Spaghetti bolognese jak u włoskiej nonny. Tradycyjny przepis prosto z Italii

Spaghetti bolognese to danie, które od razu budzi skojarzenia z Włochami i przenosi myślami do kraju glutenem płynącego. Chociaż wariacji jest cała masa, to oryginalny przepis zdecydowanie smakuje najlepiej.

Spaghetti bologneseSpaghetti bolognese
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Spaghetti z sosem bolońskim to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań włoskiej kuchni, które podbiło podniebienia ludzi na całym świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na klasyczny sos boloński. Skosztuj, a poczujesz się jak we Włoszech

Tagliatelle czy spaghetti?

Ragu alla bolognese, jak podpowiada nazwa, wywodzi się z włoskiej Bolonii. Początkowo był to gulasz przygotowywany z różnych rodzajów mięsa, warzyw i przypraw, podawany z makaronem tagliatelle. Z czasem przepis zaczął nieco żyć własnym życiem i zamiast tagliatelle w innych rejonach Włoch zaczęto podawać nitki spaghetti. Dziś już nikt nie patrzy na to krzywo, a spaghetti poza granicami Italii zdeklasowało tagliatelle w kolejce do sosu bolońskiego.

Tradycyjne spaghetti bolognese

W oryginalnym przepisie używa się różnych rodzajów mięsa, takich jak wołowina, wieprzowina i czasem nawet dziczyzna. Chociaż to sos mięsny, to zabraknąć w nim nie może dodatku selera naciowego i marchewki. Całość dusi się z dodatkiem wina, jak na włoskie danie przystało. To danie wymaga czasu i daleko mu do ekspresowego obiadu - aby wydobyć całą esencję sosu, trzeba go dusić kilka godzin. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość.

Składniki:

  • 500 g karkówki wołowej,
  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 1 duża marchewka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 800 g pomidorów w puszce, najlepiej San Marzano,
  • około 400 ml bulionu,
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • ½ szklanki mleka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mięso zmiel w maszynce, możesz kupić już wcześniej zmielone.

Świeżo mielone mięso
Świeżo mielone mięso © Pyszności

Krok 2. Marchewkę, cebulę oraz selera naciowego pokrój w bardzo drobną kostkę. Pokrój również pomidory, jeśli nie masz ich w kawałkach.

Warzywa do sosu
Warzywa do sosu © Pyszności

Krok 3. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojone warzywa. Gdy się zeszklą, dorzuć mielone mięso i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.

Mięso z warzywami
Mięso z warzywami © Pyszności

Krok 4. Sos do spaghetti bolognese nie może obyć się bez wina - wlej je do mięsa. Dodaj też bulion oraz pokrojone pomidory i świeżą bazylię. Duś sos pod przykryciem przez 3-4 godziny na niedużym ogniu. Pod koniec duszenia wlej mleko, wymieszaj i zagotuj.

Sos boloński
Sos boloński © Pyszności

Krok 5. Gotowy sos podaj z ugotowanym makaronem spaghetti lub tagliatelle, okraszając całość tartym parmezanem. Smacznego!

Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej