Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę
Mają odwiedzić cię goście, ale nie masz pomysłu na ciekawą przekąskę? Chcesz zaskoczyć ich czymś wyjątkowym? Gotowa receptura już czeka!
05.12.2023 | aktual.: 05.12.2023 13:23
Podczas wizyty znajomych lub krewnych serwujemy zazwyczaj pyszne przekąski. I jeśli szukasz ciekawego i oryginalnego pomysłu na coś smacznego, przychodzę ze sprawdzonym patentem.
Nie dość, że w mgnieniu oka zrobisz naprawdę smaczną przekąskę, to jeszcze twoi bliscy na pewno będą pod wielkim wrażeniem. Tak pięknie się prezentuje, że wręcz nie sposób oderwać od niej wzroku. I jeśli już teraz obawiasz się, że cała procedura jest bardzo skomplikowana, od razu wyprowadzam cię z błędu. Poradzi sobie z nią nawet ktoś, kto stawia swoje pierwsze kroki w kuchni. To prawdziwa bułka z masłem, która sprawi ci sporo frajdy i zabawy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotuj genialne rożki z ciasta francuskiego z pysznym farszem i ciekawymi dodatkami. Twoi goście będą zachwyceni!
Składniki na 5 sztuk:
Rożki:
- 280 g ciasta francuskiego,
- 1 jajko,
- 3 łyżki sezamu.
Farsz:
- 250 g serka śmietankowego,
- 4 korniszony,
- 60 g marynowanych pieczarek,
- 1/2 szkl. posiekanego świeżego koperku,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki musztardy,
- przyprawy: sól/pieprz.
Dodatki:
- 20 plasterków małego salami,
- 5 plastrów szynki parmeńskiej,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 2 liście sałaty zielonej,
- 5 koreczków.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy do przyszłych rożków z ciasta francuskiego. W tym celu składam arkusz folii aluminiowej w stożek.
Krok 2. Następnie na blacie kuchennym układam arkusz ciasta francuskiego. Po czym dzielę go na kilka poziomych pasów przy pomocy radełka do pizzy.
Krok 3. Każdy element nakładam następnie na stożek z folii aluminiowej. Tworzenie rożka rozpoczynam od wierzchołka, schodząc coraz niżej ku szerszej podstawie.
Krok 4. Na każdym stożku rozprowadzam dodatkowo jajko, aby nabrały złocistych rumieńców. Nałożenie produktu ułatwi pędzelek kuchenny. Na koniec posypuję każdy stożek sezamem.
Rożki z ciasta francuskiego piekę na koniec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję farsz do chrypiących rożków. Łączę ze sobą serek śmietankowy, drobno pokrojone korniszony, marynowane pieczarki, świeży koperek, musztardę, majonez, pieprz oraz sól. Składniki mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Krok 6. Czas na dodatki. Najpierw składam mini salami na pół, po czym tworzę z nich małe różyczki. Urocze dekoracje robię też z szynki parmeńskiej. Każdy kawałek składam w delikatną harmonijkę.
Krok 8. Po upieczeniu rożków faszeruję je mieszanką na bazie serka śmietankowego.
Krok 9. Każdy element dekoruję dodatkowo przy pomocy zielonej sałaty i wcześniej przygotowanych dodatków. Świetnym uzupełnieniem przekąski są mini koreczki oraz pomidorki koktajlowe. Smacznego!