Bakłażan a'la pizza zaskakuje smakiem. Szybko przekonasz się do warzyw

Jeśli myślałeś, że bakłażan to nudne warzywo, ten przepis szybko wyprowadzi cię z błędu. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami zamienia się w pyszne danie we włoskim stylu. Idealnie sprawdzi się na letni obiad.

Bakłażan a'la pizzaBakłażan a'la pizza
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Bakłażan a'la pizza to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Nie musisz czekać, aż wyrośnie ciasto, a samo danie jest lżejsze niż zwykle. Zachwyceni będą nie tylko wegetarianie, ale również mięsożercy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Bakłażan a'la pizza

Nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy. Za to znam sporo osób, które na co dzień nie za często sięgają po bakłażany. Najwyższa pora to zmienić, bo te warzywa zdecydowanie zasługują na uwagę. Najłatwiej zrobić to po włosku - nie bez powodu to jedna z najbardziej lubianych kuchni.

Jak przygotować bakłażana?

W tym przepisie bakłażan spotkał się z pomidorowym sosem do pizzy, pomidorkami koktajlowymi oraz mozzarellą. To wegetariański pomysł na ciepłą kolację lub lekki obiad, który warto mieć pod ręką. Możesz modyfikować ten przepis, dorzucając np. dobrej jakości salami, jednak ja polecam przetestować wersję wegetariańską - smakuje obłędnie.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżki sosu do pizzy,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • 30 g czarnych oliwek,
  • 50 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Bakłażan dzielę na dwie połówki i nacinam miąższ w kratkę. Polewam oliwą, solę i układam na blaszce do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Bakłażany gotowe do pieczenia
Bakłażany gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 2. W międzyczasie kroję pomidorki koktajlowe na pół.

Krok 3. Upieczony bakłażan wyciągam z piekarnika i przy pomocy widelca rozgniatam miąższ.

Pieczony bakłażan
Pieczony bakłażan © Pyszności

Krok 4. Smaruję bakłażan sosem pomidorowym, dodaję pomidorki koktajlowe, oliwki i posypuję całość startym serem. Wstawiam do piekarnika na dodatkowe 5 minut, również do 200 st. Celsjusza.

Bakłażan z dodatkami
Bakłażan z dodatkami © Pyszności

Krok 5. Bakłażan a'la pizza jest już gotowy, aby oczarować cię smakiem. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Bakłażan a'la pizza
Bakłażan a'la pizza © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem