Łyżeczki z ciasta francuskiego z hummusem i kolorowymi pastami. Kreatywna przystawka na imprezę
Łyżeczki z ciasta francuskiego to prosty i efektowny sposób na serwowanie hummusu. Ten patent idealnie sprawdzi się na wszystkich imprezach i spotkaniach ze znajomymi. Do ich wykonania nie jest potrzebna żadna konkretna forma, wystarczy stołowa łyżeczka lub łyżka.
08.07.2022 | aktual.: 13.10.2023 13:24
To jedna z najprostszych możliwych przystawek, której przygotowanie jest bardzo proste i tanie. Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, ulubione dipy i trochę wyobraźni. Nasze łyżeczki wypełniliśmy hummusem i twarożkiem, ale możesz postawić na inne pasty, np. guacamole, salsę, pastę z pieczonej papryki. Ciasto francuskie jest na tyle uniwersalne, że sprawdzi się również na słodko: wgłębienia łyżeczek możesz wypełnić kremem czekoladowym lub owocowym musem. Dzięki temu nie zabraknie Ci już nigdy pomysłów na proste i efektowne przekąski na przyjęcia.
Przepis na łyżeczki krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Łyżeczki z ciasta francuskiego- składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko - roztrzepane
2 łyżki hummusu z suszonymi pomidorami
1 pomidor koktajlowy
2 łyżki pasty z groszku
ser żółty w kostce
2 łyżki twarożku śmietankowego
2 faszerowane zielone oliwki
Przepis krok po kroku:
Kształt łyżki wytnij w sztywnym papierze lub kawałku kartonu. Możesz również jako formy użyć zwykłej łyżki z kuchennej szuflady. Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na blacie i przy pomocy noża kuchennego o ostrym zakończeniu odrysuj w nim kształt łyżek.
Z folii aluminiowej uformuj wałek. Ułóż na nim łyżki tak, aby ich rączka opierała się na folii. Dzięki temu powstanie ładny, wygięty kształt. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem, a szeroką część łyżki obciąż dodatkowo kamieniem. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Po upieczeniu wypełnij wgłębienia w łyżce hummusem z suszonymi pomidorami, pastą z groszku i twarożkiem śmietankowym. Na wierzchu ułóż nadziewane zielone oliwki, kawałki żółtego sera i pomidorków koktajlowych. Oczywiście możesz dowolnie modyfikować dodatki na łyżeczkach i tworzyć swoje własne kompozycje (również na słodko). Łyżki możesz upiec dzień wcześniej i wypełnić je pastami dopiero przed podaniem.
Smacznego!