Nie gotuję buraków w barszczu. Ma lepszy smak i kolor, którego nie trzeba podkręcać
Kiedy mam przygotować barszcz na specjalną okazję, nie idę drogą na skróty. Bulion niespiesznie wstawiam na wolnym ogniu, a w tym czasie z buraków wydobywam pełnię smaku w inny sposób. W efekcie uzyskuję barszczyk o głębokim kolorze purpury bez kropelki octu.
Barszcz gotowany w tradycyjny sposób często ma kolor brudnej czerwieni i trzeba się mocno nagimnastykować, żeby jako tako wyglądał na stole. Niektórzy dodają zakwas buraczany, inni wspomagają się sokiem z czarnej porzeczki. A jeszcze inni rozkładają ręce i podgrzewają gotowy barszcz z kartonika. Odkąd odkryłam smak pieczonych buraków, nie potrzebuję żadnych sprytnych trików. Upieczone kroję na kawałki i wrzucam do bulionu warzywnego. Barszcz po chwili staje się pięknie purpurowy i nabiera naturalnie słodkiego smaku.
Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu
Barszcz nie tylko z uszkami
Do wigilijnego barszczu z uszkami jeszcze chwila, więc teraz można podać zupę z innymi dodatkami. Dla mnie najsmaczniejszy jest z ziemniakami, które są ugotowane osobno i polane okrasą ze skwarkami. Taki zestaw kojarzy mi się z dzieciństwem i domową kuchnią mamy. Gorące ziemniaki z dodatkami, nieraz posypane koperkiem, leżały w misce na środku stołu, aby każdy mógł po nie sięgać. Nakładało się takiego ziemniaczka na łyżkę i zanurzało w gorącym barszczu. Na samą myśl czuję przyjemne ciepło.
Przepis na barszcz z pieczonych buraków
Barszcz możesz podać również z domowymi, lanymi kluskami, klasycznym makaronem lub pierożkami – z dowolnym nadzieniem.
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 kawałek selera,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 2 litry wody,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- garść suszonych grzybów,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka majeranku.
Sposób przygotowania:
- Każdy burak owiń folią aluminiową. Ułóż wszystkie na kratce piekarnika i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- W tym czasie w garnku wstaw bulion warzywny. Obierz marchewki, pietruszkę i kawałek selera. Przełóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj kawałek pora i cebulę opaloną na suchej patelni. Wrzuć kilka listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Dodaj również garść suszonych grzybów. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut.
- Po tym czasie wyłów warzywa (grzyby i przyprawy zostaw w środku).
- Upieczone buraki odwiń z foli i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki i wrzuć do zupy. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
- Gdy barszcz nabierze już pożądanego koloru, możesz wyłowić buraki. Część z nich pokrój w drobną kostkę i wrzuć z powrotem do zupy, a z pozostałych zrób burgery lub buraczki zasmażane.
- Do barszczu możesz dodać również marchewkę pokrojoną w drobną kostkę.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Jeśli chcesz, dodaj trochę soku z cytryny i suszony majeranek.