Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi minidyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka
Przepis na rozgrzewającą i aksamitną zupę krem na bazie dyni koniecznie połącz z konkretnym dodatkiem. Zamiast standardowego groszku ptysiowego podaj ją z przekąskami z ciasta drożdżowego. Chrupiące minidynie z mozzarellą w środku staną się idealnym uzupełnieniem jesiennego obiadu. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na minidynie:
- 125 ml ciepłego mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 40 g masła,
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 4 g suchych drożdży,
- 80 g mozzarelli (na ok. 20 mini dyni),
- roztopione masło do posmarowania.
Zupa:
- 450 g dyni piżmowej (waga po obraniu),
- 350 g dyni hokkaido (waga po obraniu),
- ½ selera,
- 1 marchewka,
- ½ pora,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 liście laurowe,
- 5 - 6 szt. ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1.2 l bulionu,
- 140 g śmietany 18 proc.,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- oliwa z oliwek.
O czym warto pamiętać:
- Pracując nad minidyniami, pamiętaj, aby wycięte kółka nie były zbyt duże. Ich średnica może mieć maksymalnie 3 cm.
- Po połączeniu ciasta drożdżowego z mozzarellą zwiń każdy element w kulkę.
- Aby nadać drożdżowym dodatkom kształt mini dyń, owiń je sznurkiem dookoła w taki sposób, by oplotły ciasto w kilku miejscach.
- Pamiętaj jednak, aby nie ściskać ich zbyt mocno. Ciasto w trakcie pieczenia potrzebuje przestrzeni do wyrastania.
- Na gotowych minidyniach rozprowadź roztopione masło, aby po upieczeniu drożdżowe dodatki były idealnie złociste. Piecz je przez 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
- Po wyjęciu z piekarnika daj minidyniom czas na ostudzenie. Dopiero kiedy przestygną, możesz zacząć usuwać sznurki. Jeśli zrobisz to zbyt szybko, możesz uszkodzić ciasto.
- Do przepisu wykorzystaj dwa rodzaje dyni — piżmową i hokkaido. Z racji, że każda z nich ma unikalny smak, sprawisz, że przygotowany krem będzie ciekawszy w odbiorze. Dynia piżmowa nada zupie delikatnej słodkości. Z kolei dynia hokkaido jest bardziej wyrazista. Można wyczuć w niej orzechowy akcent.
- Podczas pracy nad jesienną zupą nie zapomnij dodać do niej również bulionu domowej roboty. Będzie lepszym rozwiązaniem od zwykłej wody. Już sam w sobie skrywa pewną kombinację smakową, która jeszcze mocniej podkręci ostateczny efekt ugotowanej zupy.
- Aby zupa nabrała aksamitnej struktury zblenduj ją na gładki krem. Oczywiście wcześniej musisz wyjąć z garnka liście laurowe.
- Po zmiksowaniu zupy możesz dodać śmietanę, aby jej konsystencja była idealnie kremowa. Smacznego.