5 wskazówek, by nie dać się oszukać w smażalni ryb. Nie musisz przepłacać
Jadąc nad nasze polskie morze, nie wyobrażamy sobie pobytu bez spróbowania lokalnych pyszności, czyli ryb. Chociaż czasami możemy natknąć się na oszustwo i zamiast świeżo złowionej ryby dostać mrożonkę. Na co zwrócić uwagę, by wybrać dobrą smażalnię, gdzie serwowane są świeże posiłki? Oto 5 wskazówek, by nie dać się oszukać w smażalni ryb.
04.07.2022 08:42
#1 Sprawdź opinie o smażalni ryb
Zanim wejdziesz do smażalni, sprawdź jej opinie. W internecie bardzo często znajdziesz różne rekomendacje i opnie na temat poszczególnych lokali. Teraz również istnieje wiele blogów kulinarnych czy kont w mediach społecznościowych, które dzielą się opiniami po przetestowaniu jedzenia w różnych miejscach. To naprawdę dobre źródło informacji.
#2 Postaw na lokalne ryby w smażalni ryb
Po wybraniu lokalu czas na wybór z karty. Teraz warto wybrać lokalnie- co to znaczy? Nie wszystkie ryby, które znajdują się w karcie, będą pochodzić z Bałtyku. W Bałtyku nie poławia się między innymi mintaja, halibuta, morszczuka i okonia. Najlepszym wyborem będzie flądra, śledź, dorsza i szproty. W polskim morzu łowi się również: węgorza, turbota, solę, belonę, łososia. W tym ostatnim przypadku trzeb uważać, bo większość lokali serwuje łososia atlantyckiego. Warto też zamawiać ryby z grill lub z pieca. Jeśli mięso będzie się rozpadać, to znak, że ryba była mrożona. Świeża zawsze zachowa swój kształt.
#3 Świeża ryba prosto z kutra
Jest to tylko szumny marketing. Lepiej zachować ostrożność i sprawdzić co o danym miejscu piszą w internecie. Często też dobre miejsca są mocno oblegane przez turystów. Nie daj się zwieść informacją-,,ryba jest porannego połowu''.
#4 Małe ryby- cena za 100 gram
Często po zakupie ryby i otrzymanym paragonie mamy ogromne zdziwienie. Cena obiadu jest kolosalna, czego wcześniej nie przewidzieliśmy. Dlatego warto przed zamówieniem zapytać kelnera o wagę ryby, która otrzymamy na talerzu. Jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie do wielkości swojej porcji, to zwyczajnie poproś obsługę, aby zważyła wybrany kawałek na Twoich oczach. Jako konsument masz do tego prawo. Dodatkowo warto pamiętać, że bardziej opłaca się zamówić rybę bez panierki. Dodatek znacznie podnosi wagę kawałka mięsa, a tym samym jego cenę.
#5 Czasami mrożonka lepsza
Proces mrożenia ryb sam w sobie nie jest zły. Rybacy mają naprawdę restrykcyjne zasady co do tego procesu. Jeśli ryba zostanie zamrożona od razu po połowie, to tylko w małym stopniu traci swoje wartości smakowe i odżywcze. Jak rozpoznać źle zamrożoną rybę? Od takiego egzemplarza z łatwością będzie odchodziła panierka, samo mięso będzie wodniste i szkliste.
Zobacz na naszym kanale YouTube pyszny przepis na rybę: