Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Sałatki to nieodłączna część wszystkich rodzinnych spotkań, a gdy chcę odskoczni od zwykłej jarzynowej czy jajecznej, przygotowuję właśnie tę. Zrobisz ją z kilku prostych składników i na pewno ekspresowo zniknie ze stołu.
We Wszystkich Świętych wiele osób spotyka się z najbliższymi. Razem zasiadają do stołu przy obiedzie lub drobnych przekąskach, które umilają wspólnie spędzony czas. Warto wtedy sięgać po dania, które albo nie zajmują dużo czasu, albo można je przygotować dzień wcześniej, a w święta jedynie wyjąć z lodówki i postawić na stole. Ta sałatka spełnia oba kryteria. To jedna z tych przekąsek, dzięki którym w święta spędzisz czas na rozmowach z rodziną i przyjaciółmi, zamiast stać w kuchni, gotując skomplikowane potrawy.
Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika
Sałatka na Wszystkich Świętych
Do tej sałatki najlepiej wybierać ziemniaki mączyste lub półmączyste – dobrze gotują się w całości, zachowują strukturę i łatwo je pokroić w kostkę po ostudzeniu. To one stanowią bazę sałatki, a dodatki możesz dobrać według własnych kubków smakowych. Z mojego doświadczenia wynika, że najszybciej znikają te z szynką lub boczkiem, ale równie dobrze możesz dodać kiszonego ogórka, pomidora albo zastąpić szynkę łososiem lub kurczakiem. Sos składa się z majonezu i jogurtu naturalnego, dzięki czemu wszystkie składniki łączą się w apetyczną całość. Jeśli chcesz, aby smak był nieco wyrazistszy, dodaj łyżeczkę musztardy – nie jest konieczna, ale wprowadzi lekką pikantność i głębię smaku.
Przepis na sałatkę ziemniaczaną z szynką
Składniki:
- 500 g ziemniaków typu B lub C,
- 150 g szynki,
- 70 g jogurtu naturalnego,
- 50 g majonezu,
- 1 cebula,
- 2 średnie pomidory,
- pół pęczku natki pietruszki,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w całości w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź i ostudź.
- Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Pomidora pokrój w kostkę, a szynkę w małe kawałki.
- W misce połącz jogurt z majonezem, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem, tworząc sos.
- Ostudzone ziemniaki obierz i pokrój w kostkę,
- Następnie dodaj ziemniaki do sosu razem z szynką, pomidorem i cebulą, delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte sosem, ale ziemniaki się nie rozpadły.
- Opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj natkę pietruszki.
- Wmieszaj z pozostałymi składnikami.
- Możesz lekko schłodzić sałatkę w lodówce przez 20–30 minut lub przez całą noc, aby smaki się przegryzły. Gotowe!