5 wskazówek, by nie dać się oszukać w smażalni ryb. Nie musisz przepłacać

Jadąc nad nasze polskie morze, nie wyobrażamy sobie pobytu bez spróbowania lokalnych pyszności, czyli ryb. Chociaż czasami możemy natknąć się na oszustwo i zamiast świeżo złowionej ryby dostać mrożonkę. Na co zwrócić uwagę, by wybrać dobrą smażalnię, gdzie serwowane są świeże posiłki? Oto 5 wskazówek, by nie dać się oszukać w smażalni ryb.

Obrazek
Paulina

#1 Sprawdź opinie o smażalni ryb

Zanim wejdziesz do smażalni, sprawdź jej opinie. W internecie bardzo często znajdziesz różne rekomendacje i opnie na temat poszczególnych lokali. Teraz również istnieje wiele blogów kulinarnych czy kont w mediach społecznościowych, które dzielą się opiniami po przetestowaniu jedzenia w różnych miejscach. To naprawdę dobre źródło informacji.

Obrazek

#2 Postaw na lokalne ryby w smażalni ryb

Po wybraniu lokalu czas na wybór z karty. Teraz warto wybrać lokalnie- co to znaczy? Nie wszystkie ryby, które znajdują się w karcie, będą pochodzić z Bałtyku. W Bałtyku nie poławia się między innymi mintaja, halibuta, morszczuka i okonia. Najlepszym wyborem będzie flądra, śledź, dorsza i szproty. W polskim morzu łowi się również: węgorza, turbota, solę, belonę, łososia. W tym ostatnim przypadku trzeb uważać, bo większość lokali serwuje łososia atlantyckiego. Warto też zamawiać ryby z grill lub z pieca. Jeśli mięso będzie się rozpadać, to znak, że ryba była mrożona. Świeża zawsze zachowa swój kształt.

Obrazek

#3 Świeża ryba prosto z kutra

Jest to tylko szumny marketing. Lepiej zachować ostrożność i sprawdzić co o danym miejscu piszą w internecie. Często też dobre miejsca są mocno oblegane przez turystów. Nie daj się zwieść informacją-,,ryba jest porannego połowu''.

Obrazek
Ryby w sklepie - Pyszności; Foto Canva.com

#4 Małe ryby- cena za 100 gram

Często po zakupie ryby i otrzymanym paragonie mamy ogromne zdziwienie. Cena obiadu jest kolosalna, czego wcześniej nie przewidzieliśmy. Dlatego warto przed zamówieniem zapytać kelnera o wagę ryby, która otrzymamy na talerzu. Jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie do wielkości swojej porcji, to zwyczajnie poproś obsługę, aby zważyła wybrany kawałek na Twoich oczach. Jako konsument masz do tego prawo. Dodatkowo warto pamiętać, że bardziej opłaca się zamówić rybę bez panierki. Dodatek znacznie podnosi wagę kawałka mięsa, a tym samym jego cenę.

Obrazek

#5 Czasami mrożonka lepsza

Proces mrożenia ryb sam w sobie nie jest zły. Rybacy mają naprawdę restrykcyjne zasady co do tego procesu. Jeśli ryba zostanie zamrożona od razu po połowie, to tylko w małym stopniu traci swoje wartości smakowe i odżywcze. Jak rozpoznać źle zamrożoną rybę? Od takiego egzemplarza z łatwością będzie odchodziła panierka, samo mięso będzie wodniste i szkliste.

Zobacz na naszym kanale YouTube pyszny przepis na rybę:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska