Makaron bagiennego potwora zachwyci niejadki. Idealny obiad na Halloween
Coraz więcej osób świętuje Halloween, wykorzystując to jako okazję do zabawy ze znajomymi. Warto również swoje menu dopasować do okazji i przygotować dania nawiązujące do klimatu. Poza kreatywnymi pomysłami na imprezę przygotuj obiad, który zachwyci wszystkie uwielbiające Halloween niejadki.
31.10.2024 | aktual.: 05.11.2024 11:24
Kreatywność w kuchni to podstawa, by zamienić nawet zwykły obiad w upiorne danie, nawiązujące do klimatu święta. Dzieci kochają makaron i sos pomidorowy, a dzięki spirulinie zamieni się on w danie bagiennego potwora lub gnijącej panny młodej. Jest smaczne, proste w przygotowaniu i przy tym zdrowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest spirulina?
Spirulina to niebiesko-zielona alga, która jest bogata w białko, witaminy i minerały. Jest uważana za jeden z najzdrowszych składników w diecie, który na dodatek ciekawie barwi żywność. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo, magnez, cynk i beta-karoten. Spirulina ma w sobie także duże ilości antyoksydantów, które chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Dzięki temu nie tylko podkręca efekt wizualny, ale stanowi zdrowe urozmaicenie diety.
Makaron bagiennego potwora - pomysł na halloweenowy obiad
Spirulina w tym przepisie zadziała jak magiczna różka, zamieniając zwykły makaron w przysmak bagiennego potwora. Nie mogło zabraknąć również sosu pomidorowego marinara, czyli jednego z najprostszych i najpyszniejszych dań kuchni włoskiej. To świetny pomysł na halloweenowy obiad. Wprowadzi w nastrój jeszcze przed pojawieniem się na stole tematycznych przekąsek.
Składniki:
Sos marinara:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 200 g krojonych pomidorów z puszki,
- 2 małe marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1.5 łyżeczki soli.
Reszta składników:
- 400 g makaronu, na przykład kolanka,
- 1 łyżka spiruliny.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj suszoną bazylię oraz oregano. Po chwili wlej pomidory z puszki.
Krok 2. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i startą marchewkę. Duś całość na małym ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
Krok 3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż do miski i dodaj spirulinę. Dokładnie wymieszaj, by pokryła i zabarwiła cały makaron.
Krok 4. Na talerz nałóż porcję makaronu i polej go przygotowanym sosem. Posyp startym parmezanem. Możesz również dorzucić orzeszki piniowe. Makaron bagiennego potwora na Halloween jest już gotowy. Smacznego!