Z okazji Dnia Kobiet zrób pizzę z kwiatowym akcentem. Ukochana będzie zachwycona

Nie masz pomysłu na ciekawy i oryginalny prezent z okazji Dnia Kobiet? Przygotuj przepyszną pizzę z uroczym akcentem, której wręcz nie sposób się oprzeć. To będzie prawdziwy strzał w 10!

Pizza w takim wydaniu to idealny prezent nad Dzień KobietPizza w takim wydaniu to idealny prezent nad Dzień Kobiet
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

8 marca to wyjątkowa data w kalendarzu. Tego dnia wszystkie panie obchodzą swoje święto. I jeśli szukasz pomysłu na ciekawy i oryginalny prezent, przychodzę z gotowym rozwiązaniem. Taki podarunek z pewnością na długo zapadnie w pamięć każdej kobiety. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z prezentu w jadalnym wydaniu ucieszy się każda kobieta. Tym bardziej z tak uroczym akcentem

W czym tkwi cały sekret? Otóż nie ma nic lepszego od prezentów, które możesz zrobić samodzielnie od podstaw. A kiedy jest to jeszcze coś w jadalnym wydaniu, to już w ogóle sztos. Dlatego też w tym roku zaskocz ukochaną kobietę domową pizzą z uroczym akcentem. Na chrupiącym cieście z kremowym sosem pomidorowym stwórz mini łąkę z jadalnymi kwiatami. To będzie naprawdę wyjątkowy i niezapomniany prezent. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Domowa pizza z kwiatowym akcentem idealnie spisze się w roli oryginalnego prezentu

Składniki:

  • 300 g ciasta na pizzę,
  • 3 łyżki sosu do pizzy,
  • 3 pomidorki koktajlowe,
  • 18 mini mozzarelli,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 garść świeżej rukoli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania domowego ciasta na pizzę. Kilka sprawdzonych receptur na smaczne ciasto znajdziesz w naszej bazie z przepisami. Z gotowego ciasta formuję okrągły kształt, po czym rozprowadzam na całej jego powierzchni pomidorowy sos.  

Na cieście rozprowadzam sos
Na cieście rozprowadzam sos © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie biorę do ręki trzy pomidorki koktajlowe, które układam w trzech różnych miejscach na pizzy. Robię to w taki sposób, aby dookoła każdego pomidorka było sporo miejsca na kolejne dodatki

Jako kolejny element na pizzę trafiają pomidorki koktajlowe
Jako kolejny element na pizzę trafiają pomidorki koktajlowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To oczywiście nie koniec, bo płatki jadalnych kwiatków robię z mini mozzarelli. Układam je dookoła każdego pomidorka

I kwiaty prawie już są
I kwiaty prawie już są © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Każdy kwiatuszek polewam oliwą z oliwek, po czym całą pizzę posypuję startym parmezanem. Pizzę w takim wydaniu wkładam do rozgrzanego piekarnika na 7-8 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 250 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Pizzę po upieczeniu dekoruję świeżą rukolą, po czym dzielę na mniejsze kawałki. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?