Nie gotuję buraków w barszczu. Ma lepszy smak i kolor, którego nie trzeba podkręcać

Kiedy mam przygotować barszcz na specjalną okazję, nie idę drogą na skróty. Bulion niespiesznie wstawiam na wolnym ogniu, a w tym czasie z buraków wydobywam pełnię smaku w inny sposób. W efekcie uzyskuję barszczyk o głębokim kolorze purpury bez kropelki octu.

Barszcz z pieczonych buraków ma więcej smaku i ładniejszy kolorBarszcz z pieczonych buraków ma więcej smaku i ładniejszy kolor
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Barszcz gotowany w tradycyjny sposób często ma kolor brudnej czerwieni i trzeba się mocno nagimnastykować, żeby jako tako wyglądał na stole. Niektórzy dodają zakwas buraczany, inni wspomagają się sokiem z czarnej porzeczki. A jeszcze inni rozkładają ręce i podgrzewają gotowy barszcz z kartonika. Odkąd odkryłam smak pieczonych buraków, nie potrzebuję żadnych sprytnych trików. Upieczone kroję na kawałki i wrzucam do bulionu warzywnego. Barszcz po chwili staje się pięknie purpurowy i nabiera naturalnie słodkiego smaku.

Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu

Barszcz nie tylko z uszkami

Do wigilijnego barszczu z uszkami jeszcze chwila, więc teraz można podać zupę z innymi dodatkami. Dla mnie najsmaczniejszy jest z ziemniakami, które są ugotowane osobno i polane okrasą ze skwarkami. Taki zestaw kojarzy mi się z dzieciństwem i domową kuchnią mamy. Gorące ziemniaki z dodatkami, nieraz posypane koperkiem, leżały w misce na środku stołu, aby każdy mógł po nie sięgać. Nakładało się takiego ziemniaczka na łyżkę i zanurzało w gorącym barszczu. Na samą myśl czuję przyjemne ciepło.

Przepis na barszcz z pieczonych buraków

Barszcz możesz podać również z domowymi, lanymi kluskami, klasycznym makaronem lub pierożkami – z dowolnym nadzieniem.

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 kawałek selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2 litry wody,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • garść suszonych grzybów,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka majeranku.


Sposób przygotowania:

  1. Każdy burak owiń folią aluminiową. Ułóż wszystkie na kratce piekarnika i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  2. W tym czasie w garnku wstaw bulion warzywny. Obierz marchewki, pietruszkę i kawałek selera. Przełóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj kawałek pora i cebulę opaloną na suchej patelni. Wrzuć kilka listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Dodaj również garść suszonych grzybów. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut.
  3. Po tym czasie wyłów warzywa (grzyby i przyprawy zostaw w środku).
  4. Upieczone buraki odwiń z foli i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki i wrzuć do zupy. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
  5. Gdy barszcz nabierze już pożądanego koloru, możesz wyłowić buraki. Część z nich pokrój w drobną kostkę i wrzuć z powrotem do zupy, a z pozostałych zrób burgery lub buraczki zasmażane.
  6. Do barszczu możesz dodać również marchewkę pokrojoną w drobną kostkę.
  7. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Jeśli chcesz, dodaj trochę soku z cytryny i suszony majeranek.
Wybrane dla Ciebie
Biorę jajka i twaróg. Po chwili mam wysokobiałkową pastę do chleba
Biorę jajka i twaróg. Po chwili mam wysokobiałkową pastę do chleba
Naleśniki po lwowsku mogą zastąpić obiad. Po nich nie jem nic aż do kolacji
Naleśniki po lwowsku mogą zastąpić obiad. Po nich nie jem nic aż do kolacji
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera
Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera
Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+
Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+
Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?
Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca
Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca
Ta rosyjska zupa przyniesie ulgę po zakrapianej nocy. Idealnie działa na kaca
Ta rosyjska zupa przyniesie ulgę po zakrapianej nocy. Idealnie działa na kaca
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza