Na śniadanie zamiast chleba podaję włoski wypiek. Znika cała blaszka
Wśród włoskich dań króluje przede wszystkim pizza i makarony, ale nie brakuje tam również całej masy innych przysmaków. Chociaż Włosi śniadania jadają najczęściej na słodko, to ich przepisy możemy zaadaptować do własnych potrzeb.
Focaccia to tradycyjne włoskie pieczywo, które cieszy się dużą popularnością w całych Włoszech. To płaski chleb, zazwyczaj przyprawiany oliwą z oliwek oraz solą, a czasem również ziołami, serem czy pokrojonymi na kawałki warzywami. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego sięgają po nią o każdej porze dnia - na śniadanie, kolację czy jako przystawkę przed głównym daniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trójkolorowa bruschetta z domowym pesto. Przekąska, obok której nie można przejść obojętnie
Skąd pochodzi focaccia?
Historia tego specjału sięga starożytnego Rzymu. Wówczas popularnym pieczywem był "panis focacius" – płaski chleb wypiekany na popiele. Współczesna nazwa focaccia również pochodzi od tego starożytnego terminu. Receptura uwielbianej dziś focacci powstała w Ligurii, gdzie wilgotne powietrze utrudniało wypiek tradycyjnego chleba. To właśnie w nadmorskich miastach tego regionu, takich jak Genua, zapoczątkowano tradycję tego wypieki. Dziś znana jest na całym świecie, a przygotowanie jej we własnej kuchni to naprawdę prosta sprawa.
Domowa focaccia
Przygotowana w domu focaccia urozmaici śniadanie. Ciasto nastawiam do wyrastania dzień wcześniej, przechowując je w lodówce. Rano wrzucam ją do piekarnika i serwuję moim bliskim. Znika jeszcze szybciej niż świeże bułeczki.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej, najlepiej typu 0,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- ¾ łyżeczki soli,
- 550 ml letniej wody,
- oliwa z oliwek,
- sól gruboziarnista, oregano.
Sposób przygotowania:
- W misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, odrobinę mąki oraz ciepłej wody.
- Dokładnie wymieszaj zaczyn i odstaw na 15-20 minut, aż zacznie pracować.
- Do pozostałej mąki dodaj sól i wymieszaj.
- Następnie dodaj wyrośnięte drożdże, pozostałą wodę i zacznij wyrabiać ciasto.
- Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Po godzinie delikatnie składaj ciasto na siebie, obracając miskę o ćwierć obrotu. Powtórz tę czynność kilka razy.
- Przykryj i odstaw na kolejne 30 minut.
- Po drugim składaniu przełóż ciasto do lodówki na całą noc.
- Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż do natłuszczonej blaszki.
- Posmaruj dłonie oliwą i delikatnie rozciągnij ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zrób palcami dołki w cieście.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230-240 st. Celsjusza na około 15-18 minut.
Gotową focaccię pokrój po wystudzeniu na porcje. Smacznego!