10 produktów, które zmniejszą ryzyko, że zachorujesz na chorobę Alzheimera. Są pożywką dla mózgu!

Choroba Alzheimera to jedna z najgorszych chorób, jakie istnieją. Jest nieuleczalna i najczęściej prowadzi do śmierci chorego. W skrócie choroba ta polega na stopniowym traceniu pamięci długotrwałej. Oprócz tego chory może także odczuwać wahania nastrojów, drażliwość i stać się agresywny. Po czasie tracone są także funkcje życiowe, co doprowadza do zgonu. Możesz obniżyć ryzyko, że zachorujesz na tę straszną chorobę nawet o 53%. Musisz jedynie wprowadzić do swojej codziennej diety te 10 produktów, które nie dość, że zmniejszą twoje ryzyko na Alzheimera, to także polepszą twoją pamięć i sprawią, że twój mózg będzie dużo sprawniej i wydajniej pracować. Są dosłownie pożywką dla mózgu. Oto one:

Obrazek
Ala Krauzowicz

1. Zielone warzywa liściaste

Spinach720_2

Badania dowodzą, że osoby, które często jedzą zielone warzywa liściaste (np. sałata, szpinak, koperek, natka pietruszki) mają dużo lepszą pamięć niż osoby, które jedzą je rzadko. Ponadto, ich mózgi są młodsze o parę lat niż w rzeczywistości, co równa się szybszemu i wydajniejszemu myśleniu. Zaleca się jeść ok. jedną porcję tych warzyw dziennie.

2. Wszystkie inne warzywa

Strawberry-Spinach-Salad

We wszystkich dietach należy jeść dużo warzyw. Dieta mózgowa również podkreśla, jak bardzo ważne są warzywa w naszym codziennym jadłospisie. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na Alzheimera, naukowcy polecają jeść przynajmniej jedną sałatkę i jedno inne warzywo każdego dnia.

3. Drób

skilletchicken

Drób to kolejny bardzo ważny element zdrowej diety dla twojego mózgu. Zaleca się go jeść minimum 2 razy w tygodniu.

4. Ryby

dillspicesalmon

Ryby takie jak łosoś czy makrela są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 oraz wielonasycone kwasy tłuszczowe DHA, które są podstawą do utrzymania twojego mózgu w dobrej kondycji. Aby zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera jedz rybę raz w tygodniu.

5. Jagody i truskawki

strawberriesblueberries

Badania wykazały, że jeśli będziesz jeść truskawki i jagody dwa razy w tygodniu znacznie zwolnisz starzenie się twojego mózgu. Poza tym, te owoce mają także masę innych korzyści dla zdrowia!

6. Ziarna

grainsassorted_ORIGINAL

Ziarna są podstawą zdrowej diety dla mózgu. Jedz je przynajmniej 3 razy w tygodniu.

7. Orzechy

protein-nuts-720x480

Orzechy zawierają zdrowe tłuszcze, błonnik i antyoksydanty. Badania wykazały, że pomogą obniżyć zbyt wysoki cholesterol oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na wiele chorób. Aby wspomóc swój mózg, jedz orzechy 5 razy w tygodniu.

8. Fasolki

beansalad1

Jeżeli nie jesz ich zbyt często, jak najszybciej zmień ten zły nawyk! Fasolki są bogate w białko, błonnik i zawierają mało tłuszczu, co jest bardzo dobre dla twojego mózgu. Naukowcy radzą jeść je 3 razy w tygodniu, aby zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.

9. Wino

Anti-Aging-Red-Wine-MEDIA-720

Nawet nie wiesz jak bardzo wino pomoże ci zmniejszyć ryzyko zachorowania na Alzheimera. Ma naprawdę cudowne właściwości. Naukowcy zalecają pić codziennie jedną lampkę wina.

10. Oliwa z oliwek

OliveOil720_1

Badania dowodzą, że osoby, które zastąpiły zwykły olej oliwą z oliwek, mają dużą większą odporność na starzenie się mózgu. Nie zapominaj więc o niej!

Wyżej wymienione produkty, mogą naprawdę bardzo nam pomóc. Nie dość, że wspomagają pracę mózgu i zapobiegają chorobie Alzheimera, to zawierają także wiele innych ważnych składników odżywczych. Wprowadź je więc do swojej codziennej diety i ciesz się młodością i witalnością!

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe