Kruche ciasto w połączeniu z malinowym nadzieniem w mgnieniu oka może zamienić się w strasznego potworka. Wystarczy, że galette w wersji mini ozdobisz cukrowymi oczami i zębami z migdałów. Ten deser stanie się hitem na każdej imprezie halloweenowej. Nie dość, że świetnie się prezentuje, to jeszcze dosłownie rozpływa się w ustach. Lista składników czeka poniżej. Obejrzyj też nasze wideo, gdzie krok po kroku zobaczysz, jak zrobić małe potworki.
Termin galette wywodzi się z kuchni francuskiej. Jest to ciasto przypominające tartę, choć piecze się je bez użycia formy. Ciasto kruche lub półkruche rozwałkowuje się na cienki placek. Następnie na środku umieszcza się nadzienie, po czym wystające brzegi zawija się do środka. I w takiej formie wypiek trafia do piekarnika.
Galette można przygotować zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej formie. Do pierwszej opcji wykorzystuje się głównie sezonowe owoce, zaś do drugiej warzywa, grzyby i różnego rodzaju sery.
Składniki na ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej tortowej typ 450,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 1 żółtko.
Nadzienie malinowe:
- 500 g malin,
- 4 łyżki dżemu malinowego,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej.
Dekoracje:
- migdały w słupkach,
- cukrowe oczka,
- brązowy cukier do posypania.
O czym należy pamiętać:
- Do pracy z ciastem kruchym wykorzystaj zimne masło. To właśnie dzięki niemu wypieki będą idealnie kruche po upieczeniu.
- Ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania, dlatego zagniataj je jak najkrócej.
- Gotowe ciasto owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Dzięki takiemu zabezpieczeniu masz pewność, że nie przejmie intensywnych zapachów z lodówki.
- W międzyczasie przygotuj malinowe nadzienie. Nie zapomnij dodać do niego mąki kukurydzianej, która zagęści mieszankę.
- Złożone do środka brzegi ciasta kruchego posmaruj mlekiem, aby po wyjęciu z piekarnika były idealnie złociste.
- Nie zapomnij też o posypce z brązowego cukru.
- Dopiero w takim wydaniu możesz wstawić blachę wraz z zawartością do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 30 minut.
- Po wizycie w piekarniku wystarczy udekorować wypieki przy pomocy cukrowych oczu i migdałów w słupkach.
- Z podanych wyżej składników możesz przygotować jedno duże galette lub 4 porcje w mniejszym rozmiarze.