Z okazji Dnia Kobiet zrób pizzę z kwiatowym akcentem. Ukochana będzie zachwycona
Nie masz pomysłu na ciekawy i oryginalny prezent z okazji Dnia Kobiet? Przygotuj przepyszną pizzę z uroczym akcentem, której wręcz nie sposób się oprzeć. To będzie prawdziwy strzał w 10!
08.03.2024 10:37
8 marca to wyjątkowa data w kalendarzu. Tego dnia wszystkie panie obchodzą swoje święto. I jeśli szukasz pomysłu na ciekawy i oryginalny prezent, przychodzę z gotowym rozwiązaniem. Taki podarunek z pewnością na długo zapadnie w pamięć każdej kobiety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W czym tkwi cały sekret? Otóż nie ma nic lepszego od prezentów, które możesz zrobić samodzielnie od podstaw. A kiedy jest to jeszcze coś w jadalnym wydaniu, to już w ogóle sztos. Dlatego też w tym roku zaskocz ukochaną kobietę domową pizzą z uroczym akcentem. Na chrupiącym cieście z kremowym sosem pomidorowym stwórz mini łąkę z jadalnymi kwiatami. To będzie naprawdę wyjątkowy i niezapomniany prezent.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Domowa pizza z kwiatowym akcentem idealnie spisze się w roli oryginalnego prezentu
Składniki:
- 300 g ciasta na pizzę,
- 3 łyżki sosu do pizzy,
- 3 pomidorki koktajlowe,
- 18 mini mozzarelli,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 garść świeżej rukoli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania domowego ciasta na pizzę. Kilka sprawdzonych receptur na smaczne ciasto znajdziesz w naszej bazie z przepisami. Z gotowego ciasta formuję okrągły kształt, po czym rozprowadzam na całej jego powierzchni pomidorowy sos.
Krok 2. Następnie biorę do ręki trzy pomidorki koktajlowe, które układam w trzech różnych miejscach na pizzy. Robię to w taki sposób, aby dookoła każdego pomidorka było sporo miejsca na kolejne dodatki.
Krok 3. To oczywiście nie koniec, bo płatki jadalnych kwiatków robię z mini mozzarelli. Układam je dookoła każdego pomidorka.
Krok 4. Każdy kwiatuszek polewam oliwą z oliwek, po czym całą pizzę posypuję startym parmezanem. Pizzę w takim wydaniu wkładam do rozgrzanego piekarnika na 7-8 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 250 stopni Celsjusza.
Krok 5. Pizzę po upieczeniu dekoruję świeżą rukolą, po czym dzielę na mniejsze kawałki. I to wszystko, smacznego!