Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi minidyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Przepis na rozgrzewającą i aksamitną zupę krem na bazie dyni koniecznie połącz z konkretnym dodatkiem. Zamiast standardowego groszku ptysiowego podaj ją z przekąskami z ciasta drożdżowego. Chrupiące minidynie z mozzarellą w środku staną się idealnym uzupełnieniem jesiennego obiadu. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na minidynie:

  • 125 ml ciepłego mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 40 g masła,
  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 4 g suchych drożdży,
  • 80 g mozzarelli (na ok. 20 mini dyni),
  • roztopione masło do posmarowania.

Zupa:

  • 450 g dyni piżmowej (waga po obraniu),
  • 350 g dyni hokkaido (waga po obraniu),
  • ½ selera,
  • 1 marchewka,
  • ½ pora,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 - 6 szt. ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1.2 l bulionu,
  • 140 g śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatki:

  • oliwa z oliwek.

O czym warto pamiętać:

  • Pracując nad minidyniami, pamiętaj, aby wycięte kółka nie były zbyt duże. Ich średnica może mieć maksymalnie 3 cm.
  • Po połączeniu ciasta drożdżowego z mozzarellą zwiń każdy element w kulkę.
  • Aby nadać drożdżowym dodatkom kształt mini dyń, owiń je sznurkiem dookoła w taki sposób, by oplotły ciasto w kilku miejscach.
  • Pamiętaj jednak, aby nie ściskać ich zbyt mocno. Ciasto w trakcie pieczenia potrzebuje przestrzeni do wyrastania.
  • Na gotowych minidyniach rozprowadź roztopione masło, aby po upieczeniu drożdżowe dodatki były idealnie złociste. Piecz je przez 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
  • Po wyjęciu z piekarnika daj minidyniom czas na ostudzenie. Dopiero kiedy przestygną, możesz zacząć usuwać sznurki. Jeśli zrobisz to zbyt szybko, możesz uszkodzić ciasto.
  • Do przepisu wykorzystaj dwa rodzaje dyni — piżmową i hokkaido. Z racji, że każda z nich ma unikalny smak, sprawisz, że przygotowany krem będzie ciekawszy w odbiorze. Dynia piżmowa nada zupie delikatnej słodkości. Z kolei dynia hokkaido jest bardziej wyrazista. Można wyczuć w niej orzechowy akcent. 
  • Podczas pracy nad jesienną zupą nie zapomnij dodać do niej również bulionu domowej roboty. Będzie lepszym rozwiązaniem od zwykłej wody. Już sam w sobie skrywa pewną kombinację smakową, która jeszcze mocniej podkręci ostateczny efekt ugotowanej zupy.
  • Aby zupa nabrała aksamitnej struktury zblenduj ją na gładki krem. Oczywiście wcześniej musisz wyjąć z garnka liście laurowe.
  • Po zmiksowaniu zupy możesz dodać śmietanę, aby jej konsystencja była idealnie kremowa. Smacznego.
Więcej wideo
Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?
Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetna alternatywa dla kotletówChrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetna alternatywa dla kotletów
Rogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydziełoRogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydzieło
Ekspresowy pomysł na obiad z makaronem i łososiem w roli głównej. Praktycznie robi się samEkspresowy pomysł na obiad z makaronem i łososiem w roli głównej. Praktycznie robi się sam
Schabowy z kością i smażony na jedynym słusznym tłuszczu. Ekspert punktujeSchabowy z kością i smażony na jedynym słusznym tłuszczu. Ekspert punktuje
Biało-czerwone ciasto lepsze niż z cukierni. Pyszna galaretka, delikatny biszkoptBiało-czerwone ciasto lepsze niż z cukierni. Pyszna galaretka, delikatny biszkopt
Ugotuj najlepszy rosół na gęsinie. Te proporcje mięsa do warzyw to niepodważalna tradycjaUgotuj najlepszy rosół na gęsinie. Te proporcje mięsa do warzyw to niepodważalna tradycja
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci