Dietetyk radzi, by jeść 3 razy w tygodniu, bo chroni przed rakiem i zakrzepami. Jest w każdym spożywczaku i kosztuje grosze

Zdrowa dieta nie musi być droga, a witamin i składników odżywczych nie trzeba szukać w drogich suplementach. W sklepach czeka bowiem zielony skarb, który na dodatek kosztuje naprawdę niedużo.

To warzywo warto dodać do koszykaTo warzywo warto dodać do koszyka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Ewa Malinowska

W odpowiednio zbilansowanej diecie znaleźć można wszystkie niezbędne do zdrowia składniki odżywcze. Dyplomowany dietetyk, wykładowca akademicki i technolog żywności dr Bartek Kulczyński zaleca, by do swojego jadłospisu na stałe włączyć szpinak i sięgać po niego nawet 3 razy w tygodniu. Zielone liście będą nie tylko smacznym dodatkiem do sałatek, koktajli, kanapek czy makaronów, ale także dostarczą cenne dla organizmu związki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Szpinak dobry na wzrok

Za kilka złotych w sklepie czeka warzywo, które wspaniale wpłynie na wzrok. Doktor Bartek Kulczyński podkreśla, że nie ma drugiego takiego produkty, który zawierałby tak duże ilości luteiny. Luteina jest naturalnym barwnikiem, który występuje w siatkówce oka. Regularne spożywanie szpinaku, bogatego w luteinę, może pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej, zaćmie i innym chorobom oczu.

Umyty i osuszony szpinak na talerzyku
Umyty i osuszony szpinak na talerzyku © Adobe Stock

To szczególnie ważne dla osób po 50. roku życia, u których pojawiają się problemy ze wzrokiem. Luteina działa jak okulary przeciwsłoneczne dla oczu. Chroni siatkówkę oka przed szkodliwym działaniem promieniowania UV oraz wolnych rodników.

Witaminy w szpinaku

W szpinaku znaleźć można także sporą ilość witaminy K1. Wystarczy garść liści, by pokryć dzienne zapotrzebowanie aż w 200 proc. Wspiera mocne kości i pomaga zapobiegać osłabieniom kościom u kobiet po 50.

To również dobre źródło folianów, czyli witaminy B9. Bierze ona udział w produkcji kluczowych przekaźników, takich jak serotonina i dopamina. Pomaga także w obniżeniu poziomu homocysteiny, której nadmiar uszkadza naczynia krwionośne. Dzięki temu dba o zdrowy i sprawny mózg, zapobiegając w ten sposób m.in. chorobie Alzheimera.

Szpinak to także źródło nieorganicznych związków azotu. Dzięki temu we krwi rośnie stężenie tlenku azotu, co przekłada się z kolei na poprawę krążenia.

Pomaga zapobiegać nowotworom

Niepozorne, zielone liście są również cenne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Badania wykazały, że kobiety, których dieta jest bogata w zielone warzywa, mają mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi aż o 40 proc. Na dodatek zielona dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 51 proc.

Szpinak to skarbnica zdrowia
Szpinak to skarbnica zdrowia © Pixabay

Szpinak działa także ochronnie na wątrobę. Może zapobiec stłuszczeniu się wątroby i poprawić zdolność do detoksykacji.

Dieta bogata w zielone warzywa, takie jak szpinak, to prosta droga do zdrowia. Te liściaste warzywa, często niedoceniane, kryją w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych, które kompleksowo wspierają nasze zdrowie.

Jedz go 3 razy w tygodniu. Tani, hamuje zakrzepy, raka, demencję

Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki