Makaron bagiennego potwora zachwyci niejadki. Idealny obiad na Halloween

Coraz więcej osób świętuje Halloween, wykorzystując to jako okazję do zabawy ze znajomymi. Warto również swoje menu dopasować do okazji i przygotować dania nawiązujące do klimatu. Poza kreatywnymi pomysłami na imprezę przygotuj obiad, który zachwyci wszystkie uwielbiające Halloween niejadki.

Makaron na HalloweenMakaron na Halloween
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kreatywność w kuchni to podstawa, by zamienić nawet zwykły obiad w upiorne danie, nawiązujące do klimatu święta. Dzieci kochają makaron i sos pomidorowy, a dzięki spirulinie zamieni się on w danie bagiennego potwora lub gnijącej panny młodej. Jest smaczne, proste w przygotowaniu i przy tym zdrowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron bagiennego potwora zachwyci niejadki. Idealny obiad na Halloween

Czym jest spirulina?

Spirulina to niebiesko-zielona alga, która jest bogata w białko, witaminy i minerały. Jest uważana za jeden z najzdrowszych składników w diecie, który na dodatek ciekawie barwi żywność. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo, magnez, cynk i beta-karoten. Spirulina ma w sobie także duże ilości antyoksydantów, które chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Dzięki temu nie tylko podkręca efekt wizualny, ale stanowi zdrowe urozmaicenie diety.

Makaron bagiennego potwora - pomysł na halloweenowy obiad

Spirulina w tym przepisie zadziała jak magiczna różka, zamieniając zwykły makaron w przysmak bagiennego potwora. Nie mogło zabraknąć również sosu pomidorowego marinara, czyli jednego z najprostszych i najpyszniejszych dań kuchni włoskiej. To świetny pomysł na halloweenowy obiad. Wprowadzi w nastrój jeszcze przed pojawieniem się na stole tematycznych przekąsek.

Składniki:

Sos marinara:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 2 małe marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1.5 łyżeczki soli.

Reszta składników:

  • 400 g makaronu, na przykład kolanka,
  • 1 łyżka spiruliny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj suszoną bazylię oraz oregano. Po chwili wlej pomidory z puszki.

Prosty sos marinara
Prosty sos marinara © Pyszności

Krok 2. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i startą marchewkę. Duś całość na małym ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.

Duszenie wydobędzie smak
Duszenie wydobędzie smak © Pyszności

Krok 3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż do miski i dodaj spirulinę. Dokładnie wymieszaj, by pokryła i zabarwiła cały makaron.

Pyszności
Pyszności © Makaron ze spiruliną

Krok 4. Na talerz nałóż porcję makaronu i polej go przygotowanym sosem. Posyp startym parmezanem. Możesz również dorzucić orzeszki piniowe. Makaron bagiennego potwora na Halloween jest już gotowy. Smacznego!

Makaron bagiennego potwora na Halloween
Makaron bagiennego potwora na Halloween © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm