Jest zdrowszy od kapusty. Wspomaga odchudzanie i chroni przed rozwojem komórek rakowych

Jarmuż ma specyficzny orzechowy smak i jest zdrowszy nawet od kapusty, należącej do tej samej rodziny. Ma wiele ważnych właściwości odżywczych, które wspierają pracę i funkcjonowanie naszego organizmu. Pozytywnie wpływają na serce, oczy oraz układ pokarmowy. Dlaczego po jarmuż warto sięgać nawet codziennie?

Jarmuż - warzywo o wielu zaletachJarmuż - warzywo o wielu zaletach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jarmuż jest warzywem krzyżowym, spokrewnionym z kapustą, kalafiorem, brukselką oraz brokułami. Jego liście są zazwyczaj kręcone i mają barwę zieloną lub fioletową. Warzywo ma niewiele kalorii (35 kcal w 100 gramach), zawiera dużo błonnika oraz witamin (A, C i K) i minerałów (magnez, żelazo, wapń i potas). Znajdziemy w nim też węglowodany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa dynia. Takiej przekąski nikt nie odmówi

Jarmuż jest zdrowy i powinniśmy włączyć go do swojej diety

Warzywo to jest bogate w antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, które dzielnie walczą z wolnymi rodnikami w organizmie, tym samym przeciwdziałając starzeniu się skóry i chroniąc przed nowotworami. Na szczególną uwagę zasługują beta-karoten, polifenole, witamina C oraz flawonoidy. Wśród tych ostatnich wyróżnić możemy kwercetynę oraz kemferol. Substancje te wspierają pracę serca, zmniejszają stany zapalne, a także chronią przed chorobami przewlekłymi. Jarmuż zawiera też sulforafan, który chroni nas przed rozwojem komórek nowotworowych.

Warto przyjrzeć się również beta-karotenowi. Przekształca się on w witaminę A, która wspomaga wzrok. Jej działanie wspierają luteina i zeaksantyna. Te dwa związki zmniejszają ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej w wieku podeszłym. Dlatego też jarmuż powinien być elementem diety starszych osób.

Jarmuż
Jarmuż © Unplash

Jarmuż a odchudzanie

Produkt pomaga także w utracie zbędnych kilogramów. Przede wszystkim szybko zapewnia sytość (tym samym przeciwdziała podjadaniu) i jest niskokaloryczny. Jarmuż jest też źródłem błonnika, który jest znany z tego, że ma bardzo duży wpływ na kontrolowanie wagi. Warzywo obniża także poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Warto zwrócić uwagę na wyniki badań przeprowadzonych w Japonii. Osoby z zespołem metabolicznym, które spożywały jarmuż, miały niższe ciśnienie krwi oraz niższy poziom cholesterolu LDL. Ważnym efektem tego eksperymentu było zmniejszenie wagi i tkanki tłuszczowej.

Wybrane dla Ciebie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny