PrzepisŚniadanieNa śniadanie zamiast chleba podaję włoski wypiek. Znika cała blaszka

Na śniadanie zamiast chleba podaję włoski wypiek. Znika cała blaszka

Wśród włoskich dań króluje przede wszystkim pizza i makarony, ale nie brakuje tam również całej masy innych przysmaków. Chociaż Włosi śniadania jadają najczęściej na słodko, to ich przepisy możemy zaadaptować do własnych potrzeb.

Focaccia na śniadanie - Pyszności
Focaccia na śniadanie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.10.2024 11:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Focaccia to tradycyjne włoskie pieczywo, które cieszy się dużą popularnością w całych Włoszech. To płaski chleb, zazwyczaj przyprawiany oliwą z oliwek oraz solą, a czasem również ziołami, serem czy pokrojonymi na kawałki warzywami. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego sięgają po nią o każdej porze dnia - na śniadanie, kolację czy jako przystawkę przed głównym daniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skąd pochodzi focaccia?

Historia tego specjału sięga starożytnego Rzymu. Wówczas popularnym pieczywem był "panis focacius" – płaski chleb wypiekany na popiele. Współczesna nazwa focaccia również pochodzi od tego starożytnego terminu. Receptura uwielbianej dziś focacci powstała w Ligurii, gdzie wilgotne powietrze utrudniało wypiek tradycyjnego chleba. To właśnie w nadmorskich miastach tego regionu, takich jak Genua, zapoczątkowano tradycję tego wypieki. Dziś znana jest na całym świecie, a przygotowanie jej we własnej kuchni to naprawdę prosta sprawa.

Focaccia - Pyszności
Focaccia - Pyszności© Pixabay

Domowa focaccia

Przygotowana w domu focaccia urozmaici śniadanie. Ciasto nastawiam do wyrastania dzień wcześniej, przechowując je w lodówce. Rano wrzucam ją do piekarnika i serwuję moim bliskim. Znika jeszcze szybciej niż świeże bułeczki.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej, najlepiej typu 0,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 550 ml letniej wody,
  • oliwa z oliwek,
  • sól gruboziarnista, oregano.

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, odrobinę mąki oraz ciepłej wody.
  2. Dokładnie wymieszaj zaczyn i odstaw na 15-20 minut, aż zacznie pracować.
  3. Do pozostałej mąki dodaj sól i wymieszaj.
  4. Następnie dodaj wyrośnięte drożdże, pozostałą wodę i zacznij wyrabiać ciasto.
  5. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. Po godzinie delikatnie składaj ciasto na siebie, obracając miskę o ćwierć obrotu. Powtórz tę czynność kilka razy.
  7. Przykryj i odstaw na kolejne 30 minut.
  8. Po drugim składaniu przełóż ciasto do lodówki na całą noc.
  9. Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż do natłuszczonej blaszki.
  10. Posmaruj dłonie oliwą i delikatnie rozciągnij ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Zrób palcami dołki w cieście.
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230-240 st. Celsjusza na około 15-18 minut.

Gotową focaccię pokrój po wystudzeniu na porcje. Smacznego!


przepiswłoska kuchniapopularne potrawy