Nie ma lepszego dodatku do pieczywa. Olej z zielonych pestek przywożę z Austrii

Ten gęsty olej o lekko orzechowym smaku na stałe zagościł w mojej lodówce – a w związku z tym także w codziennej diecie – dzięki wizycie cioci z Austrii. Na jedno ze spotkań rodzinnych przywiozła coś specjalnego, mówiąc, że Austriacy dodają to do wszystkiego. Rzeczywiście olej sprawdził się zarówno do jajek sadzonych, jak i zup kremów, ale najlepszy okazał się w prostym połączeniu – z pomidorami i czosnkiem.

Sosik z oleju i pomidorów wybieram bagietką co do kropelkiSosik z oleju i pomidorów wybieram bagietką co do kropelki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Po powrocie do Polski kilka razy próbowałam kupić podobny olej, ale żaden nie był tak gęsty i tak esencjonalny jak ten austriacki. Teraz zawsze, kiedy tylko ciocia przyjeżdża z wizytą lub ktoś z rodziny postanawia ją odwiedzić, zamawiam po kilka buteleczek, ponieważ tym olejem zaraziły się również inne osoby z mojej rodziny. Cieszę się, bo jego właściwości zdrowotne są nie do przecenienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Olej z pestek dyni, znany również jako "zielone złoto", zdobywa coraz większą popularność dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i kosmetycznym. Tłoczony na zimno jest bogaty w witaminy i minerały, które wspierają regenerację skóry, włosów i paznokci. Jego orzechowy smak i zielono-brązowy kolor czynią go wyjątkowym dodatkiem do wielu różnych potraw.

W kosmetyce olej z pestek dyni jest uznawany za klucz do przedłużenia młodości. Zawiera antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia, a dzięki właściwościom nawilżającym i regenerującym, idealnie sprawdza się do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej. Wspomaga również walkę z trądzikiem.

Z kolei w kuchni ten wyjątkowy olej jest ekskluzywnym dodatkiem do sałatek, zup i sosów. Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym wspiera układ krążenia i obniża poziom cholesterolu. Regularnie spożywany poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i wzmacnia naturalną odporność organizmu.

Prosta sałatka z olejem z pestek dyni

Austriacka kuchnia jest bardzo prosta – jej podstawą jest mięso z dobrego źródła, sery i świeże warzywa, najlepiej z własnego ogródka.

Składniki:

  • 2 duże pomidory,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni.

Wykonanie:

  1. Pomidory pokrój w kostkę.
  2. Dodaj czosnek pokrojony w bardzo cienkie plasterki.
  3. Zalej olejem z pestek dyni i odstaw na 15-20 minut, aby smaki mogły się połączyć.

Sałatkę możesz podać do śniadania z jajkami sadzonymi lub jajecznicą. Idealnie sprawdzi się także do hummusu – połóż pomidory z sosem na wierzchu pasty i wybieraj przy pomocy chrupiącej bagietki.

Olej został kupiony w małej wytwórni niedaleko Grazu.

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca