Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć

Porządny zakwas buraczany to podstawa pysznego barszczu. Niestety, łatwo go zepsuć. Z pozoru nieistotny błąd może sprawić, że po otwarciu słoika zauważysz pleśń, przez co całość będzie do wyrzucenia. Na szczęście łatwo można tego uniknąć.

Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczanyUważaj, czym mieszasz zakwas buraczany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach

Chyba ciężko opisać poziom rozczarowania, gdy własnoręcznie przygotowany przetwór okaże się nieudany, a po otwarciu zobaczysz pleśń. Cała praca idzie na marne, a problem staje się szczególnie dotkliwy, gdy potrzebujesz zakwasu od razu, na przykład podczas przygotowywania barszczu. Można temu łatwo zapobiec, ale należy pamiętać o kilku rzeczach.

Obiad prosto z patelni. Kurczak w sosie z dodatkiem kolorowych warzyw

Czym mieszać zakwas buraczany?

Odpowiednie przygotowanie zakwasu to klucz do jego wspaniałego smaku i intensywnego koloru. Jednym z najważniejszych kroków jest wybór odpowiedniej łyżki do mieszania. Zakwas buraczany nie lubi metalu – kwas mlekowy może reagować z aluminium czy stalą niskiej jakości. W praktyce oznacza to, że smak może stać się lekko metaliczny, a piękna, głęboka czerwień płynu nieco przygaśnie. Dodatkowo takie reakcje mogą prowadzić do wydzielania śladowych ilości metali, czego lepiej unikać.

Czym zatem mieszać zakwas buraczany? Najlepiej sięgać po łyżki drewniane, plastikowe lub silikonowe. Nie reagują z kwasem, nie zmieniają smaku ani koloru i sprawiają, że zakwas jest bezpieczny do spożycia. Ponadto używanie takich przyrządów nie zaburzy przebiegu procesu fermentacji.

Co robić, by zakwas nie spleśniał?

Podstawą smacznego i bezpiecznego zakwasu są świeże buraki - bez pleśni, uszkodzeń i plam. Nie zapomnij o soli niejodowanej, która nie tylko podkreśla smak, ale też reguluje fermentację i chroni zakwas przed rozwojem niepożądanych mikroorganizmów.

Poza tym do przygotowania zakwasu najlepiej użyć przegotowanej, ostudzonej lub filtrowanej wody, aby bakterie kwasu mlekowego mogły spokojnie pracować.

Zakwas buraczany bez pleśni

Pleśń w zakwasie najchętniej rozwija się tam, gdzie styka się z powietrzem, dlatego starannie przykrywaj słoik. Codziennie warto delikatnie go przemieszać drewnianą lub plastikową łyżką i usunąć ewentualną pianę z powierzchni.

Zakwas najlepiej fermentuje w temperaturze pokojowej, a cały proces trwa zwykle 5-10 dni, w zależności od tego, jak intensywny smak chcesz uzyskać. Dzięki tym prostym zasadom zakwas buraczany będzie bezpieczny, smaczny i w pięknym, czerwonym kolorze.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Na andrzejkową imprezę przygotuję pyszne tacosy. Deklasują inne przekąski i znikają w okamgnieniu
Na andrzejkową imprezę przygotuję pyszne tacosy. Deklasują inne przekąski i znikają w okamgnieniu