Pierwszy raz poczęstowała mnie ciocia na Śląsku. Mięso rozpływa się w ustach i jest pełne smaku

To danie to klasyk polskiej kuchni, szczególnie popularny na Śląsku. Od kiedy spróbowałam go po raz pierwszy, od razu przepadłam. Tak pysznych roladek nie jadłam nigdy w życiu.

Zrazy wołowe po śląskuZrazy wołowe po śląsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zrazy wołowe, znane też jako roladki śląskie lub rolady, to kulinarne serce kuchni regionalnej. Kiedyś podawane na Śląsku niemal w każdą niedzielę, do dziś pozostają symbolem domowego, rodzinnego obiadu. Moja ciocia robi je na specjalne okazje, gdy zjeżdża się cała rodzina. Pozornie może wydawać się, że to danie skomplikowane, z tym sprawdzonym przepisem poradzi sobie nawet początkujący amator dań mięsnych.

Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie

Zrazy wołowe po śląsku

Perfekcyjnie rozbite mięso, aromatyczne nadzienie i długie duszenie w esencjonalnym sosie to sekret idealnych zrazów. Po takim obiedzie zabierasz ze sobą nie tylko puste talerze, ale również cały stos komplementów.

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki,
  • 6 czubatych łyżeczek musztardy sarepskiej,
  • 12 plastrów boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 2 ogórki kiszone,
  • bulion, woda lub rosół,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 2-3 suszone grzyby,
  • 2 liście laurowe,
  • smalec lub olej do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej),
  • mąka do obtoczenia zrazów,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij mięso na bardzo cienkie kotlety. Najlepiej zrobić to przez folię, aby uniknąć rozpryskiwania się.
  2. Oprósz pieprzem z obu stron.
  3. Wierzch każdego kotleta posmaruj musztardą sarepską. Odstaw mięso do lodówki na minimum pół godziny. Dobrze jest też przygotować mięso dzień wcześniej i odstawić do lodówki na całą noc. Dzięki temu nabierze kruchości.
  4. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półplasterki. Ogórki pokrój w słupki.
  5. Na plastrze mięsa ułóż dwa plasterki boczku i małe kawałki cebuli. Na brzegu kotleta, od którego zaczynasz zwijać, umieść słupek ogórka kiszonego. Zwiń mięso w ciasną roladkę.
  6. Zawiniętego zraza obwiąż bawełnianą nitką lub zepnij wykałaczką, aby się nie rozwinął podczas gotowania.
  7. Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzej smalec lub olej.
  8. Roladki obtocz w mące, a następnie obsmaż na dużym ogniu ze wszystkich stron, aż się mocno zarumienią. Zdejmij na talerz.
  9. Na pozostałym tłuszczu podsmaż resztę cebuli – zbierze ona cały smak, który przywarł do dna. Włóż roladki z powrotem.
  10. Zalej zrazy wodą lub bulionem tak, by zrazy były przykryte.
  11. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kawałki suszonych grzybów.
  12. Gotuj roladki na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, przez około 1,5 godziny.
  13. W połowie czasu gotowania posól sos.

Przed podaniem, jeśli preferujesz gęsty sos, możesz go zagęścić: pół szklanki zimnego sosu wymieszaj z łyżką mąki, wlej do gotującego się sosu i energicznie mieszaj, aż się zagotuje.

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj kluski śląskie, kasza gryczana lub ziemniaki. Do tego modra kapusta lub buraczki i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów