Z pieczarek robię ekspresowe dekoracje halloweenowe. Każdy się nimi zachwyca

Chcesz zaskoczyć bliskich w Halloween? Przygotuj genialne menu w upiornym wydaniu, a na pewno zaniemówią z wrażenia. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest niepozorna pieczarka.

Z pieczarek możesz wyczarować halloweenowe czaszkiZ pieczarek możesz wyczarować halloweenowe czaszki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Halloween zbliża się wielkimi krokami. I jeśli z tej okazji planujesz małe spotkanie w gronie przyjaciół, koniecznie przygotuj dla nich wyjątkowe jedzenie. Oczywiście w strasznym klimacie.

I jeśli myślisz, że tego typu działania wymagają ogromnego nakładu pracy i wyszukanych składników, od razu zaznaczam, że wcale nie musi tak być. Wystarczy jeden, bardzo dobrze znany i lubiany w naszych kuchniach produkt. Pieczarki, bo to o nich mowa, mogą zamienić się w jadalną dekorację, od której nie sposób oderwać oczu.

Duszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na Halloween

Jak zrobić jadalną czaszkę z pieczarek?

Już na samym starcie zaznaczam, że przygotowanie czaszek z pieczarek jest bardzo proste. Nie zajmuje też wcale dużo czasu. I co najważniejsze, nie wymaga żadnych specjalnych zdolności manualnych. 

Wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia halloweenowej dekoracji to pieczarki z trzonkiem, plastikowa słomka i nożyk. Każdą pieczarkę podziel najpierw na pół. Następnie przy pomocy słomki zrób oczka. Nosek pomoże ci wyciąć mały i ostry nóż. Zaś charakterystyczne ząbki zrobisz na trzonie pieczarek, nacinając je delikatnie kilka razy w pionie. I to wszystko. 

Tak przygotowane dekoracje możesz podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy lub masła. Możesz też wstawić je do piekarnika na ok. 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Do czego wykorzystać czaszki z pieczarek?

Czaszki z pieczarek - zarówno w smażonej, jak i upieczonej formie - będą idealnie komponować się z wieloma daniami i przekąskami. Mogą stać się na przykład dekoracją halloweenowej sałatki. Możesz ułożyć je na pizzy, zapiekance czy podanej na ciepło zupie w postaci gęstego kremu.

Pieczarki w takim wydaniu mogą stać się jadalną dekoracją samego stołu z halloweenowym menu. Ułóż je obok dipów lub deski z serami i wędliną. Niby mały element, a na pewno będzie przykuwał uwagę.

I upiorna przekąska jest gotowa
I upiorna przekąska jest gotowa © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm