NewsyKelner może próbować cię namówić, ale nie daj się. To najgorsza ryba nad polskim morzem

Kelner może próbować cię namówić, ale nie daj się. To najgorsza ryba nad polskim morzem

Najgorsza ryba nad morzem. Lepiej jej unikaj (Adobe)
Najgorsza ryba nad morzem. Lepiej jej unikaj (Adobe)
07.07.2023 14:15, aktualizacja: 09.07.2023 15:28

Zjedzenie obiadu w smażalni podczas wakacji na Bałtykiem to punkt obowiązkowy. Najczęściej na stoliku ląduje ryba. Nie wszystkie produkty są jednak dobre. Niektóre pozostawiają wiele do życzenia. Jak więc wybrać rybkę i się nie rozczarować?

Ryby są bardzo drogie, więc obiad z nimi w roli głównej słono kosztuje. Dlatego też szukamy restauracji, w której dostaniemy dobrej jakości danie. Za taką cenę chcemy zjeść dobrze i zdrowo. Niestety, w wielu lokalach produkty nie mają dobrej jakości i mogą nam zaszkodzić.

Ryba rybie nierówna. Takiej lepiej nie kupujcie

Musimy pamiętać, że tylko niektóre ryby z restauracji pochodzą z Bałtyku. Jeśli w ofercie jest flądra, łosoś, węgorz, turbot, dorsz, sandacz szczupak i okoń, to śmiało możemy je zamówić. Istnieje bowiem duże prawdopodobieństwo, że dostaniemy świeży produkt. Jest jeden haczyk. Powinniśmy sprawdzić, kiedy łowi się daną rybę.

Unikajmy za to restauracji, w których oferują pangę, halibuta, mintaja i morszczuka. Tych gatunków próżno szukać w Bałtyku. Najbardziej musimy uważać na pangę - to najgorsza ryba. Dlaczego? Hoduje się ją w dalekich Chinach w okropnych warunkach. Pełno w niej zanieczyszczeń i szkodliwych związków. Nie ma też zbyt wielu wartości odżywczych. Jest tańsza niż inne, ale zrezygnowanie z tej ryby będzie korzystne dla naszego zdrowia.

Panga to najgorsza ryba nad Morzem (Wikimedia Commons)
Panga to najgorsza ryba nad Morzem (Wikimedia Commons)

Wybór dobrej smażalni to klucz do sukcesu. Jak to zrobić?

Często na szyldach widzimy napis: "Świeże ryby prosto z kutra". To tylko chwyt reklamowy, gdyż często zdarza się tak, że ryba jest mrożona. Zwłaszcza gdy w menu jest mowa o produktach, które na pewno nie są łowione w Morzu Bałtyckim. Zanim wybierzemy odpowiednią restaurację, sprawdźmy opinie i poprzeglądajmy zdjęcia. Dzięki temu zobaczymy, jak wyglądają porcje i panierka. Jeżeli będzie zbyt gruba, lepiej wykreśl tę smażalnię ze swojej listy. Dlaczego? Po pierwsze, zapłacimy więcej, bo panierka jest dość ciężka. Poza tym ryba będzie mniej smaczna i po prostu niezdrowa.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także