WAŻNE
TERAZ

Tusk po rozmowach z liderami Europy. "Wsparcie obrony powietrznej"

Makaron bagiennego potwora zachwyci niejadki. Idealny obiad na Halloween

Coraz więcej osób świętuje Halloween, wykorzystując to jako okazję do zabawy ze znajomymi. Warto również swoje menu dopasować do okazji i przygotować dania nawiązujące do klimatu. Poza kreatywnymi pomysłami na imprezę przygotuj obiad, który zachwyci wszystkie uwielbiające Halloween niejadki.

Makaron na HalloweenMakaron na Halloween
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kreatywność w kuchni to podstawa, by zamienić nawet zwykły obiad w upiorne danie, nawiązujące do klimatu święta. Dzieci kochają makaron i sos pomidorowy, a dzięki spirulinie zamieni się on w danie bagiennego potwora lub gnijącej panny młodej. Jest smaczne, proste w przygotowaniu i przy tym zdrowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron bagiennego potwora zachwyci niejadki. Idealny obiad na Halloween

Czym jest spirulina?

Spirulina to niebiesko-zielona alga, która jest bogata w białko, witaminy i minerały. Jest uważana za jeden z najzdrowszych składników w diecie, który na dodatek ciekawie barwi żywność. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo, magnez, cynk i beta-karoten. Spirulina ma w sobie także duże ilości antyoksydantów, które chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Dzięki temu nie tylko podkręca efekt wizualny, ale stanowi zdrowe urozmaicenie diety.

Makaron bagiennego potwora - pomysł na halloweenowy obiad

Spirulina w tym przepisie zadziała jak magiczna różka, zamieniając zwykły makaron w przysmak bagiennego potwora. Nie mogło zabraknąć również sosu pomidorowego marinara, czyli jednego z najprostszych i najpyszniejszych dań kuchni włoskiej. To świetny pomysł na halloweenowy obiad. Wprowadzi w nastrój jeszcze przed pojawieniem się na stole tematycznych przekąsek.

Składniki:

Sos marinara:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 2 małe marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1.5 łyżeczki soli.

Reszta składników:

  • 400 g makaronu, na przykład kolanka,
  • 1 łyżka spiruliny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj suszoną bazylię oraz oregano. Po chwili wlej pomidory z puszki.

Prosty sos marinara
Prosty sos marinara © Pyszności

Krok 2. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i startą marchewkę. Duś całość na małym ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.

Duszenie wydobędzie smak
Duszenie wydobędzie smak © Pyszności

Krok 3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż do miski i dodaj spirulinę. Dokładnie wymieszaj, by pokryła i zabarwiła cały makaron.

Pyszności
Pyszności © Makaron ze spiruliną

Krok 4. Na talerz nałóż porcję makaronu i polej go przygotowanym sosem. Posyp startym parmezanem. Możesz również dorzucić orzeszki piniowe. Makaron bagiennego potwora na Halloween jest już gotowy. Smacznego!

Makaron bagiennego potwora na Halloween
Makaron bagiennego potwora na Halloween © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło