łatwo uprawiać samodzielnie © Adobe Stock

Dlaczego szałwia sprawdzi się po po 50-tce?

  • Badania wykazują, że skutecznie pomaga obniżyć cukier we krwi.
  • Ma dobry wpływ na podwyższony cholesterol. A najlepsze rezultaty są wtedy, gdy połączy się ją z pomidorami. Chodzi o zawarty w nich likopen. Razem są skuteczniejsze w obniżaniu cholesterolu i zapobieganiu miażdżycy.
  • Świetnie działa na układ nerwowy. Po pierwsze ma lekkie działanie uspakajające, łagodzi nerwy, stres, lęki. Po drugie usprawnia pracę mózgu.
  • Łagodzi objawy menopauzy, nawet takie, które sprawiają najwięcej problemów, czyli uderzenia gorąca czy kołatania serca.

Jak stosować szałwię

Dr Bartek Kulczyński daje prosty przepis: łyżeczkę szałwii wystarczy zalać szklanką wody i zaparzać pod przykryciem przez kwadrans. Ekspert wspomina też o tabletkach z ekstraktem z szałwii.

Do potraw najlepiej nadają się świeże listki szałwii. Można ją kupić w doniczkach na stoiskach z ziołami. Dobrym sposobem, by mieć ją zawsze pod ręką, jest wysianie jej do doniczki. Uprawa tego zioła na parapecie, a już za chwilę na balkonie, jest bardzo łatwa.

Wybrane dla Ciebie
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥