Kelner może próbować cię namówić, ale nie daj się. To najgorsza ryba nad polskim morzem

Zjedzenie obiadu w smażalni podczas wakacji na Bałtykiem to punkt obowiązkowy. Najczęściej na stoliku ląduje ryba. Nie wszystkie produkty są jednak dobre. Niektóre pozostawiają wiele do życzenia. Jak więc wybrać rybkę i się nie rozczarować?

ObrazekNajgorsza ryba nad morzem. Lepiej jej unikaj (Adobe)
Paulina Hermann

Ryby są bardzo drogie, więc obiad z nimi w roli głównej słono kosztuje. Dlatego też szukamy restauracji, w której dostaniemy dobrej jakości danie. Za taką cenę chcemy zjeść dobrze i zdrowo. Niestety, w wielu lokalach produkty nie mają dobrej jakości i mogą nam zaszkodzić.

Ryba rybie nierówna. Takiej lepiej nie kupujcie

Musimy pamiętać, że tylko niektóre ryby z restauracji pochodzą z Bałtyku. Jeśli w ofercie jest flądra, łosoś, węgorz, turbot, dorsz, sandacz szczupak i okoń, to śmiało możemy je zamówić. Istnieje bowiem duże prawdopodobieństwo, że dostaniemy świeży produkt. Jest jeden haczyk. Powinniśmy sprawdzić, kiedy łowi się daną rybę.

Unikajmy za to restauracji, w których oferują pangę, halibuta, mintaja i morszczuka. Tych gatunków próżno szukać w Bałtyku. Najbardziej musimy uważać na pangę - to najgorsza ryba. Dlaczego? Hoduje się ją w dalekich Chinach w okropnych warunkach. Pełno w niej zanieczyszczeń i szkodliwych związków. Nie ma też zbyt wielu wartości odżywczych. Jest tańsza niż inne, ale zrezygnowanie z tej ryby będzie korzystne dla naszego zdrowia.

Obrazek
Panga to najgorsza ryba nad Morzem (Wikimedia Commons)

Wybór dobrej smażalni to klucz do sukcesu. Jak to zrobić?

Często na szyldach widzimy napis: "Świeże ryby prosto z kutra". To tylko chwyt reklamowy, gdyż często zdarza się tak, że ryba jest mrożona. Zwłaszcza gdy w menu jest mowa o produktach, które na pewno nie są łowione w Morzu Bałtyckim. Zanim wybierzemy odpowiednią restaurację, sprawdźmy opinie i poprzeglądajmy zdjęcia. Dzięki temu zobaczymy, jak wyglądają porcje i panierka. Jeżeli będzie zbyt gruba, lepiej wykreśl tę smażalnię ze swojej listy. Dlaczego? Po pierwsze, zapłacimy więcej, bo panierka jest dość ciężka. Poza tym ryba będzie mniej smaczna i po prostu niezdrowa.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę