Bakłażan a'la pizza zaskakuje smakiem. Szybko przekonasz się do warzyw

Jeśli myślałeś, że bakłażan to nudne warzywo, ten przepis szybko wyprowadzi cię z błędu. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami zamienia się w pyszne danie we włoskim stylu. Idealnie sprawdzi się na letni obiad.

Bakłażan a'la pizzaBakłażan a'la pizza
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Bakłażan a'la pizza to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Nie musisz czekać, aż wyrośnie ciasto, a samo danie jest lżejsze niż zwykle. Zachwyceni będą nie tylko wegetarianie, ale również mięsożercy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Bakłażan a'la pizza

Nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy. Za to znam sporo osób, które na co dzień nie za często sięgają po bakłażany. Najwyższa pora to zmienić, bo te warzywa zdecydowanie zasługują na uwagę. Najłatwiej zrobić to po włosku - nie bez powodu to jedna z najbardziej lubianych kuchni.

Jak przygotować bakłażana?

W tym przepisie bakłażan spotkał się z pomidorowym sosem do pizzy, pomidorkami koktajlowymi oraz mozzarellą. To wegetariański pomysł na ciepłą kolację lub lekki obiad, który warto mieć pod ręką. Możesz modyfikować ten przepis, dorzucając np. dobrej jakości salami, jednak ja polecam przetestować wersję wegetariańską - smakuje obłędnie.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżki sosu do pizzy,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • 30 g czarnych oliwek,
  • 50 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Bakłażan dzielę na dwie połówki i nacinam miąższ w kratkę. Polewam oliwą, solę i układam na blaszce do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Bakłażany gotowe do pieczenia
Bakłażany gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 2. W międzyczasie kroję pomidorki koktajlowe na pół.

Krok 3. Upieczony bakłażan wyciągam z piekarnika i przy pomocy widelca rozgniatam miąższ.

Pieczony bakłażan
Pieczony bakłażan © Pyszności

Krok 4. Smaruję bakłażan sosem pomidorowym, dodaję pomidorki koktajlowe, oliwki i posypuję całość startym serem. Wstawiam do piekarnika na dodatkowe 5 minut, również do 200 st. Celsjusza.

Bakłażan z dodatkami
Bakłażan z dodatkami © Pyszności

Krok 5. Bakłażan a'la pizza jest już gotowy, aby oczarować cię smakiem. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Bakłażan a'la pizza
Bakłażan a'la pizza © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟