Dzień Hummusu. Zdrowy, pyszny, nie mogli mu się oprzeć greccy filozofowie
13.05.2024 14:36, aktual.: 27.05.2024 14:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
13 maja obchodzimy Dzień Hummusu. Tego dnia warto nie tylko po niego sięgnąć, ale i dowiedzieć się więcej o tej zdrowej i smacznej potrawie, którą dziś spożywają ludzie na całym świecie. Z czego robi się hummus i jakie są jego wartości odżywcze?
13 maja przypada Dzień Hummusu - pysznej i zdrowej pasty pochodzącej z Bliskiego Wschodu. Termin "hummus" wywodzi się z języka arabskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza ciecierzycę.
W ramach ciekawostki warto wspomnieć o humusowych wojnach i dotyczącym tej kwestii rekordzie Guinessa. Między Libanem a Izraelem przez wiele lat trwał spór dotyczący pochodzenia pasty z ciecierzycy. Ostatecznie doprowadziła ona do ustanowienia rekordu Guinessa.
Na czym dokładnie polegała ta konkurencja? Oba narody wzięły udział w przygotowaniu największej na świecie porcji hummusu. Te niestandardowe "zawody" odbyły się w 2010 r. pod Bejrutem. 300 libańskich kucharzy przyrządziło porcję hummusu o wadze 10452 kg! W ten sposób ustanowili oni rekord świata. Należy on do Libanu po dzisiejszy dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest hummus?
Hummus jest zdrową i smaczną przekąską, którą można spożywać w ciągu dnia, ale równie dobrze sprawdza się serwowany podczas wieczornego przyjęcia. Jada się go na zimno, jako dodatek do wielu dań.
Jest to pasta przyrządzana głównie z ciecierzycy, z dodatkiem pasty sezamowej (tzw. pasty tahini), oliwy z oliwek, czosnku, soli i niekiedy soku z cytryny. Wymienione składniki są bazą do przygotowania tej pysznej pasty, ale istnieje mnóstwo wariacji - można urozmaicić ją wieloma dodatkami. Są także wersje, w których ciecierzycę zastępuje się innymi warzywami strączkowymi, np. bobem. Miłośnicy hummusu mogą także wybierać wśród smakowych opcji, np. wzbogaconych pomidorami, papryką lub burakiem, są pasty jeszcze bardziej oryginalne - z dodatkiem guacamole lub pesto.
O hummusie i jego właściwościach
Smak hummusu jest na tyle specyficzny, że nie każdemu może przypaść do gustu już za pierwszym razem, gdyż w tradycyjnym wydaniu pasta ta ma dość mdły smak. Bardzo często hummus zyskuje przy dłuższym poznaniu. To wtedy zaczyna się doceniać jego smak, a także wartości odżywcze. Hummus to bardzo pożywna przekąska, bogata w cenne witaminy, składniki mineralne, a przede wszystkim w białko.
Hummus jest bardzo polecany osobom chorującym na anemię - zawiera wysoką zawartość żelaza. Z uwagi na dużą ilość witaminy C warto sięgać po niego w przypadku osłabionej odporności organizmu. Zaleca się go także kobietom w ciąży z uwagi na zawartość kwasu foliowego. Ma także "dobre" kwasy tłuszczowe, więc powinny go spożywać osoby cierpiące na miażdżycę i z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Ze względu na dobre źródło białka hummus doskonale sprawdza się w bezmięsnej diecie - wegańskiej i wegetariańskiej. Nie można zapominać o jeszcze jednej zalecie hummusu – jest to produkt idealny dla diabetyków, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny (IG = 22). IG mówi o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu podnosi się poziom glukozy we krwi.
Potrawa polecana jest też dla osób na diecie, którym zależy na szczupłej sylwetce. Zawiera dużą zawartość błonnika pokarmowego i stosunkowo niewiele kalorii. Jest bardzo sycący, zmniejsza apetyt i eliminuje chęć podjadania między posiłkami.
Zobacz także
Przepis na hummus w klasycznej wersji
Gotowy hummus bez problemu można znaleźć w sklepie, ale samodzielne przygotowanie pasty z ciecierzycy również nie jest skomplikowane. Oto przepis na hummus w klasycznej wersji.
Składniki:
- 530 g ciecierzycy ze słoika/z puszki,
- 60 g pasty tahini (pasty sezamowej),
- 50 g ostudzonego bulionu warzywnego,
- 40 g oliwy z oliwek,
- 20 g soku z cytryny,
- pół łyżeczki soli,
- odrobina pieprzu.
Przygotowanie:
Soczewicę odlać z zalewy – najlepiej osuszyć na sitku. Włożyć do blendera i dodać pozostałe składniki. Całość blendować do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowany hummus przełożyć do odpowiedniego naczynia i skropić oliwą z oliwek.
Ciekawostki
Z okazji Dnia Hummusu nie może zabraknąć kilku ciekawostek o tej potrawie. Na uwagę zasługuje połączenie ciecierzycy z pastą tahini, które sprawia, że hummus dostarcza aminokwasu metioniny, a ten zaś pozytywnie oddziałuje na przyswajanie białka z pożywienia.
Inną ciekawostką, nawiązującą do pochodzenia hummusu, jest to, że ponoć uwielbiany był przez greckich filozofów. Mimo tego, że kojarzony jest z kuchnią Bliskiego Wschodu, często spożywany był w Egipcie, Palestynie, Izraelu, a także w Grecji. Okazuje się, że pyszna pasta z ciecierzycy była przysmakiem wielkich myślicieli, których znamy ze starożytnych czasów. Tacy filozofowie, jak Sokrates czy Platon, wychwalali właściwości hummusu w swoich dziełach. Pierwsza znana wzmianka dotycząca tej potrawy ukazała się w XIII wieku w Egipcie.
Polacy mają nieco inny sposób jedzenia hummusu niż mieszkańcy krajów Bliskiego Wschodu. Poza granicami naszego kraju hummus jada się zazwyczaj, maczając pitę lub pieczywo w smacznej paście. Tymczasem Polacy często traktują hummus niczym masło i smarują nim pieczywo.