Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Galette malinowe w potworkowej wersji. Upiornie słodki przysmak na Halloween

Kruche ciasto w połączeniu z malinowym nadzieniem w mgnieniu oka może zamienić się w strasznego potworka. Wystarczy, że galette w wersji mini ozdobisz cukrowymi oczami i zębami z migdałów. Ten deser stanie się hitem na każdej imprezie halloweenowej. Nie dość, że świetnie się prezentuje, to jeszcze dosłownie rozpływa się w ustach. Lista składników czeka poniżej. Obejrzyj też nasze wideo, gdzie krok po kroku zobaczysz, jak zrobić małe potworki.

Termin galette wywodzi się z kuchni francuskiej. Jest to ciasto przypominające tartę, choć piecze się je bez użycia foremki. Ciasto kruche lub półkruche rozwałkowuje się na cienki placek. Następnie na środku umieszcza się nadzienie, po czym wystające brzegi zawija się do środka. I w takiej postaci wypiek trafia do piekarnika.

Galette można przygotować zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej formie. Do pierwszej opcji wykorzystuje się głównie sezonowe owoce, zaś do drugiej warzywa, grzyby i różnego rodzaju sery.

Składniki na ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 żółtko.

Nadzienie malinowe:

  • 500 g malin,
  • 4 łyżki dżemu malinowego,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej.

Dekoracje:

  • migdały w słupkach,
  • cukrowe oczka,
  • brązowy cukier do posypania.

O czym należy pamiętać:

  1. Do pracy z ciastem wykorzystaj zimne masło. To właśnie dzięki niemu wypieki będą idealnie kruche po upieczeniu. 
  2. Ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania, dlatego zagniataj je jak najkrócej.
  3. Gotowe ciasto owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Dzięki takiemu zabezpieczeniu masz pewność, że nie przejmie intensywnych zapachów z lodówki. 
  4. W międzyczasie przygotuj malinowe nadzienie. Nie zapomnij dodać mąki kukurydzianej, która je zagęści.
  5. Złożone do środka brzegi ciasta kruchego posmaruj mlekiem, aby po wyjęciu z piekarnika były idealnie złociste.
  6. Nie zapomnij też o posypce z brązowego cukru.
  7. Dopiero w takim wydaniu możesz wstawić blachę wraz z zawartością do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 30 minut. 
  8. Po upieczeniu galette wystarczy udekorować przy pomocy cukrowych oczu i migdałów w słupkach. 
  9. Z podanych wyżej składników możesz przygotować jedno duże galette lub 4 porcje w mniejszym rozmiarze.
Więcej wideo
Piernik czy sernik? Z tym przepisem każdy przy świątecznym stole będzie zadowolonyPiernik czy sernik? Z tym przepisem każdy przy świątecznym stole będzie zadowolony
Koniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbkiKoniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbki
Dodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapytaDodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapyta
Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukierDaria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier
Ewa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusiEwa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusi
Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu okaŚwiąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkęŚledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe