PrzepisDietaSuperchrupiące chipsy bez grama tłuszczu. Zrobisz je z warzywa, o którym wiele osób nie chce słyszeć

Superchrupiące chipsy bez grama tłuszczu. Zrobisz je z warzywa, o którym wiele osób nie chce słyszeć

Chipsy z jarmużu
Chipsy z jarmużu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
14.12.2023 07:59, aktualizacja: 15.03.2024 11:45

Jarmuż zaliczany jest do najzdrowszych warzyw na świecie. Powiedzieć, że to witaminowa bomba, to jak nic nie powiedzieć. Niestety bardzo łatwo można zniechęcić się do jedzenia jarmużu, a to głównie przez nieodpowiednie przyrządzenie drogocennych liści. Dobra wiadomość jest taka, że jarmuż to nie tylko składnik dietetyczny koktajli. Liście tego warzywa mają tendencję do szybkiego wysychania, przez co w kilkanaście minut można z nich przyrządzić superchrupiące chipsy. Sprawdź przepis.

Jest źródłem dużych pokładów witaminy K, C oraz A, dostarcza błonnika, wiele cennych flawonoidów i karotenoidów, zawiera ponad 45 różnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników, ma silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne... tak można wymieniać w nieskończoność. Niestety wielu osobom jarmuż kojarzyć się może jako niespecjalnie smaczny dodatek dietetycznych koktajli, przez co trudno mówić o nim, jako o pysznej przekąsce. Czas to zmienić. Koniecznie sprawdźcie przepis na chipsy z jarmużu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić idealnie chrupiące chipsy z jarmużu?

Chipsy z jarmużu możesz doprawić dowolną mieszanką ziół i przypraw. Bardzo prostym i smacznym zestawieniem jest sól, pieprz i granulowany czosnek. Doskonale sprawdzi się też mielona papryka, zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, oregano. Smak samego chipsa z jarmużu ma lekko orzechowe nuty i w niczym nie przypomina znienawidzonych przez wielu jarmużowych koktajli. Warto się przekonać.

Jak zabrać się przygotowanie chipsów z jarmużu? Pierwszym zadaniem jest wybór odpowiednich liści w sklepie. Sięgaj po młody, jędrny i świeży jarmuż - tylko taki zagwarantuje, że przekąska finalnie będzie smaczna i chrupiąca. Liście wcześniej należy bardzo dokładnie umyć i osuszyć z nadmiaru wody. Niezbędne jest też pozbycie się łykowatych części rośliny - do pieczenia trafiają wyłącznie liście, łodyżki mają gorzki smak.

Poniższy przepis nie uwzględnia dodatku tłuszczu. Natomiast warto mieć na uwadze, że witaminy A i K zawarte w jarmużu są rozpuszczalne w tłuszczach, dobrze więc jest dodać kilka kropli oliwy do liści jarmużu. Ponadto tłuszcz może jeszcze bardziej podbić chrupkość przekąski.

Jarmuż
Jarmuż © Pixabay

Chrupiące chipsy z jarmużu bez tłuszczu. Przepis

Składniki:

  • jarmuż,
  • sól, pieprz, granulowany czosnek do smaku.

Przygotowanie:

  1. Liście jarmużu dokładnie wymyj, pozbądź się łykowatych części, a liście porwij w dłoniach na mniejsze kawałki.
  2. Dopraw liście ulubioną mieszanką przypraw. Na tym etapie nie zaleca się jednak dodawania soli, lepiej dodać ją do już uprażonych liści.
  3. Liście rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zadbaj o to, by pomiędzy każdym fragmentem liścia była wolna przestrzeń.
  4. Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C na 8 minut. Po tym czasie sprawdź, czy liście wysuszyły się i nabrały chrupkości. Możesz je wymieszać/przewrócić, by się nie przypaliły.
  5. Jeśli liście nie są jeszcze gotowe, włóż je ponownie do piekarnika kolejne 8 minut. Czynność powtarzaj, aż liście staną się kruche i chrupiące.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także