Bakłażan a'la pizza zaskakuje smakiem. Szybko przekonasz się do warzyw

Jeśli myślałeś, że bakłażan to nudne warzywo, ten przepis szybko wyprowadzi cię z błędu. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami zamienia się w pyszne danie we włoskim stylu. Idealnie sprawdzi się na letni obiad.

Bakłażan a'la pizzaBakłażan a'la pizza
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Bakłażan a'la pizza to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Nie musisz czekać, aż wyrośnie ciasto, a samo danie jest lżejsze niż zwykle. Zachwyceni będą nie tylko wegetarianie, ale również mięsożercy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Bakłażan a'la pizza

Nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy. Za to znam sporo osób, które na co dzień nie za często sięgają po bakłażany. Najwyższa pora to zmienić, bo te warzywa zdecydowanie zasługują na uwagę. Najłatwiej zrobić to po włosku - nie bez powodu to jedna z najbardziej lubianych kuchni.

Jak przygotować bakłażana?

W tym przepisie bakłażan spotkał się z pomidorowym sosem do pizzy, pomidorkami koktajlowymi oraz mozzarellą. To wegetariański pomysł na ciepłą kolację lub lekki obiad, który warto mieć pod ręką. Możesz modyfikować ten przepis, dorzucając np. dobrej jakości salami, jednak ja polecam przetestować wersję wegetariańską - smakuje obłędnie.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżki sosu do pizzy,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • 30 g czarnych oliwek,
  • 50 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Bakłażan dzielę na dwie połówki i nacinam miąższ w kratkę. Polewam oliwą, solę i układam na blaszce do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Bakłażany gotowe do pieczenia
Bakłażany gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 2. W międzyczasie kroję pomidorki koktajlowe na pół.

Krok 3. Upieczony bakłażan wyciągam z piekarnika i przy pomocy widelca rozgniatam miąższ.

Pieczony bakłażan
Pieczony bakłażan © Pyszności

Krok 4. Smaruję bakłażan sosem pomidorowym, dodaję pomidorki koktajlowe, oliwki i posypuję całość startym serem. Wstawiam do piekarnika na dodatkowe 5 minut, również do 200 st. Celsjusza.

Bakłażan z dodatkami
Bakłażan z dodatkami © Pyszności

Krok 5. Bakłażan a'la pizza jest już gotowy, aby oczarować cię smakiem. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Bakłażan a'la pizza
Bakłażan a'la pizza © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione