Na śniadanie zamiast chleba podaję włoski wypiek. Znika cała blaszka
Wśród włoskich dań króluje przede wszystkim pizza i makarony, ale nie brakuje tam również całej masy innych przysmaków. Chociaż Włosi śniadania jadają najczęściej na słodko, to ich przepisy możemy zaadaptować do własnych potrzeb.
24.10.2024 11:53
Focaccia to tradycyjne włoskie pieczywo, które cieszy się dużą popularnością w całych Włoszech. To płaski chleb, zazwyczaj przyprawiany oliwą z oliwek oraz solą, a czasem również ziołami, serem czy pokrojonymi na kawałki warzywami. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego sięgają po nią o każdej porze dnia - na śniadanie, kolację czy jako przystawkę przed głównym daniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skąd pochodzi focaccia?
Historia tego specjału sięga starożytnego Rzymu. Wówczas popularnym pieczywem był "panis focacius" – płaski chleb wypiekany na popiele. Współczesna nazwa focaccia również pochodzi od tego starożytnego terminu. Receptura uwielbianej dziś focacci powstała w Ligurii, gdzie wilgotne powietrze utrudniało wypiek tradycyjnego chleba. To właśnie w nadmorskich miastach tego regionu, takich jak Genua, zapoczątkowano tradycję tego wypieki. Dziś znana jest na całym świecie, a przygotowanie jej we własnej kuchni to naprawdę prosta sprawa.
Domowa focaccia
Przygotowana w domu focaccia urozmaici śniadanie. Ciasto nastawiam do wyrastania dzień wcześniej, przechowując je w lodówce. Rano wrzucam ją do piekarnika i serwuję moim bliskim. Znika jeszcze szybciej niż świeże bułeczki.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej, najlepiej typu 0,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- ¾ łyżeczki soli,
- 550 ml letniej wody,
- oliwa z oliwek,
- sól gruboziarnista, oregano.
Sposób przygotowania:
- W misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, odrobinę mąki oraz ciepłej wody.
- Dokładnie wymieszaj zaczyn i odstaw na 15-20 minut, aż zacznie pracować.
- Do pozostałej mąki dodaj sól i wymieszaj.
- Następnie dodaj wyrośnięte drożdże, pozostałą wodę i zacznij wyrabiać ciasto.
- Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Po godzinie delikatnie składaj ciasto na siebie, obracając miskę o ćwierć obrotu. Powtórz tę czynność kilka razy.
- Przykryj i odstaw na kolejne 30 minut.
- Po drugim składaniu przełóż ciasto do lodówki na całą noc.
- Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż do natłuszczonej blaszki.
- Posmaruj dłonie oliwą i delikatnie rozciągnij ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zrób palcami dołki w cieście.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230-240 st. Celsjusza na około 15-18 minut.
Gotową focaccię pokrój po wystudzeniu na porcje. Smacznego!