Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Mają odwiedzić cię goście, ale nie masz pomysłu na ciekawą przekąskę? Chcesz zaskoczyć ich czymś wyjątkowym? Gotowa receptura już czeka!

Od samego patrzenia można zgłodniećOd samego patrzenia można zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Podczas wizyty znajomych lub krewnych serwujemy zazwyczaj pyszne przekąski. I jeśli szukasz ciekawego i oryginalnego pomysłu na coś smacznego, przychodzę ze sprawdzonym patentem

Nie dość, że w mgnieniu oka zrobisz naprawdę smaczną przekąskę, to jeszcze twoi bliscy na pewno będą pod wielkim wrażeniem. Tak pięknie się prezentuje, że wręcz nie sposób oderwać od niej wzroku. I jeśli już teraz obawiasz się, że cała procedura jest bardzo skomplikowana, od razu wyprowadzam cię z błędu. Poradzi sobie z nią nawet ktoś, kto stawia swoje pierwsze kroki w kuchni. To prawdziwa bułka z masłem, która sprawi ci sporo frajdy i zabawy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Przygotuj genialne rożki z ciasta francuskiego z pysznym farszem i ciekawymi dodatkami. Twoi goście będą zachwyceni!

Składniki na 5 sztuk:

Rożki:

  • 280 g ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki sezamu. 

Farsz:

  • 250 g serka śmietankowego,
  • 4 korniszony,
  • 60 g marynowanych pieczarek,
  • 1/2 szkl. posiekanego świeżego koperku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • przyprawy: sól/pieprz.

Dodatki:

  • 20 plasterków małego salami,
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • 2 liście sałaty zielonej,
  • 5 koreczków.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy do przyszłych rożkówciasta francuskiego. W tym celu składam arkusz folii aluminiowej w stożek. 

Baza do przyszłych rożków jest już gotowa
Baza do przyszłych rożków jest już gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie na blacie kuchennym układam arkusz ciasta francuskiego. Po czym dzielę go na kilka poziomych pasów przy pomocy radełka do pizzy. 

Ciasto francuskie dzielę w poziome pasy
Ciasto francuskie dzielę w poziome pasy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Każdy element nakładam następnie na stożek z folii aluminiowej. Tworzenie rożka rozpoczynam od wierzchołka, schodząc coraz niżej ku szerszej podstawie. 

Forma rożka już gotowa
Forma rożka już gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na każdym stożku rozprowadzam dodatkowo jajko, aby nabrały złocistych rumieńców. Nałożenie produktu ułatwi pędzelek kuchenny. Na koniec posypuję każdy stożek sezamem

Sezam będzie idealnym uzupełnieniem
Sezam będzie idealnym uzupełnieniem © Licencjodawca | Pyszności

Rożki z ciasta francuskiego piekę na koniec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję farsz do chrypiących rożków. Łączę ze sobą serek śmietankowy, drobno pokrojone korniszony, marynowane pieczarki, świeży koperek, musztardę, majonez, pieprz oraz sól. Składniki mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.

Czas na farsz
W farszu znajdzie się wiele rarytasów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Czas na dodatki. Najpierw składam mini salami na pół, po czym tworzę z nich małe różyczki. Urocze dekoracje robię też z szynki parmeńskiej. Każdy kawałek składam w delikatną harmonijkę. 

Teraz przygotowuję dekorację w jadalnym wydaniu
Teraz przygotowuję dekorację w jadalnym wydaniu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Po upieczeniu rożków faszeruję je mieszanką na bazie serka śmietankowego. 

Przekładam farsz do upieczonych rożków
Przekładam farsz do upieczonych rożków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 9. Każdy element dekoruję dodatkowo przy pomocy zielonej sałaty i wcześniej przygotowanych dodatków. Świetnym uzupełnieniem przekąski są mini koreczki oraz pomidorki koktajlowe. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀