Zupę pomidorową robię w indyjskim stylu. Podaję z ciągnącym dodatkiem

Pomidorówkę można przygotować na sto różnych sposobów. Kiedy mam ochotę na rozgrzewającą i aromatyczną zupę, sięgam po indyjskie dodatki, a potem blenduję wszystko na gładki i aromatyczny krem. Żeby nie było nudno, dodaję włoskie kulki.

Krem pomidorowy z kulkami mozzarelliKrem pomidorowy z kulkami mozzarelli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Większość przepisów na dania kuchni indyjskiej rozpoczyna się od podsmażenia czosnku, cebuli i przypraw na maśle. W ten sposób robię również krem pomidorowy, którym jesienią otulam się jak ciepłym kocem. Dodaję imbir, papryczkę chili, kumin i mieloną kolendrę. Niespiesznie gotuję zupę na wolnym ogniu, pozwalając, aby aromat dodatków wypełnił cały garnek.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Włoskie kulki w kremie pomidorowym

Nie ma lepszego dodatku do gorącej zupy niż małe kulki mozzarelli, które pod wpływem ciepła stopniowo się roztapiają. Ten efekt zawsze pobudza moje kubki smakowe. Pierwsza kulka jest jeszcze zimna i twarda, ale następna już przyjemnie się ciągnie, nadając zupie kremowy finisz.

Przepis na indyjską zupę pomidorową

Krem pomidorowy w indyjskim stylu możesz posypać natką kolendry lub świeżą bazylią. Świetnie pasuje również olej dyniowy bądź klasyczne pesto.

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • pół łyżki mielonej kolendry,
  • 400 ml bulionu warzywnego,
  • 2 puszki z pomidorami (po 400 g),
  • 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z grubym dnem roztop dwie łyżki masła. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, dodaj także imbir starty na drobnych oczkach. Smaż, aż cebula i czosnek zaczną ładnie pachnieć.
  2. Dorzuć pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chili, 1 łyżeczkę kuminu i pół łyżki mielonej kolendry. Wymieszaj, a po chwili wlej bulion warzywny i dodaj pomidory z puszki. Ponownie wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  3. Następnie zdejmij garnek z kuchenki, a jego zawartość zmiksuj blenderem.
  4. Po zblendowaniu na gładki krem znowu postaw garnek na kuchence i podgrzej zupę, aby podać gorącą. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
  5. W miseczkach poukładaj małe kulki mozzarelli i zalej je gorącym kremem.
Wybrane dla Ciebie
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
Goście zaraz przychodzą, a barszcz całkiem stracił kolor? Tak go uratujesz
Goście zaraz przychodzą, a barszcz całkiem stracił kolor? Tak go uratujesz
Są zdrowsze niż owsiane. W sklepie bardzo rzadko po nie sięgamy
Są zdrowsze niż owsiane. W sklepie bardzo rzadko po nie sięgamy
Do tego naprawdę służy szuflada w lodówce. Na pewno źle ją wykorzystywałeś
Do tego naprawdę służy szuflada w lodówce. Na pewno źle ją wykorzystywałeś
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯