Dietetyk radzi, by jeść 3 razy w tygodniu, bo chroni przed rakiem i zakrzepami. Jest w każdym spożywczaku i kosztuje grosze

Zdrowa dieta nie musi być droga, a witamin i składników odżywczych nie trzeba szukać w drogich suplementach. W sklepach czeka bowiem zielony skarb, który na dodatek kosztuje naprawdę niedużo.

To warzywo warto dodać do koszykaTo warzywo warto dodać do koszyka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Ewa Malinowska

W odpowiednio zbilansowanej diecie znaleźć można wszystkie niezbędne do zdrowia składniki odżywcze. Dyplomowany dietetyk, wykładowca akademicki i technolog żywności dr Bartek Kulczyński zaleca, by do swojego jadłospisu na stałe włączyć szpinak i sięgać po niego nawet 3 razy w tygodniu. Zielone liście będą nie tylko smacznym dodatkiem do sałatek, koktajli, kanapek czy makaronów, ale także dostarczą cenne dla organizmu związki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Szpinak dobry na wzrok

Za kilka złotych w sklepie czeka warzywo, które wspaniale wpłynie na wzrok. Doktor Bartek Kulczyński podkreśla, że nie ma drugiego takiego produkty, który zawierałby tak duże ilości luteiny. Luteina jest naturalnym barwnikiem, który występuje w siatkówce oka. Regularne spożywanie szpinaku, bogatego w luteinę, może pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej, zaćmie i innym chorobom oczu.

Umyty i osuszony szpinak na talerzyku
Umyty i osuszony szpinak na talerzyku © Adobe Stock

To szczególnie ważne dla osób po 50. roku życia, u których pojawiają się problemy ze wzrokiem. Luteina działa jak okulary przeciwsłoneczne dla oczu. Chroni siatkówkę oka przed szkodliwym działaniem promieniowania UV oraz wolnych rodników.

Witaminy w szpinaku

W szpinaku znaleźć można także sporą ilość witaminy K1. Wystarczy garść liści, by pokryć dzienne zapotrzebowanie aż w 200 proc. Wspiera mocne kości i pomaga zapobiegać osłabieniom kościom u kobiet po 50.

To również dobre źródło folianów, czyli witaminy B9. Bierze ona udział w produkcji kluczowych przekaźników, takich jak serotonina i dopamina. Pomaga także w obniżeniu poziomu homocysteiny, której nadmiar uszkadza naczynia krwionośne. Dzięki temu dba o zdrowy i sprawny mózg, zapobiegając w ten sposób m.in. chorobie Alzheimera.

Szpinak to także źródło nieorganicznych związków azotu. Dzięki temu we krwi rośnie stężenie tlenku azotu, co przekłada się z kolei na poprawę krążenia.

Pomaga zapobiegać nowotworom

Niepozorne, zielone liście są również cenne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Badania wykazały, że kobiety, których dieta jest bogata w zielone warzywa, mają mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi aż o 40 proc. Na dodatek zielona dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 51 proc.

Szpinak to skarbnica zdrowia
Szpinak to skarbnica zdrowia © Pixabay

Szpinak działa także ochronnie na wątrobę. Może zapobiec stłuszczeniu się wątroby i poprawić zdolność do detoksykacji.

Dieta bogata w zielone warzywa, takie jak szpinak, to prosta droga do zdrowia. Te liściaste warzywa, często niedoceniane, kryją w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych, które kompleksowo wspierają nasze zdrowie.

Jedz go 3 razy w tygodniu. Tani, hamuje zakrzepy, raka, demencję

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem