Nie panieruj schabowych w bułce tartej. Jest lepszy sposób, aby były chrupiące

Schabowy w takiej panierce będzie przyjemnie chrupiący, a do tego zyska lekko serowy i nieco orzechowy smak, z wyczuwalną nutą umami. Brzmi obiecująco? Zapewniamy, że nie tylko brzmi dobrze, ale i tak smakuje. Wystarczy, że zaopatrzycie się w jeszcze niedoceniany, ale pomału pojawiający się w naszych kuchniach produkt. 

ObrazekSchabowy w takiej panierce to hit! - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Canva

Schabowy inaczej, czyli w panierce z... nieaktywnych płatków drożdżowych. Dla wielu osób może to brzmieć kuriozalnie. Płatki drożdżowe jednak pod względem smaku i tekstury mają niewiele wspólnego z drożdżami, które kojarzymy. Nie nadają się do wypieków, za to świetnie sprawdzą się jako panierka. Schabowy otoczony złocistą i chrupiącą skorupką z płatków drożdżowych zachwyci najwybredniejszych.

Czym są nieaktywne płatki drożdżowe?

Schabowy z drożdżami? Spokojnie! Nieaktywne płatki drożdżowe nie smakują, jak drożdże. Ich smak jest wyrazisty, niektórzy wyczuwają w nich delikatne nuty orzecha i sera. To szalenie popularny produkt w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Co ważne, jest bezpieczny dla zdrowia, gdyż zdezaktywowane drożdże nie poddają się przerastaniu w organizmie. Mają wygląd i strukturę podobną do płatków zbożowych i są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Zawierają białko roślinne, witaminy z grupy B i minerały: żelazo, magnez, cynk, miedź i selen.

Obrazek
Płatki drożdżowe stosuje się jako np. posypkę do makaronów - Pyszności; Fot. Pixabay

Kotlety schabowe inaczej. Panierka z płatków drożdżowych

Płatki drożdżowe kupisz w sklepach internetowych. Za kilogram produktu zapłacić trzeba ok. 60 zł. Dostępne są również mniejsze opakowania. Chcąc jedynie przetestować płatki, można nabyć np. tylko 100 gramów za ok. 7 zł. Przyrządzając schabowe z płatkami drożdżowymi, uważaj z doprawianiem. Postaraj się dodać mniej soli do mięsa, ponieważ płatki te mają wyczuwalny smak umami. 

Składniki: 

  • 500 g schabu,
  • 2 jajka,
  • płatki drożdżowe,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Schab pokrój na kotlety, a następnie rozbij je delikatnie na cienkie płaty.
  2. Mięso dopraw solą i pieprzem.
  3. W misce rozkłóć jaja. W innej umieść płatki drożdżowe.
  4. Kotlety schabowe obtocz najpierw w jajku, następnie w płatkach, znów w jajku i znów w płatkach.
  5. Tak przygotowane smaż od razu (by panierka nie przemokła) na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.

Inne zastosowanie nieaktywnych płatków drożdżowych

Płatki drożdżowe mają wyrazisty, serowy smak, przez co w kuchni wegańskiej z powodzeniem "udają" np. parmezan. Jak jeszcze wykorzystać płatki drożdżowe? Można posypywać nimi gotowe dania, takie jak makarony, zupy, sałatki czy pieczone warzywa, aby dodać im serowego smaku. Płatki te dodaje się do sosów czy ciast i pieczywa jako składnik wzbogacający ich wartość odżywczą. Warto wiedzieć jednak, że płatki drożdżowe nie zastąpią tradycyjnych piekarskich drożdży w procesie wyrabiania ciasta. Są one bardziej stosowane jako dodatek o wysokiej wartości odżywczej i aromatycznym smaku.

Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury