Na śniadanie zamiast chleba podaję włoski wypiek. Znika cała blaszka

Wśród włoskich dań króluje przede wszystkim pizza i makarony, ale nie brakuje tam również całej masy innych przysmaków. Chociaż Włosi śniadania jadają najczęściej na słodko, to ich przepisy możemy zaadaptować do własnych potrzeb.

Focaccia na śniadanie - PysznościFocaccia na śniadanie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Focaccia to tradycyjne włoskie pieczywo, które cieszy się dużą popularnością w całych Włoszech. To płaski chleb, zazwyczaj przyprawiany oliwą z oliwek oraz solą, a czasem również ziołami, serem czy pokrojonymi na kawałki warzywami. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego sięgają po nią o każdej porze dnia - na śniadanie, kolację czy jako przystawkę przed głównym daniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trójkolorowa bruschetta z domowym pesto. Przekąska, obok której nie można przejść obojętnie

Skąd pochodzi focaccia?

Historia tego specjału sięga starożytnego Rzymu. Wówczas popularnym pieczywem był "panis focacius" – płaski chleb wypiekany na popiele. Współczesna nazwa focaccia również pochodzi od tego starożytnego terminu. Receptura uwielbianej dziś focacci powstała w Ligurii, gdzie wilgotne powietrze utrudniało wypiek tradycyjnego chleba. To właśnie w nadmorskich miastach tego regionu, takich jak Genua, zapoczątkowano tradycję tego wypieki. Dziś znana jest na całym świecie, a przygotowanie jej we własnej kuchni to naprawdę prosta sprawa.

Focaccia - Pyszności
Focaccia - Pyszności © Pixabay

Domowa focaccia

Przygotowana w domu focaccia urozmaici śniadanie. Ciasto nastawiam do wyrastania dzień wcześniej, przechowując je w lodówce. Rano wrzucam ją do piekarnika i serwuję moim bliskim. Znika jeszcze szybciej niż świeże bułeczki.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej, najlepiej typu 0,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 550 ml letniej wody,
  • oliwa z oliwek,
  • sól gruboziarnista, oregano.

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, odrobinę mąki oraz ciepłej wody.
  2. Dokładnie wymieszaj zaczyn i odstaw na 15-20 minut, aż zacznie pracować.
  3. Do pozostałej mąki dodaj sól i wymieszaj.
  4. Następnie dodaj wyrośnięte drożdże, pozostałą wodę i zacznij wyrabiać ciasto.
  5. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. Po godzinie delikatnie składaj ciasto na siebie, obracając miskę o ćwierć obrotu. Powtórz tę czynność kilka razy.
  7. Przykryj i odstaw na kolejne 30 minut.
  8. Po drugim składaniu przełóż ciasto do lodówki na całą noc.
  9. Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż do natłuszczonej blaszki.
  10. Posmaruj dłonie oliwą i delikatnie rozciągnij ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Zrób palcami dołki w cieście.
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230-240 st. Celsjusza na około 15-18 minut.

Gotową focaccię pokrój po wystudzeniu na porcje. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości