Jest zdrowszy od kapusty. Wspomaga odchudzanie i chroni przed rozwojem komórek rakowych

Jarmuż ma specyficzny orzechowy smak i jest zdrowszy nawet od kapusty, należącej do tej samej rodziny. Ma wiele ważnych właściwości odżywczych, które wspierają pracę i funkcjonowanie naszego organizmu. Pozytywnie wpływają na serce, oczy oraz układ pokarmowy. Dlaczego po jarmuż warto sięgać nawet codziennie?

Jarmuż - warzywo o wielu zaletachJarmuż - warzywo o wielu zaletach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jarmuż jest warzywem krzyżowym, spokrewnionym z kapustą, kalafiorem, brukselką oraz brokułami. Jego liście są zazwyczaj kręcone i mają barwę zieloną lub fioletową. Warzywo ma niewiele kalorii (35 kcal w 100 gramach), zawiera dużo błonnika oraz witamin (A, C i K) i minerałów (magnez, żelazo, wapń i potas). Znajdziemy w nim też węglowodany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa dynia. Takiej przekąski nikt nie odmówi

Jarmuż jest zdrowy i powinniśmy włączyć go do swojej diety

Warzywo to jest bogate w antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, które dzielnie walczą z wolnymi rodnikami w organizmie, tym samym przeciwdziałając starzeniu się skóry i chroniąc przed nowotworami. Na szczególną uwagę zasługują beta-karoten, polifenole, witamina C oraz flawonoidy. Wśród tych ostatnich wyróżnić możemy kwercetynę oraz kemferol. Substancje te wspierają pracę serca, zmniejszają stany zapalne, a także chronią przed chorobami przewlekłymi. Jarmuż zawiera też sulforafan, który chroni nas przed rozwojem komórek nowotworowych.

Warto przyjrzeć się również beta-karotenowi. Przekształca się on w witaminę A, która wspomaga wzrok. Jej działanie wspierają luteina i zeaksantyna. Te dwa związki zmniejszają ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej w wieku podeszłym. Dlatego też jarmuż powinien być elementem diety starszych osób.

Jarmuż
Jarmuż © Unplash

Jarmuż a odchudzanie

Produkt pomaga także w utracie zbędnych kilogramów. Przede wszystkim szybko zapewnia sytość (tym samym przeciwdziała podjadaniu) i jest niskokaloryczny. Jarmuż jest też źródłem błonnika, który jest znany z tego, że ma bardzo duży wpływ na kontrolowanie wagi. Warzywo obniża także poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Warto zwrócić uwagę na wyniki badań przeprowadzonych w Japonii. Osoby z zespołem metabolicznym, które spożywały jarmuż, miały niższe ciśnienie krwi oraz niższy poziom cholesterolu LDL. Ważnym efektem tego eksperymentu było zmniejszenie wagi i tkanki tłuszczowej.

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇