Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego
Hummus to smarowidło doskonale znane fanom kuchni bliskowschodniej. Chociaż najpopularniejszą jego odsłoną jest klasyczne połączenie ciecierzycy z tahiną, to warto spróbować również innych pysznych wariacji. Hummus z bobem lub z burakami zaskakuje smakiem i oczarowuje już od pierwszej nuty.
27.07.2024 06:00
Hummus, gęsty dip na bazie ciecierzycy, to kulinarny skarb kuchni tureckiej. Choć dziś kojarzony głównie z Turcją, jego historia sięga starożytnego Egiptu. Można go jeść na wiele sposobów - jako dip do chleba, jako dodatek do warzyw, a nawet jako samodzielne danie. Przygotowanie go w domu to naprawdę prosta sprawa, a różne wersje smakowe zaskoczą twoich bliskich.
Hummus w trzech odsłonach
Hummus to pyszna i zdrowa pasta, która podbiła serca smakoszy na całym świecie. Podstawą jest najczęściej ciecierzyca, jednak powstają różne wariacje. Na fali sezonowych warzyw, w kuchni Pyszności powstał też hummus z bobem oraz wariacja z burakami. Trzy pyszne smaki świetnie sprawdzą się na imprezach wraz ze słupkami warzywa lub jako pyszne pasty urozmaicające codzienne śniadanie.
Zobacz także
Ciecierzycę do hummusu należy ugotować lub sięgnąć po już ugotowaną, ze słoika lub puszki. Przepis to naprawdę prosta sprawa
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Hummus klasyczny:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy,
- 1 ząbek czosnku,
- ¼ oliwy z oliwek,
- 50 pasty tahini,
- ½ łyżeczki mielonego kminu,
- około 1 łyżeczka soli,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- około ⅓ szklanki wody z ciecierzycy.
Hummus z burakiem
- 250 g ugotowanych buraków,
- 200 g ugotowanej ciecierzycy,
- 50 g pasty tahini,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki mielonego kminku,
- około 1 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- sok z 1 cytryny,
- około ⅓ szklanki wody z ciecierzycy.
Hummus bobem:
- 300 g ugotowanego bobu,
- 150 g ugotowanej ciecierzycy,
- 50 g pasty tahini,
- 8 szt. listków świeżej mięty,
- 2 ząbki czosnku,
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- sok wyciśnięty z 1 limonki,
- około 1 łyżeczki soli,
- około ⅓ szklanki wody z ciecierzycy.
W razie potrzeby jeśli hummus jest za gęsty można dolać stopniowo wody z ciecierzycy lub zwykłej wody.
Sposób przygotowania:
Hummus klasyczny: do blendera wrzucam ugotowaną ciecierzycę, obrany ząbek czosnku, wlewam oliwę, dodaję sezamową pastę tahini oraz przyprawy: mielony kmin i sól. Wyciskam sok z cytryny i blenduję całość na gładką masę. Jeśli jest za gęsta, dodaję wodę. Przekładam do miseczki i polewam oliwą. Dekoruję ciecierzycą oraz płatkami chilli i dorzucam zielony akcent w postaci natki pietruszki lub kolendry.
Hummus z buraków: do blendera wrzucam ugotowane i obrane buraki, ciecierzycę, pastę tahini i obrany czosnek. Doprawiam słodką papryką, kminem, solą oraz pieprzem i wyciskam sok z cytryny i blenduję. Dekoruję oliwą, ciecierzycą, białym sezamem oraz posiekaną natką pietruszki.
Hummus z bobem: do blendera wrzucam ugotowany oraz obrany ze skórki bób, ciecierzycę, tahini, czosnek, liście mięty oraz oliwę. Wyciskam sok z limonki, dodaję sól i blenduję całość, dolewając nieco wody po ciecierzycy. Dekoruję cieciorką, oliwą, miętą i plastrami limonki.