Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze

Zwykłe buraczki zasmażane potrafią smakować świetnie, ale z jednym prostym dodatkiem nabierają zupełnie nowego charakteru. Wychodzą aromatyczne, lekko pikantne i zdrowsze niż klasyczne. Są wręcz idealne do obiadu z kotletem i ziemniakami.

Buraczki zasmażane z czosnkiem są obłędneBuraczki zasmażane z czosnkiem są obłędne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Buraczki zasmażane to klasyka polskiego stołu. Zazwyczaj przygotowuje się je z odrobiną masła i mąki, ale w tej wersji zyskują znacznie więcej: głębię smaku, delikatną ostrość i dodatkową porcję zdrowia.

Wystarczy dodać czosnek. Ten prosty składnik nie tylko wzmacnia aromat buraków, ale też działa korzystnie na trawienie, wspiera odporność i nadaje całości przyjemnego, wyrazistego smaku. Buraczki zasmażane z czosnkiem to idealna propozycja na chłodniejsze dni, gdy potrzebujesz zastrzyku odporności.

Buraczki na fecie staną się hitem w każdym domu. Prosty i szybki przepis na pyszną przekąskę

Dlaczego warto dodać czosnek do buraczków zasmażanych?

Czosnek to naturalny wzmacniacz smaku, ale też skarbnica prozdrowotnych właściwości. Zawiera allicynę, czyli związek o działaniu bakteriobójczym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. Wspomaga odporność, reguluje ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na poziom cholesterolu. Pamiętaj, że związek ten zaczyna działać, gdy zmiażdżysz warzywo.

W połączeniu z burakami tworzy duet idealny: buraki dostarczają żelaza, kwasu foliowego i betainy, która wspiera wątrobę, a czosnek dodaje charakteru i pomaga w trawieniu tłustszych potraw. Jednak to nie jedyny powód, dla którego warto robić zasmażane buraczki z takim dodatkiem.

Czosnek delikatnie przełamuje naturalną słodycz buraków, nadając im głębszy, bardziej wytrawny smak. Dzięki temu potrawa staje się lżejsza i bardziej aromatyczna. Dodatkowo jego obecność sprawia, że buraczki dłużej zachowują świeżość, gdyż to naturalny konserwant, który chroni przed szybkim psuciem się dania.

Przepis na buraczki zasmażane z czosnkiem

Składniki:

  • 4 duże buraczki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Buraczki ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Nie obieraj ich.
  2. Po przestudzeniu obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Dodaj sól, pieprz, cukier i sok z cytryny, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż na patelni przez kilka minut, aż aromaty się połączą.

Buraczki zasmażane z czosnkiem podawaj na ciepło jako dodatek do dań mięsnych lub na zimno, na przykład w sałatce.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci