Na śniadanie zamiast chleba podaję włoski wypiek. Znika cała blaszka

Wśród włoskich dań króluje przede wszystkim pizza i makarony, ale nie brakuje tam również całej masy innych przysmaków. Chociaż Włosi śniadania jadają najczęściej na słodko, to ich przepisy możemy zaadaptować do własnych potrzeb.

Focaccia na śniadanie - PysznościFocaccia na śniadanie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Focaccia to tradycyjne włoskie pieczywo, które cieszy się dużą popularnością w całych Włoszech. To płaski chleb, zazwyczaj przyprawiany oliwą z oliwek oraz solą, a czasem również ziołami, serem czy pokrojonymi na kawałki warzywami. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego sięgają po nią o każdej porze dnia - na śniadanie, kolację czy jako przystawkę przed głównym daniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trójkolorowa bruschetta z domowym pesto. Przekąska, obok której nie można przejść obojętnie

Skąd pochodzi focaccia?

Historia tego specjału sięga starożytnego Rzymu. Wówczas popularnym pieczywem był "panis focacius" – płaski chleb wypiekany na popiele. Współczesna nazwa focaccia również pochodzi od tego starożytnego terminu. Receptura uwielbianej dziś focacci powstała w Ligurii, gdzie wilgotne powietrze utrudniało wypiek tradycyjnego chleba. To właśnie w nadmorskich miastach tego regionu, takich jak Genua, zapoczątkowano tradycję tego wypieki. Dziś znana jest na całym świecie, a przygotowanie jej we własnej kuchni to naprawdę prosta sprawa.

Focaccia - Pyszności
Focaccia - Pyszności © Pixabay

Domowa focaccia

Przygotowana w domu focaccia urozmaici śniadanie. Ciasto nastawiam do wyrastania dzień wcześniej, przechowując je w lodówce. Rano wrzucam ją do piekarnika i serwuję moim bliskim. Znika jeszcze szybciej niż świeże bułeczki.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej, najlepiej typu 0,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 550 ml letniej wody,
  • oliwa z oliwek,
  • sól gruboziarnista, oregano.

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, odrobinę mąki oraz ciepłej wody.
  2. Dokładnie wymieszaj zaczyn i odstaw na 15-20 minut, aż zacznie pracować.
  3. Do pozostałej mąki dodaj sól i wymieszaj.
  4. Następnie dodaj wyrośnięte drożdże, pozostałą wodę i zacznij wyrabiać ciasto.
  5. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. Po godzinie delikatnie składaj ciasto na siebie, obracając miskę o ćwierć obrotu. Powtórz tę czynność kilka razy.
  7. Przykryj i odstaw na kolejne 30 minut.
  8. Po drugim składaniu przełóż ciasto do lodówki na całą noc.
  9. Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż do natłuszczonej blaszki.
  10. Posmaruj dłonie oliwą i delikatnie rozciągnij ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Zrób palcami dołki w cieście.
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230-240 st. Celsjusza na około 15-18 minut.

Gotową focaccię pokrój po wystudzeniu na porcje. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇