Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny

Na pierwszy rzut oka przypomina zwykłe purée, ale kryje w sobie coś więcej. To danie, które w Irlandii ma długą historię i nieodłącznie kojarzy się z jesienią oraz Halloween.

Colcannon to jedno z tradycyjnych dań irlandzkichColcannon to jedno z tradycyjnych dań irlandzkich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Colcannon to jedno z najbardziej znanych dań kuchni irlandzkiej: kremowe purée z ziemniaków i kapusty, czasem z dodatkiem boczku lub pora. Choć proste w składzie, ma wyjątkowy smak i znaczenie kulturowe. Dawniej przygotowywano je właśnie w okresie Samhain, czyli jesiennych świąt, gdy kończono żniwa i obchodzono czas przejścia między latem, a zimą. W Irlandii to danie łączy się symbolicznie z Halloween, które czerpie elementy z tych dawnych obchodów, ale ma też chrześcijańskie korzenie jako wigilia Wszystkich Świętych. Dziś colcannon pozostaje jednym z ulubionych jesiennych dań Irlandczyków.

Kluski ruskie bez lepienia pierogów. Ten farsz to poezja smaku

Colcannon to irlandzka klasyka

Colcannon to połączenie ugotowanych ziemniaków, kapusty i masła. Tradycyjnie wykorzystywano kapustę białą, włoską lub jarmuż. W niektórych wersjach dodaje się też pora lub cebulę, co nadaje purée lekko słodkawy smak. Potrawa świetnie komponuje się z maślanką lub świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 250 g kapusty (białej lub włoskiej, ewentualnie pół na pół),
  • 250 g ziemniaków,
  • por,
  • 4-5 łyżek mleka,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • opcjonalnie: plasterki boczku lub kilka kropel maślanki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno posiekaj i lekko przesmaż na łyżce masła, aż zmięknie.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  3. W garnku zagotuj mleko z pokrojonym porem, dodaj ziemniaki i gotuj na małym ogniu do miękkości (uważaj, by mleko się nie przypaliło).
  4. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej, po czym rozgnieć wszystko na gładkie purée.
  5. Połącz ziemniaki z podsmażoną kapustą i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż do miski, zrób w środku wgłębienie i wlej roztopione masło.

Podawaj na gorąco jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

Colcannon i jego związek z Halloween

Colcannon od wieków towarzyszy Irlandczykom w czasie jesiennych świąt, które z biegiem lat dały podwaliny do tradycji związanych z Halloween. Dawny celtycki obrzęd Samhain był momentem przejścia między latem a zimą, czasem wspominania zmarłych i wróżb dotyczących przyszłości. W tym okresie przygotowywano potrawy takie jak colcannon, w których ukrywano symboliczne przedmioty (pierścionek, naparstek lub monetę), które miały przepowiadać los. I tak obrączka oznaczała rychłe zamążpójście, moneta bogactwo, a naparstek staropanieństwo. Wierzono, że wspólne jedzenie tej potrawy przynosi szczęście, a ciepłe danie chroni przed złymi duchami w najciemniejszą noc roku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach