PrzepisKuchnia włoskaSpaghetti bolognese jak u włoskiej nonny. Tradycyjny przepis prosto z Italii

Spaghetti bolognese jak u włoskiej nonny. Tradycyjny przepis prosto z Italii

Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese
Źródło zdjęć: © Pyszności

25.08.2024 11:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Spaghetti bolognese to danie, które od razu budzi skojarzenia z Włochami i przenosi myślami do kraju glutenem płynącego. Chociaż wariacji jest cała masa, to oryginalny przepis zdecydowanie smakuje najlepiej.

Spaghetti z sosem bolońskim to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań włoskiej kuchni, które podbiło podniebienia ludzi na całym świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tagliatelle czy spaghetti?

Ragu alla bolognese, jak podpowiada nazwa, wywodzi się z włoskiej Bolonii. Początkowo był to gulasz przygotowywany z różnych rodzajów mięsa, warzyw i przypraw, podawany z makaronem tagliatelle. Z czasem przepis zaczął nieco żyć własnym życiem i zamiast tagliatelle w innych rejonach Włoch zaczęto podawać nitki spaghetti. Dziś już nikt nie patrzy na to krzywo, a spaghetti poza granicami Italii zdeklasowało tagliatelle w kolejce do sosu bolońskiego.

Tradycyjne spaghetti bolognese

W oryginalnym przepisie używa się różnych rodzajów mięsa, takich jak wołowina, wieprzowina i czasem nawet dziczyzna. Chociaż to sos mięsny, to zabraknąć w nim nie może dodatku selera naciowego i marchewki. Całość dusi się z dodatkiem wina, jak na włoskie danie przystało. To danie wymaga czasu i daleko mu do ekspresowego obiadu - aby wydobyć całą esencję sosu, trzeba go dusić kilka godzin. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość.

Składniki:

  • 500 g karkówki wołowej,
  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 1 duża marchewka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 800 g pomidorów w puszce, najlepiej San Marzano,
  • około 400 ml bulionu,
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • ½ szklanki mleka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mięso zmiel w maszynce, możesz kupić już wcześniej zmielone.

Świeżo mielone mięso
Świeżo mielone mięso© Pyszności

Krok 2. Marchewkę, cebulę oraz selera naciowego pokrój w bardzo drobną kostkę. Pokrój również pomidory, jeśli nie masz ich w kawałkach.

Warzywa do sosu
Warzywa do sosu© Pyszności

Krok 3. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojone warzywa. Gdy się zeszklą, dorzuć mielone mięso i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.

Mięso z warzywami
Mięso z warzywami© Pyszności

Krok 4. Sos do spaghetti bolognese nie może obyć się bez wina - wlej je do mięsa. Dodaj też bulion oraz pokrojone pomidory i świeżą bazylię. Duś sos pod przykryciem przez 3-4 godziny na niedużym ogniu. Pod koniec duszenia wlej mleko, wymieszaj i zagotuj.

Sos boloński
Sos boloński© Pyszności

Krok 5. Gotowy sos podaj z ugotowanym makaronem spaghetti lub tagliatelle, okraszając całość tartym parmezanem. Smacznego!

Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese© Pyszności