Z pieczarek robię ekspresowe dekoracje halloweenowe. Każdy się nimi zachwyca
Chcesz zaskoczyć bliskich w Halloween? Przygotuj genialne menu w upiornym wydaniu, a na pewno zaniemówią z wrażenia. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest niepozorna pieczarka.
Halloween zbliża się wielkimi krokami. I jeśli z tej okazji planujesz małe spotkanie w gronie przyjaciół, koniecznie przygotuj dla nich wyjątkowe jedzenie. Oczywiście w strasznym klimacie.
I jeśli myślisz, że tego typu działania wymagają ogromnego nakładu pracy i wyszukanych składników, od razu zaznaczam, że wcale nie musi tak być. Wystarczy jeden, bardzo dobrze znany i lubiany w naszych kuchniach produkt. Pieczarki, bo to o nich mowa, mogą zamienić się w jadalną dekorację, od której nie sposób oderwać oczu.
Duszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na Halloween
Jak zrobić jadalną czaszkę z pieczarek?
Już na samym starcie zaznaczam, że przygotowanie czaszek z pieczarek jest bardzo proste. Nie zajmuje też wcale dużo czasu. I co najważniejsze, nie wymaga żadnych specjalnych zdolności manualnych.
Wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia halloweenowej dekoracji to pieczarki z trzonkiem, plastikowa słomka i nożyk. Każdą pieczarkę podziel najpierw na pół. Następnie przy pomocy słomki zrób oczka. Nosek pomoże ci wyciąć mały i ostry nóż. Zaś charakterystyczne ząbki zrobisz na trzonie pieczarek, nacinając je delikatnie kilka razy w pionie. I to wszystko.
Tak przygotowane dekoracje możesz podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy lub masła. Możesz też wstawić je do piekarnika na ok. 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Do czego wykorzystać czaszki z pieczarek?
Czaszki z pieczarek - zarówno w smażonej, jak i upieczonej formie - będą idealnie komponować się z wieloma daniami i przekąskami. Mogą stać się na przykład dekoracją halloweenowej sałatki. Możesz ułożyć je na pizzy, zapiekance czy podanej na ciepło zupie w postaci gęstego kremu.
Pieczarki w takim wydaniu mogą stać się jadalną dekoracją samego stołu z halloweenowym menu. Ułóż je obok dipów lub deski z serami i wędliną. Niby mały element, a na pewno będzie przykuwał uwagę.