Już nie będziesz chciał tknąć czipsów. Są o wiele lepsze i przede wszystkim zdrowsze

Szukasz czegoś do przekąszenia? Zapomnij o chipsach, frytkach, paluszkach czy krakersach. Chrupiącą przekąskę, nieodbiegającą atrakcyjnością od powyższych, zrobisz w domu. Nie dość, że będzie smaczniejsza, to znacznie zdrowsza od tych sklepowych.

Pieczona ciecierzyca Pieczona ciecierzyca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sekret tkwi w dwóch składnikach, które doskonale ze sobą współgrają, dostarczając składników odżywczych i zaspokajając głód. Zanurzone w mieszance aromatycznych przyprawach są strzałem w dziesiątkę. Do wieczornego seansu w sam raz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki szczęścia goszczą na moim stole bardzo często. Każdy się o nie dopomina

Pomysł na zdrową przekąskę. Pieczona ciecierzyca

Jak zrobić szybką i zdrową przekąskę na słono? Ta propozycja to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, niezdrowych produktów, takich jak chipsy, paluszki czy frytki. Głównym składnikiem tej przekąski jest ciecierzyca, która jest prawdziwą skarbnicą białka o orzechowo-maślanym smaku.

Ciecierzyca jest doskonałym źródłem błonnika, a także zawiera wiele witamin z grupy B, w tym kwas foliowy, niacynę i ryboflawinę. Zawiera również witaminę K, wapń, żelazo, mangan, miedź i potas. Dzięki temu jest idealnym składnikiem przekąsek, gdyż jest produktem wartościowym, który zaspokaja uczucie sytości na długi czas.

Ciecierzycę warto oprószyć przyprawami: solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem, tymiankiem lub rozmarynem. Kolejnym składnikiem zdrowej przekąski są płatki drożdżowe nieaktywne. Ten produkt nadaje potrawom specyficznego słonego smaku, przypominającego parmezan. Płatki drożdżowe nieaktywne są bogate w witaminy z grupy B (B1, B2, B6), potas, cynk, a także mogą być wzbogacone w witaminę B12 i kwas foliowy.

Z ciecierzycy przygotujesz chrupiącą i zdrową przekąskę
Z ciecierzycy przygotujesz chrupiącą i zdrową przekąskę © Pixabay

Szybka przekąska. Przepis na chrupiącą ciecierzycę

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy (puszka),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • płaska łyżeczka suszonego czosnku,
  • płaska łyżeczka tymianku lub rozmarynu,
  • garść płatków drożdżowych.

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odcedź i dokładnie osusz na papierowym ręczniku.
  2. Ciecierzycę wymieszaj z tłuszczem i przyprawami oraz płatkami drożdżowymi.
  3. Całość przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Postaraj się rozłożyć ciecierzycę tak, by ułożona była na blasze w jednej warstwie.
  4. Przekąskę piecz w 200 st. C przez 30-40 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas przemieszać całość, co pozwoli na równomierne upieczenie.
  5. Gotową chrupiącą ciecierzycę wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przerzuć ją do miski i ewentualnie dopraw.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje