Zupę pomidorową robię w indyjskim stylu. Podaję z ciągnącym dodatkiem
Pomidorówkę można przygotować na sto różnych sposobów. Kiedy mam ochotę na rozgrzewającą i aromatyczną zupę, sięgam po indyjskie dodatki, a potem blenduję wszystko na gładki i aromatyczny krem. Żeby nie było nudno, dodaję włoskie kulki.
Większość przepisów na dania kuchni indyjskiej rozpoczyna się od podsmażenia czosnku, cebuli i przypraw na maśle. W ten sposób robię również krem pomidorowy, którym jesienią otulam się jak ciepłym kocem. Dodaję imbir, papryczkę chili, kumin i mieloną kolendrę. Niespiesznie gotuję zupę na wolnym ogniu, pozwalając, aby aromat dodatków wypełnił cały garnek.
Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka
Włoskie kulki w kremie pomidorowym
Nie ma lepszego dodatku do gorącej zupy niż małe kulki mozzarelli, które pod wpływem ciepła stopniowo się roztapiają. Ten efekt zawsze pobudza moje kubki smakowe. Pierwsza kulka jest jeszcze zimna i twarda, ale następna już przyjemnie się ciągnie, nadając zupie kremowy finisz.
Przepis na indyjską zupę pomidorową
Krem pomidorowy w indyjskim stylu możesz posypać natką kolendry lub świeżą bazylią. Świetnie pasuje również olej dyniowy bądź klasyczne pesto.
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżeczka kuminu,
- pół łyżki mielonej kolendry,
- 400 ml bulionu warzywnego,
- 2 puszki z pomidorami (po 400 g),
- 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem roztop dwie łyżki masła. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, dodaj także imbir starty na drobnych oczkach. Smaż, aż cebula i czosnek zaczną ładnie pachnieć.
- Dorzuć pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chili, 1 łyżeczkę kuminu i pół łyżki mielonej kolendry. Wymieszaj, a po chwili wlej bulion warzywny i dodaj pomidory z puszki. Ponownie wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
- Następnie zdejmij garnek z kuchenki, a jego zawartość zmiksuj blenderem.
- Po zblendowaniu na gładki krem znowu postaw garnek na kuchence i podgrzej zupę, aby podać gorącą. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
- W miseczkach poukładaj małe kulki mozzarelli i zalej je gorącym kremem.