Łyżeczki z ciasta francuskiego z hummusem i kolorowymi pastami. Kreatywna przystawka na imprezę

Łyżeczki z ciasta francuskiego to prosty i efektowny sposób na serwowanie hummusu. Ten patent idealnie sprawdzi się na wszystkich imprezach i spotkaniach ze znajomymi. Do ich wykonania nie jest potrzebna żadna konkretna forma, wystarczy stołowa łyżeczka lub łyżka.

Obrazek
Ewa

To jedna z najprostszych możliwych przystawek, której przygotowanie jest bardzo proste i tanie. Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, ulubione dipy i trochę wyobraźni. Nasze łyżeczki wypełniliśmy hummusem i twarożkiem, ale możesz postawić na inne pasty, np. guacamole, salsę, pastę z pieczonej papryki. Ciasto francuskie jest na tyle uniwersalne, że sprawdzi się również na słodko: wgłębienia łyżeczek możesz wypełnić kremem czekoladowym lub owocowym musem. Dzięki temu nie zabraknie Ci już nigdy pomysłów na proste i efektowne przekąski na przyjęcia.

Przepis na łyżeczki krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Łyżeczki z ciasta francuskiego- składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko - roztrzepane

2 łyżki hummusu z suszonymi pomidorami

1 pomidor koktajlowy

2 łyżki pasty z groszku

ser żółty w kostce

2 łyżki twarożku śmietankowego

2 faszerowane zielone oliwki

Przepis krok po kroku:

Kształt łyżki wytnij w sztywnym papierze lub kawałku kartonu. Możesz również jako formy użyć zwykłej łyżki z kuchennej szuflady. Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na blacie i przy pomocy noża kuchennego o ostrym zakończeniu odrysuj w nim kształt łyżek.

Obrazek
Łyżeczki z ciasta francuskiego- Pyszności

Z folii aluminiowej uformuj wałek. Ułóż na nim łyżki tak, aby ich rączka opierała się na folii. Dzięki temu powstanie ładny, wygięty kształt. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem, a szeroką część łyżki obciąż dodatkowo kamieniem. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Obrazek
Łyżeczki z ciasta francuskiego- Pyszności

Po upieczeniu wypełnij wgłębienia w łyżce hummusem z suszonymi pomidorami, pastą z groszku i twarożkiem śmietankowym. Na wierzchu ułóż nadziewane zielone oliwki, kawałki żółtego sera i pomidorków koktajlowych. Oczywiście możesz dowolnie modyfikować dodatki na łyżeczkach i tworzyć swoje własne kompozycje (również na słodko). Łyżki możesz upiec dzień wcześniej i wypełnić je pastami dopiero przed podaniem.

Smacznego!

Obrazek
Łyżeczki z ciasta francuskiego- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków