Pizzą na zielonym spodzie prosto z patelni zachwyca się cała rodzina
15.03.2024 07:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Takiej pizzy w twojej kuchni jeszcze nie było. Nie dość, że praktycznie robi się sama, to jeszcze do jej przygotowania wcale nie potrzebujesz piekarnika. Wystarczy zwykła patelnia.
Pizza to jedno z tych dań, któremu nie potrafi oprzeć się nawet największy niejadek. I choć na pewno od razu taki przepis kojarzy ci się z chrupiącym ciastem wyjętym wprost z gorącego piekarnika z całą masą dodatków, tym razem chciałabym zaproponować ci zupełnie inne rozwiązanie. Nie martw się jednak na zapas, ono również skradnie twoje serce już od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest oryginalna pizza na zielonym spodzie, którą zrobisz na zwykłej patelni. Nie musisz więc wyrabiać ciasta i czekać, aż będzie nadawało się do pieczenia. Wręcz przeciwnie, zieloną pizzę na bazie brokuła zrobisz w mgnieniu oka. Jest to więc genialny pomysł na szybką kolację w ciągu zapracowanego tygodnia. A, że do takiej pizzy można dodać wiele smacznych i kolorowych dodatków, przepis szybko się nie znudzi.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Błyskawiczna pizza na zielonym spodzie świetnie wpisuje się w wiosenne menu. Nie może zabraknąć jej również na twoim stole
Składniki:
- 1 brokuł,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oregano,
- 4 łyżki sosu pomidorowego,
- 150 g mozzarelli,
- 5 pomidorków koktajlowych.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania zielonego spodu. W tym celu dzielę brokuła na mniejsze kawałki, po czym pojedyncze różyczki drobno blenduję.
Krok 2. Do brokuła dodaję następnie jajka, sól oraz suszone oregano. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, aby dobrze się połączyły. I spód na przyszłą pizzę jest już gotowy!
Krok 3. Zieloną mieszankę przenoszę na rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną patelnię.
Krok 4. Bezpośrednio na brokułowym spodzie rozprowadzam sos pomidorowy. Po chwili dodaję też startą na tarce mozzarellę oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze kawałki.
Krok 5. Na koniec szczelnie przykrywam pizzę i trzymam ją na średnim ogniu ok. 10 minut.
Krok 6. Po tym czasie pizza nadaje się do serwowania. Oczywiście na ciepło smakuje najlepiej, dlatego też nie zwlekaj i od razu ciesz się jej niesamowitym smakiem. Na pewno nie pożałujesz!