PrzepisAwanturka do chleba. Kultowe danie z PRL, które zrobisz w 5 minut

Awanturka do chleba. Kultowe danie z PRL, które zrobisz w 5 minut

Pasta "awanturka" - Pyszności; foto: Canva
Pasta "awanturka" - Pyszności; foto: Canva

17.05.2023 07:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy tylko przypomnisz sobie tę potrawę z czasów PRL, wzbierze w tobie nostalgia. Pasta "awanturka" królowała wtedy na stołach Polaków, stanowiąc niezwykle częsty element śniadania. Jej przygotowanie to nic trudnego, zwłaszcza z dzisiejszą dostępnością składników. W dosłownie kilka chwil wyczarujesz najpyszniejszą pastę kanapkową z dawnych lat!

Menu Polaków w czasach słusznie minionych było idealnym przykładem słuszności porzekadła "dla chcącego nic trudnego". Reglamentacja towarów, puste półki sklepowe, ledwo zipiący import — a mimo to nasze matki i babcie potrafiły nie tylko tworzyć urozmaicone jadłospisy na cały tydzień, ale również przygotowywać je w sposób absolutnie smaczny. Było tylko kilka wyjątków od tej reguły — ale o tym przeczytasz w innym artykule. 

Pasta "awanturka" z PRL-u - Pyszności; foto: Canva
Pasta "awanturka" z PRL-u - Pyszności; foto: Canva

Jedną z potraw często goszczącą w tamtym czasie na naszych stołach była pasta kanapkowa "awanturka". Tworzona była z tego, co można było dostać w sklepie — ryby, twarogu i szczypiorku. Ten ograniczony asortyment produktów okazywał się jednak wystarczający do tego, by zarówno dorośli, jak i dzieciaki zajadali się "awanturką" nawet kilka razy w tygodniu. My nie miewaliśmy z nią przykrych niespodzianek, ale istnieje teoria, że zabawna nazwa tej pasty wzięła się z "pokarmowego zamieszania" po jej zjedzeniu. Mity i pomówienia — nic więcej!

Pasta kanapkowa "awanturka"

Składniki:

  • 250 g półtłustego, mielonego twarogu
  • 2 puszki wędzonych filetów z makreli w oleju
  • 2-3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 1 średni ogórek kiszony (opcjonalnie)
Twaróg, makrela i powstaje pasta "awanturka" - Pyszności; foto: Canva
Twaróg, makrela i powstaje pasta "awanturka" - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Filety z wędzonej makreli odsącz z oleju i rozdrobnij widelcem. Możesz też użyć całej wędzonej makreli. W takim przypadku musisz najpierw pozbawić ją skóry i przy pomocy pęsety wyciągnąć ości.
  2. Mięso przełóż do naczynia. Dodaj do niego półtłustyser biały, kwaśną śmietanę i drobno posiekany szczypiorek.
  3. Masę dopraw szczyptą soli (z nią akurat lepiej nie przesadzać) i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz urozmaicić pastę "awanturkę", dorzuć do niej jeszcze pokrojonego w małą kostkę kiszonego ogórka.
  4. Całość dokładnie wymieszaj i nakładaj na kromki świeżego chleba posmarowanego masłem. Smacznego!