Superchrupiące chipsy bez grama tłuszczu. Zrobisz je z warzywa, o którym wiele osób nie chce słyszeć

Jarmuż zaliczany jest do najzdrowszych warzyw na świecie. Powiedzieć, że to witaminowa bomba, to jak nic nie powiedzieć. Niestety bardzo łatwo można zniechęcić się do jedzenia jarmużu, a to głównie przez nieodpowiednie przyrządzenie drogocennych liści. Dobra wiadomość jest taka, że jarmuż to nie tylko składnik dietetyczny koktajli. Liście tego warzywa mają tendencję do szybkiego wysychania, przez co w kilkanaście minut można z nich przyrządzić superchrupiące chipsy. Sprawdź przepis.

Chipsy z jarmużu Chipsy z jarmużu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jest źródłem dużych pokładów witaminy K, C oraz A, dostarcza błonnika, wiele cennych flawonoidów i karotenoidów, zawiera ponad 45 różnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników, ma silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne... tak można wymieniać w nieskończoność. Niestety wielu osobom jarmuż kojarzyć się może jako niespecjalnie smaczny dodatek dietetycznych koktajli, przez co trudno mówić o nim, jako o pysznej przekąsce. Czas to zmienić. Koniecznie sprawdźcie przepis na chipsy z jarmużu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mają cię odwiedzić goście? Zaskocz ich genialnym deserem na zimno

Jak zrobić idealnie chrupiące chipsy z jarmużu?

Chipsy z jarmużu możesz doprawić dowolną mieszanką ziół i przypraw. Bardzo prostym i smacznym zestawieniem jest sól, pieprz i granulowany czosnek. Doskonale sprawdzi się też mielona papryka, zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, oregano. Smak samego chipsa z jarmużu ma lekko orzechowe nuty i w niczym nie przypomina znienawidzonych przez wielu jarmużowych koktajli. Warto się przekonać.

Jak zabrać się przygotowanie chipsów z jarmużu? Pierwszym zadaniem jest wybór odpowiednich liści w sklepie. Sięgaj po młody, jędrny i świeży jarmuż - tylko taki zagwarantuje, że przekąska finalnie będzie smaczna i chrupiąca. Liście wcześniej należy bardzo dokładnie umyć i osuszyć z nadmiaru wody. Niezbędne jest też pozbycie się łykowatych części rośliny - do pieczenia trafiają wyłącznie liście, łodyżki mają gorzki smak.

Poniższy przepis nie uwzględnia dodatku tłuszczu. Natomiast warto mieć na uwadze, że witaminy A i K zawarte w jarmużu są rozpuszczalne w tłuszczach, dobrze więc jest dodać kilka kropli oliwy do liści jarmużu. Ponadto tłuszcz może jeszcze bardziej podbić chrupkość przekąski.

Jarmuż
Jarmuż © Pixabay

Chrupiące chipsy z jarmużu bez tłuszczu. Przepis

Składniki:

  • jarmuż,
  • sól, pieprz, granulowany czosnek do smaku.

Przygotowanie:

  1. Liście jarmużu dokładnie wymyj, pozbądź się łykowatych części, a liście porwij w dłoniach na mniejsze kawałki.
  2. Dopraw liście ulubioną mieszanką przypraw. Na tym etapie nie zaleca się jednak dodawania soli, lepiej dodać ją do już uprażonych liści.
  3. Liście rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zadbaj o to, by pomiędzy każdym fragmentem liścia była wolna przestrzeń.
  4. Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C na 8 minut. Po tym czasie sprawdź, czy liście wysuszyły się i nabrały chrupkości. Możesz je wymieszać/przewrócić, by się nie przypaliły.
  5. Jeśli liście nie są jeszcze gotowe, włóż je ponownie do piekarnika kolejne 8 minut. Czynność powtarzaj, aż liście staną się kruche i chrupiące.

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie