Pieczarkowe kieszonki znikają z talerzy w mgnieniu oka. Takie są dobre!

Tym razem przychodzę z niezawodnym pomysłem na błyskawiczną przekąskę na ciepło. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Pieczarkowe kieszonki to prawdziwy strzał w 10!Pieczarkowe kieszonki to prawdziwy strzał w 10!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza, a ty masz ochotę na małe co nieco, koniecznie skorzystaj z dzisiejszej receptury. Dzięki mega prostej i szybkiej instrukcji wyczarujesz w swojej kuchni coś naprawdę wyjątkowego. I to z podstawowych składników. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że nawet nie będziesz musiał robić dodatkowych zakupów. Potrzebne produkty możesz mieć już w swojej kuchni

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomość, bo genialna przekąska z ciastem francuskim i pieczarkami w roli głównej świetnie sprawdzi się również w roli imprezowego menu. A, że przed nami andrzejki, okazja do przetestowania przepisu sama się nasuwa!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kieszonki pieczarkowe to przekąski idealne na imprezy. Są pożywne i łatwe w przygotowaniu

Genialna przekąska na ciepło z ciastem francuskim i pieczarkami to prawdziwy hit. Nikt nie potrafi się jej oprzeć!

Składniki:

  • 250 g pieczarek,
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki,
  • przyprawy: sól/pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 ciasto francuskie,
  • 1 szklanka ricotty,
  • 1 żółtko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obrania pieczarek. Następnie dzielę je na mniejsze kawałki

Najpierw dzielę pieczarki na mniejsze elementy
Najpierw obieram i kroję pieczarki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Grzyby podsmażam na dobrze nagrzanej patelni przez kilka minut. Po chwili dodaj posiekaną natkę pietruszki. Nie zapominam też o przyprawach — solipieprzu

Do grzybów dodaję m.in. przyprawy
Do grzybów dodaję m.in. przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Arkusz ciasta francuskiego dzielę na 6 kawałków — kwadraty tej samej wielkości.

Z jednego arkusza wydzielam sześć kwadratów
Z jednego arkusza wydzielam sześć kwadratów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Każdy kwadrat składam na pół, tworząc trójkąt. Następnie robię dwa dodatkowe nacięcia na powstałych bokach trójkąta. Na lekko naciętych końcówkach rozprowadzam roztrzepane żółtko. Świetnie do tego zadania sprawdza się pędzelek kuchenny. 

Czas na żółtko
Czas na żółtko © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Nadcięte końcówki podnoszę i przekładam na drugi bok. W ten sposób udaje mi się uzyskać formę przeplatanki

Nadcięte boki przeplatam ze sobą
Nadcięte boki przeplatam ze sobą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Kieszonki w takim wydaniu przekładam do formy do pieczenia, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Ponownie na zewnętrznych krawędziach rozprowadzam roztrzepane żółtko. 

Czas na kolejną porcję żółtka
Czas na kolejną porcję żółtka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. To jednak nie koniec pracy nad kieszonkami. Zanim trafią one do piekarnika, w centralnej części każdej kieszonki układam mały kawałek papieru do pieczenia. Na wierzchu rozsypuję kilka orzechów nerkowca

I do piekarnika!
I do piekarnika! © Licencjodawca | Pyszności

Po co to robię? Dzięki takiemu obciążeniu w upieczonej kieszonce powstanie gotowe wgłębienie na farsz. Tak przygotowane kieszonki wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza

Krok 8. Po upieczeniu kieszonek faszeruje je ricottą i wypełniam dodatkowo farszem pieczarkowym

Jeszcze tylko faszerowanie
Jeszcze tylko faszerowanie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 9. Kieszonki z pieczarkami serwuję na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę