Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi minidyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Przepis na rozgrzewającą i aksamitną zupę krem na bazie dyni koniecznie połącz z konkretnym dodatkiem. Zamiast standardowego groszku ptysiowego podaj ją z przekąskami z ciasta drożdżowego. Chrupiące minidynie z mozzarellą w środku staną się idealnym uzupełnieniem jesiennego obiadu. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na minidynie:

  • 125 ml ciepłego mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 40 g masła,
  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 4 g suchych drożdży,
  • 80 g mozzarelli (na ok. 20 mini dyni),
  • roztopione masło do posmarowania.

Zupa:

  • 450 g dyni piżmowej (waga po obraniu),
  • 350 g dyni hokkaido (waga po obraniu),
  • ½ selera,
  • 1 marchewka,
  • ½ pora,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 - 6 szt. ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1.2 l bulionu,
  • 140 g śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatki:

  • oliwa z oliwek.

O czym warto pamiętać:

  • Pracując nad minidyniami, pamiętaj, aby wycięte kółka nie były zbyt duże. Ich średnica może mieć maksymalnie 3 cm.
  • Po połączeniu ciasta drożdżowego z mozzarellą zwiń każdy element w kulkę.
  • Aby nadać drożdżowym dodatkom kształt mini dyń, owiń je sznurkiem dookoła w taki sposób, by oplotły ciasto w kilku miejscach.
  • Pamiętaj jednak, aby nie ściskać ich zbyt mocno. Ciasto w trakcie pieczenia potrzebuje przestrzeni do wyrastania.
  • Na gotowych minidyniach rozprowadź roztopione masło, aby po upieczeniu drożdżowe dodatki były idealnie złociste. Piecz je przez 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
  • Po wyjęciu z piekarnika daj minidyniom czas na ostudzenie. Dopiero kiedy przestygną, możesz zacząć usuwać sznurki. Jeśli zrobisz to zbyt szybko, możesz uszkodzić ciasto.
  • Do przepisu wykorzystaj dwa rodzaje dyni — piżmową i hokkaido. Z racji, że każda z nich ma unikalny smak, sprawisz, że przygotowany krem będzie ciekawszy w odbiorze. Dynia piżmowa nada zupie delikatnej słodkości. Z kolei dynia hokkaido jest bardziej wyrazista. Można wyczuć w niej orzechowy akcent. 
  • Podczas pracy nad jesienną zupą nie zapomnij dodać do niej również bulionu domowej roboty. Będzie lepszym rozwiązaniem od zwykłej wody. Już sam w sobie skrywa pewną kombinację smakową, która jeszcze mocniej podkręci ostateczny efekt ugotowanej zupy.
  • Aby zupa nabrała aksamitnej struktury zblenduj ją na gładki krem. Oczywiście wcześniej musisz wyjąć z garnka liście laurowe.
  • Po zmiksowaniu zupy możesz dodać śmietanę, aby jej konsystencja była idealnie kremowa. Smacznego.
Więcej wideo
Kopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu latKopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu lat
Warstwowe ciasto Wenus z brzoskwiniami. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończyWarstwowe ciasto Wenus z brzoskwiniami. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy
Sprawdzony patent na domowe kabanosy. Ich przygotowanie jest naprawdę prosteSprawdzony patent na domowe kabanosy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste
Zrazy po wielkopolsku. W środku każdej roladki znajdziesz pyszną niespodziankęZrazy po wielkopolsku. W środku każdej roladki znajdziesz pyszną niespodziankę
Kruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustachKruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustach
Chleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu okaChleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu oka
Zakręcone ciasto ślimak z owocami i galaretką. W moim domu króluje na każdej imprezie rodzinnejZakręcone ciasto ślimak z owocami i galaretką. W moim domu króluje na każdej imprezie rodzinnej

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów