PrzepisDietaJest zdrowszy od kapusty. Wspomaga odchudzanie i chroni przed rozwojem komórek rakowych

Jest zdrowszy od kapusty. Wspomaga odchudzanie i chroni przed rozwojem komórek rakowych

Jarmuż - warzywo o wielu zaletach
Jarmuż - warzywo o wielu zaletach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
30.10.2023 13:12

Jarmuż ma specyficzny orzechowy smak i jest zdrowszy nawet od kapusty, należącej do tej samej rodziny. Ma wiele ważnych właściwości odżywczych, które wspierają pracę i funkcjonowanie naszego organizmu. Pozytywnie wpływają na serce, oczy oraz układ pokarmowy. Dlaczego po jarmuż warto sięgać nawet codziennie?

Jarmuż jest warzywem krzyżowym, spokrewnionym z kapustą, kalafiorem, brukselką oraz brokułami. Jego liście są zazwyczaj kręcone i mają barwę zieloną lub fioletową. Warzywo ma niewiele kalorii (35 kcal w 100 gramach), zawiera dużo błonnika oraz witamin (A, C i K) i minerałów (magnez, żelazo, wapń i potas). Znajdziemy w nim też węglowodany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jarmuż jest zdrowy i powinniśmy włączyć go do swojej diety

Warzywo to jest bogate w antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, które dzielnie walczą z wolnymi rodnikami w organizmie, tym samym przeciwdziałając starzeniu się skóry i chroniąc przed nowotworami. Na szczególną uwagę zasługują beta-karoten, polifenole, witamina C oraz flawonoidy. Wśród tych ostatnich wyróżnić możemy kwercetynę oraz kemferol. Substancje te wspierają pracę serca, zmniejszają stany zapalne, a także chronią przed chorobami przewlekłymi. Jarmuż zawiera też sulforafan, który chroni nas przed rozwojem komórek nowotworowych.

Warto przyjrzeć się również beta-karotenowi. Przekształca się on w witaminę A, która wspomaga wzrok. Jej działanie wspierają luteina i zeaksantyna. Te dwa związki zmniejszają ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej w wieku podeszłym. Dlatego też jarmuż powinien być elementem diety starszych osób.

Jarmuż
Jarmuż© Unplash

Jarmuż a odchudzanie

Produkt pomaga także w utracie zbędnych kilogramów. Przede wszystkim szybko zapewnia sytość (tym samym przeciwdziała podjadaniu) i jest niskokaloryczny. Jarmuż jest też źródłem błonnika, który jest znany z tego, że ma bardzo duży wpływ na kontrolowanie wagi. Warzywo obniża także poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Warto zwrócić uwagę na wyniki badań przeprowadzonych w Japonii. Osoby z zespołem metabolicznym, które spożywały jarmuż, miały niższe ciśnienie krwi oraz niższy poziom cholesterolu LDL. Ważnym efektem tego eksperymentu było zmniejszenie wagi i tkanki tłuszczowej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także