Z pieczarek robię ekspresowe dekoracje halloweenowe. Każdy się nimi zachwyca

Chcesz zaskoczyć bliskich w Halloween? Przygotuj genialne menu w upiornym wydaniu, a na pewno zaniemówią z wrażenia. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest niepozorna pieczarka.

Z pieczarek możesz wyczarować halloweenowe czaszkiZ pieczarek możesz wyczarować halloweenowe czaszki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Halloween zbliża się wielkimi krokami. I jeśli z tej okazji planujesz małe spotkanie w gronie przyjaciół, koniecznie przygotuj dla nich wyjątkowe jedzenie. Oczywiście w strasznym klimacie.

I jeśli myślisz, że tego typu działania wymagają ogromnego nakładu pracy i wyszukanych składników, od razu zaznaczam, że wcale nie musi tak być. Wystarczy jeden, bardzo dobrze znany i lubiany w naszych kuchniach produkt. Pieczarki, bo to o nich mowa, mogą zamienić się w jadalną dekorację, od której nie sposób oderwać oczu.

Duszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na Halloween

Jak zrobić jadalną czaszkę z pieczarek?

Już na samym starcie zaznaczam, że przygotowanie czaszek z pieczarek jest bardzo proste. Nie zajmuje też wcale dużo czasu. I co najważniejsze, nie wymaga żadnych specjalnych zdolności manualnych. 

Wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia halloweenowej dekoracji to pieczarki z trzonkiem, plastikowa słomka i nożyk. Każdą pieczarkę podziel najpierw na pół. Następnie przy pomocy słomki zrób oczka. Nosek pomoże ci wyciąć mały i ostry nóż. Zaś charakterystyczne ząbki zrobisz na trzonie pieczarek, nacinając je delikatnie kilka razy w pionie. I to wszystko. 

Tak przygotowane dekoracje możesz podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy lub masła. Możesz też wstawić je do piekarnika na ok. 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Do czego wykorzystać czaszki z pieczarek?

Czaszki z pieczarek - zarówno w smażonej, jak i upieczonej formie - będą idealnie komponować się z wieloma daniami i przekąskami. Mogą stać się na przykład dekoracją halloweenowej sałatki. Możesz ułożyć je na pizzy, zapiekance czy podanej na ciepło zupie w postaci gęstego kremu.

Pieczarki w takim wydaniu mogą stać się jadalną dekoracją samego stołu z halloweenowym menu. Ułóż je obok dipów lub deski z serami i wędliną. Niby mały element, a na pewno będzie przykuwał uwagę.

I upiorna przekąska jest gotowa
I upiorna przekąska jest gotowa © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇