Odkąd robię pizzę na odwrót, cała rodzina nie chce jeść nic innego. Taka jest dobra
Myślisz, że o robieniu domowej pizzy wiesz już dosłownie wszystko? A czy robiłeś ją kiedykolwiek na odwrót? Jeśli nie, koniecznie musisz to nadrobić jak najszybciej. Ma w sobie to "coś"!
23.03.2024 | aktual.: 23.03.2024 11:49
Pizza to jedno z najbardziej popularnych dań na całym świecie. I w sumie nie ma się co dziwić, bo na chrupiącym cieście można umieścić dosłownie wszystko, tworząc wymarzoną kombinację smakową.
Ale czy wiesz, że zmiana składników to nie jedyna modyfikacja, jaką możesz wprowadzić do przepisu? Okazuje się, że kultową przekąskę możesz przygotować zupełnie w inny sposób. W tym przypadku wszystkie dodatki i sos będą stanowiły spód, zaś ciasto znajdzie się bezpośrednio na wierzchu. Czegoś takiego jeszcze nie widziałeś!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizza na odwrót na stałe zadomowiła się w moim menu. U ciebie będzie tak samo!
Składniki:
- 1/2 czerwonej papryki (podłużnej),
- 1/2 żółtej papryki (podłużnej),
- 1/2 pomarańczowej papryki (podłużnej),
- 1 czerwona cebula,
- 8 plastrów salami,
- 8 plastrów chorizo,
- 150 g tartej mozzarelli,
- 400 g sosu do pizzy,
- 300 g ciasta na pizzę,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki tartego parmezanu
- świeże listki bazylii do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania dodatków, które dzielę na mniejsze kawałki. W tym przypadku kroję najpierw kolorowe papryki, po czym zabieram się za czerwoną cebulę.
Krok 2. Następnie ustawiam na blacie garnek, który mogę wstawić bez problemu do piekarnika. Na samym spodzie rozprowadzam małą ilość oliwy z oliwek, po czym wrzucam do środka wcześniej przygotowane warzywa. Całość doprawiam na koniec solą.
Krok 3. Jako kolejne składniki do garnka trafiają plastry salami i chorizo. Nie zapominam też o startej na tarce mozzarelli oraz sosie do pizzy. Ostatni produkt rozprowadzam po całej powierzchni przy pomocy zwykłej łyżeczki stołowej.
Krok 4. Bezpośrednio na dodatkach układam ciasto na pizzę. Rozprowadzam na nim oliwę z oliwek i posypuję na bogato startym na tarce parmezanem. Tak przygotowaną pizzę wkładam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 5. Wyjęcie i odwrócenie upieczonej pizzy w ten sposób jest proste jak bułka z masłem. Tak naprawdę potrzebny jest tylko duży talerz. Gotową pizzę dekoruję świeżymi listkami bazylii i to wszystko. Smacznego!