Już nie będziesz chciał tknąć czipsów. Są o wiele lepsze i przede wszystkim zdrowsze
Szukasz czegoś do przekąszenia? Zapomnij o chipsach, frytkach, paluszkach czy krakersach. Chrupiącą przekąskę, nieodbiegającą atrakcyjnością od powyższych, zrobisz w domu. Nie dość, że będzie smaczniejsza, to znacznie zdrowsza od tych sklepowych.
23.02.2024 | aktual.: 23.02.2024 15:23
Sekret tkwi w dwóch składnikach, które doskonale ze sobą współgrają, dostarczając składników odżywczych i zaspokajając głód. Zanurzone w mieszance aromatycznych przyprawach są strzałem w dziesiątkę. Do wieczornego seansu w sam raz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomysł na zdrową przekąskę. Pieczona ciecierzyca
Jak zrobić szybką i zdrową przekąskę na słono? Ta propozycja to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, niezdrowych produktów, takich jak chipsy, paluszki czy frytki. Głównym składnikiem tej przekąski jest ciecierzyca, która jest prawdziwą skarbnicą białka o orzechowo-maślanym smaku.
Ciecierzyca jest doskonałym źródłem błonnika, a także zawiera wiele witamin z grupy B, w tym kwas foliowy, niacynę i ryboflawinę. Zawiera również witaminę K, wapń, żelazo, mangan, miedź i potas. Dzięki temu jest idealnym składnikiem przekąsek, gdyż jest produktem wartościowym, który zaspokaja uczucie sytości na długi czas.
Ciecierzycę warto oprószyć przyprawami: solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem, tymiankiem lub rozmarynem. Kolejnym składnikiem zdrowej przekąski są płatki drożdżowe nieaktywne. Ten produkt nadaje potrawom specyficznego słonego smaku, przypominającego parmezan. Płatki drożdżowe nieaktywne są bogate w witaminy z grupy B (B1, B2, B6), potas, cynk, a także mogą być wzbogacone w witaminę B12 i kwas foliowy.
Zobacz także
Szybka przekąska. Przepis na chrupiącą ciecierzycę
Składniki:
- 400 g ciecierzycy (puszka),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- płaska łyżeczka suszonego czosnku,
- płaska łyżeczka tymianku lub rozmarynu,
- garść płatków drożdżowych.
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odcedź i dokładnie osusz na papierowym ręczniku.
- Ciecierzycę wymieszaj z tłuszczem i przyprawami oraz płatkami drożdżowymi.
- Całość przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Postaraj się rozłożyć ciecierzycę tak, by ułożona była na blasze w jednej warstwie.
- Przekąskę piecz w 200 st. C przez 30-40 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas przemieszać całość, co pozwoli na równomierne upieczenie.
- Gotową chrupiącą ciecierzycę wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przerzuć ją do miski i ewentualnie dopraw.