Dzień Hummusu. Zdrowy, pyszny, nie mogli mu się oprzeć greccy filozofowie
13 maja obchodzimy Dzień Hummusu. Tego dnia warto nie tylko po niego sięgnąć, ale i dowiedzieć się więcej o tej zdrowej i smacznej potrawie, którą dziś spożywają ludzie na całym świecie. Z czego robi się hummus i jakie są jego wartości odżywcze?
13 maja przypada Dzień Hummusu - pysznej i zdrowej pasty pochodzącej z Bliskiego Wschodu. Termin "hummus" wywodzi się z języka arabskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza ciecierzycę.
W ramach ciekawostki warto wspomnieć o humusowych wojnach i dotyczącym tej kwestii rekordzie Guinessa. Między Libanem a Izraelem przez wiele lat trwał spór dotyczący pochodzenia pasty z ciecierzycy. Ostatecznie doprowadziła ona do ustanowienia rekordu Guinessa.
Na czym dokładnie polegała ta konkurencja? Oba narody wzięły udział w przygotowaniu największej na świecie porcji hummusu. Te niestandardowe "zawody" odbyły się w 2010 r. pod Bejrutem. 300 libańskich kucharzy przyrządziło porcję hummusu o wadze 10452 kg! W ten sposób ustanowili oni rekord świata. Należy on do Libanu po dzisiejszy dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę
Czym jest hummus?
Hummus jest zdrową i smaczną przekąską, którą można spożywać w ciągu dnia, ale równie dobrze sprawdza się serwowany podczas wieczornego przyjęcia. Jada się go na zimno, jako dodatek do wielu dań.
Jest to pasta przyrządzana głównie z ciecierzycy, z dodatkiem pasty sezamowej (tzw. pasty tahini), oliwy z oliwek, czosnku, soli i niekiedy soku z cytryny. Wymienione składniki są bazą do przygotowania tej pysznej pasty, ale istnieje mnóstwo wariacji - można urozmaicić ją wieloma dodatkami. Są także wersje, w których ciecierzycę zastępuje się innymi warzywami strączkowymi, np. bobem. Miłośnicy hummusu mogą także wybierać wśród smakowych opcji, np. wzbogaconych pomidorami, papryką lub burakiem, są pasty jeszcze bardziej oryginalne - z dodatkiem guacamole lub pesto.
O hummusie i jego właściwościach
Smak hummusu jest na tyle specyficzny, że nie każdemu może przypaść do gustu już za pierwszym razem, gdyż w tradycyjnym wydaniu pasta ta ma dość mdły smak. Bardzo często hummus zyskuje przy dłuższym poznaniu. To wtedy zaczyna się doceniać jego smak, a także wartości odżywcze. Hummus to bardzo pożywna przekąska, bogata w cenne witaminy, składniki mineralne, a przede wszystkim w białko.
Hummus jest bardzo polecany osobom chorującym na anemię - zawiera wysoką zawartość żelaza. Z uwagi na dużą ilość witaminy C warto sięgać po niego w przypadku osłabionej odporności organizmu. Zaleca się go także kobietom w ciąży z uwagi na zawartość kwasu foliowego. Ma także "dobre" kwasy tłuszczowe, więc powinny go spożywać osoby cierpiące na miażdżycę i z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Ze względu na dobre źródło białka hummus doskonale sprawdza się w bezmięsnej diecie - wegańskiej i wegetariańskiej. Nie można zapominać o jeszcze jednej zalecie hummusu – jest to produkt idealny dla diabetyków, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny (IG = 22). IG mówi o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu podnosi się poziom glukozy we krwi.
Potrawa polecana jest też dla osób na diecie, którym zależy na szczupłej sylwetce. Zawiera dużą zawartość błonnika pokarmowego i stosunkowo niewiele kalorii. Jest bardzo sycący, zmniejsza apetyt i eliminuje chęć podjadania między posiłkami.
Przepis na hummus w klasycznej wersji
Gotowy hummus bez problemu można znaleźć w sklepie, ale samodzielne przygotowanie pasty z ciecierzycy również nie jest skomplikowane. Oto przepis na hummus w klasycznej wersji.
Składniki:
- 530 g ciecierzycy ze słoika/z puszki,
- 60 g pasty tahini (pasty sezamowej),
- 50 g ostudzonego bulionu warzywnego,
- 40 g oliwy z oliwek,
- 20 g soku z cytryny,
- pół łyżeczki soli,
- odrobina pieprzu.
Przygotowanie:
Soczewicę odlać z zalewy – najlepiej osuszyć na sitku. Włożyć do blendera i dodać pozostałe składniki. Całość blendować do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowany hummus przełożyć do odpowiedniego naczynia i skropić oliwą z oliwek.
Ciekawostki
Z okazji Dnia Hummusu nie może zabraknąć kilku ciekawostek o tej potrawie. Na uwagę zasługuje połączenie ciecierzycy z pastą tahini, które sprawia, że hummus dostarcza aminokwasu metioniny, a ten zaś pozytywnie oddziałuje na przyswajanie białka z pożywienia.
Inną ciekawostką, nawiązującą do pochodzenia hummusu, jest to, że ponoć uwielbiany był przez greckich filozofów. Mimo tego, że kojarzony jest z kuchnią Bliskiego Wschodu, często spożywany był w Egipcie, Palestynie, Izraelu, a także w Grecji. Okazuje się, że pyszna pasta z ciecierzycy była przysmakiem wielkich myślicieli, których znamy ze starożytnych czasów. Tacy filozofowie, jak Sokrates czy Platon, wychwalali właściwości hummusu w swoich dziełach. Pierwsza znana wzmianka dotycząca tej potrawy ukazała się w XIII wieku w Egipcie.
Polacy mają nieco inny sposób jedzenia hummusu niż mieszkańcy krajów Bliskiego Wschodu. Poza granicami naszego kraju hummus jada się zazwyczaj, maczając pitę lub pieczywo w smacznej paście. Tymczasem Polacy często traktują hummus niczym masło i smarują nim pieczywo.