WAŻNE
TERAZ

Nowy termin rekonstrukcji rządu "na prośbę Hołowni"

Już nie będziesz chciał tknąć czipsów. Są o wiele lepsze i przede wszystkim zdrowsze

Szukasz czegoś do przekąszenia? Zapomnij o chipsach, frytkach, paluszkach czy krakersach. Chrupiącą przekąskę, nieodbiegającą atrakcyjnością od powyższych, zrobisz w domu. Nie dość, że będzie smaczniejsza, to znacznie zdrowsza od tych sklepowych.

Pieczona ciecierzyca Pieczona ciecierzyca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sekret tkwi w dwóch składnikach, które doskonale ze sobą współgrają, dostarczając składników odżywczych i zaspokajając głód. Zanurzone w mieszance aromatycznych przyprawach są strzałem w dziesiątkę. Do wieczornego seansu w sam raz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki szczęścia goszczą na moim stole bardzo często. Każdy się o nie dopomina

Pomysł na zdrową przekąskę. Pieczona ciecierzyca

Jak zrobić szybką i zdrową przekąskę na słono? Ta propozycja to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, niezdrowych produktów, takich jak chipsy, paluszki czy frytki. Głównym składnikiem tej przekąski jest ciecierzyca, która jest prawdziwą skarbnicą białka o orzechowo-maślanym smaku.

Ciecierzyca jest doskonałym źródłem błonnika, a także zawiera wiele witamin z grupy B, w tym kwas foliowy, niacynę i ryboflawinę. Zawiera również witaminę K, wapń, żelazo, mangan, miedź i potas. Dzięki temu jest idealnym składnikiem przekąsek, gdyż jest produktem wartościowym, który zaspokaja uczucie sytości na długi czas.

Ciecierzycę warto oprószyć przyprawami: solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem, tymiankiem lub rozmarynem. Kolejnym składnikiem zdrowej przekąski są płatki drożdżowe nieaktywne. Ten produkt nadaje potrawom specyficznego słonego smaku, przypominającego parmezan. Płatki drożdżowe nieaktywne są bogate w witaminy z grupy B (B1, B2, B6), potas, cynk, a także mogą być wzbogacone w witaminę B12 i kwas foliowy.

Z ciecierzycy przygotujesz chrupiącą i zdrową przekąskę
Z ciecierzycy przygotujesz chrupiącą i zdrową przekąskę © Pixabay

Szybka przekąska. Przepis na chrupiącą ciecierzycę

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy (puszka),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • płaska łyżeczka suszonego czosnku,
  • płaska łyżeczka tymianku lub rozmarynu,
  • garść płatków drożdżowych.

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odcedź i dokładnie osusz na papierowym ręczniku.
  2. Ciecierzycę wymieszaj z tłuszczem i przyprawami oraz płatkami drożdżowymi.
  3. Całość przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Postaraj się rozłożyć ciecierzycę tak, by ułożona była na blasze w jednej warstwie.
  4. Przekąskę piecz w 200 st. C przez 30-40 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas przemieszać całość, co pozwoli na równomierne upieczenie.
  5. Gotową chrupiącą ciecierzycę wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przerzuć ją do miski i ewentualnie dopraw.

Wybrane dla Ciebie

Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziekuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziekuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta