Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Mają odwiedzić cię goście, ale nie masz pomysłu na ciekawą przekąskę? Chcesz zaskoczyć ich czymś wyjątkowym? Gotowa receptura już czeka!

Od samego patrzenia można zgłodniećOd samego patrzenia można zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Podczas wizyty znajomych lub krewnych serwujemy zazwyczaj pyszne przekąski. I jeśli szukasz ciekawego i oryginalnego pomysłu na coś smacznego, przychodzę ze sprawdzonym patentem

Nie dość, że w mgnieniu oka zrobisz naprawdę smaczną przekąskę, to jeszcze twoi bliscy na pewno będą pod wielkim wrażeniem. Tak pięknie się prezentuje, że wręcz nie sposób oderwać od niej wzroku. I jeśli już teraz obawiasz się, że cała procedura jest bardzo skomplikowana, od razu wyprowadzam cię z błędu. Poradzi sobie z nią nawet ktoś, kto stawia swoje pierwsze kroki w kuchni. To prawdziwa bułka z masłem, która sprawi ci sporo frajdy i zabawy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Przygotuj genialne rożki z ciasta francuskiego z pysznym farszem i ciekawymi dodatkami. Twoi goście będą zachwyceni!

Składniki na 5 sztuk:

Rożki:

  • 280 g ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki sezamu. 

Farsz:

  • 250 g serka śmietankowego,
  • 4 korniszony,
  • 60 g marynowanych pieczarek,
  • 1/2 szkl. posiekanego świeżego koperku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • przyprawy: sól/pieprz.

Dodatki:

  • 20 plasterków małego salami,
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • 2 liście sałaty zielonej,
  • 5 koreczków.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy do przyszłych rożkówciasta francuskiego. W tym celu składam arkusz folii aluminiowej w stożek. 

Baza do przyszłych rożków jest już gotowa
Baza do przyszłych rożków jest już gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie na blacie kuchennym układam arkusz ciasta francuskiego. Po czym dzielę go na kilka poziomych pasów przy pomocy radełka do pizzy. 

Ciasto francuskie dzielę w poziome pasy
Ciasto francuskie dzielę w poziome pasy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Każdy element nakładam następnie na stożek z folii aluminiowej. Tworzenie rożka rozpoczynam od wierzchołka, schodząc coraz niżej ku szerszej podstawie. 

Forma rożka już gotowa
Forma rożka już gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na każdym stożku rozprowadzam dodatkowo jajko, aby nabrały złocistych rumieńców. Nałożenie produktu ułatwi pędzelek kuchenny. Na koniec posypuję każdy stożek sezamem

Sezam będzie idealnym uzupełnieniem
Sezam będzie idealnym uzupełnieniem © Licencjodawca | Pyszności

Rożki z ciasta francuskiego piekę na koniec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję farsz do chrypiących rożków. Łączę ze sobą serek śmietankowy, drobno pokrojone korniszony, marynowane pieczarki, świeży koperek, musztardę, majonez, pieprz oraz sól. Składniki mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.

Czas na farsz
W farszu znajdzie się wiele rarytasów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Czas na dodatki. Najpierw składam mini salami na pół, po czym tworzę z nich małe różyczki. Urocze dekoracje robię też z szynki parmeńskiej. Każdy kawałek składam w delikatną harmonijkę. 

Teraz przygotowuję dekorację w jadalnym wydaniu
Teraz przygotowuję dekorację w jadalnym wydaniu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Po upieczeniu rożków faszeruję je mieszanką na bazie serka śmietankowego. 

Przekładam farsz do upieczonych rożków
Przekładam farsz do upieczonych rożków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 9. Każdy element dekoruję dodatkowo przy pomocy zielonej sałaty i wcześniej przygotowanych dodatków. Świetnym uzupełnieniem przekąski są mini koreczki oraz pomidorki koktajlowe. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej