Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Galette malinowe w potworkowej wersji. Upiornie słodki przysmak na Halloween

Kruche ciasto w połączeniu z malinowym nadzieniem w mgnieniu oka może zamienić się w strasznego potworka. Wystarczy, że galette w wersji mini ozdobisz cukrowymi oczami i zębami z migdałów. Ten deser stanie się hitem na każdej imprezie halloweenowej. Nie dość, że świetnie się prezentuje, to jeszcze dosłownie rozpływa się w ustach. Lista składników czeka poniżej. Obejrzyj też nasze wideo, gdzie krok po kroku zobaczysz, jak zrobić małe potworki.

Termin galette wywodzi się z kuchni francuskiej. Jest to ciasto przypominające tartę, choć piecze się je bez użycia formy. Ciasto kruche lub półkruche rozwałkowuje się na cienki placek. Następnie na środku umieszcza się nadzienie, po czym wystające brzegi zawija się do środka. I w takiej formie wypiek trafia do piekarnika.

Galette można przygotować zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej formie. Do pierwszej opcji wykorzystuje się głównie sezonowe owoce, zaś do drugiej warzywa, grzyby i różnego rodzaju sery.

Składniki na ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 żółtko.

Nadzienie malinowe:

  • 500 g malin,
  • 4 łyżki dżemu malinowego,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej.

Dekoracje:

  • migdały w słupkach,
  • cukrowe oczka,
  • brązowy cukier do posypania.

O czym należy pamiętać:

  • Do pracy z ciastem kruchym wykorzystaj zimne masło. To właśnie dzięki niemu wypieki będą idealnie kruche po upieczeniu. 
  • Ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania, dlatego zagniataj je jak najkrócej.
  • Gotowe ciasto owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Dzięki takiemu zabezpieczeniu masz pewność, że nie przejmie intensywnych zapachów z lodówki. 
  • W międzyczasie przygotuj malinowe nadzienie. Nie zapomnij dodać do niego mąki kukurydzianej, która zagęści mieszankę.
  • Złożone do środka brzegi ciasta kruchego posmaruj mlekiem, aby po wyjęciu z piekarnika były idealnie złociste.
  • Nie zapomnij też o posypce z brązowego cukru.
  • Dopiero w takim wydaniu możesz wstawić blachę wraz z zawartością do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 30 minut. 
  • Po wizycie w piekarniku wystarczy udekorować wypieki przy pomocy cukrowych oczu i migdałów w słupkach. 
  • Z podanych wyżej składników możesz przygotować jedno duże galette lub 4 porcje w mniejszym rozmiarze.
Więcej wideo
Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą  i sycącą zupęKartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę
Duszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na HalloweenDuszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na Halloween
Kiedy najlepiej kupować oscypki? Ostatni dzwonek dla tradycyjnego smakuKiedy najlepiej kupować oscypki? Ostatni dzwonek dla tradycyjnego smaku
Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsaMieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa
Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkęZupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę
Ciasto warstwowe - orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menuCiasto warstwowe - orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu
Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwaKnedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni