Pieczarkowe kieszonki znikają z talerzy w mgnieniu oka. Takie są dobre!
Tym razem przychodzę z niezawodnym pomysłem na błyskawiczną przekąskę na ciepło. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
29.11.2023 09:18
Kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza, a ty masz ochotę na małe co nieco, koniecznie skorzystaj z dzisiejszej receptury. Dzięki mega prostej i szybkiej instrukcji wyczarujesz w swojej kuchni coś naprawdę wyjątkowego. I to z podstawowych składników. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że nawet nie będziesz musiał robić dodatkowych zakupów. Potrzebne produkty możesz mieć już w swojej kuchni.
To oczywiście nie koniec dobrych wiadomość, bo genialna przekąska z ciastem francuskim i pieczarkami w roli głównej świetnie sprawdzi się również w roli imprezowego menu. A, że przed nami andrzejki, okazja do przetestowania przepisu sama się nasuwa!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Genialna przekąska na ciepło z ciastem francuskim i pieczarkami to prawdziwy hit. Nikt nie potrafi się jej oprzeć!
Składniki:
- 250 g pieczarek,
- 1 garść posiekanej natki pietruszki,
- przyprawy: sól/pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 ciasto francuskie,
- 1 szklanka ricotty,
- 1 żółtko do posmarowania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obrania pieczarek. Następnie dzielę je na mniejsze kawałki.
Krok 2. Grzyby podsmażam na dobrze nagrzanej patelni przez kilka minut. Po chwili dodaj posiekaną natkę pietruszki. Nie zapominam też o przyprawach — soli i pieprzu.
Krok 3. Arkusz ciasta francuskiego dzielę na 6 kawałków — kwadraty tej samej wielkości.
Krok 4. Każdy kwadrat składam na pół, tworząc trójkąt. Następnie robię dwa dodatkowe nacięcia na powstałych bokach trójkąta. Na lekko naciętych końcówkach rozprowadzam roztrzepane żółtko. Świetnie do tego zadania sprawdza się pędzelek kuchenny.
Krok 5. Nadcięte końcówki podnoszę i przekładam na drugi bok. W ten sposób udaje mi się uzyskać formę przeplatanki.
Krok 6. Kieszonki w takim wydaniu przekładam do formy do pieczenia, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Ponownie na zewnętrznych krawędziach rozprowadzam roztrzepane żółtko.
Krok 7. To jednak nie koniec pracy nad kieszonkami. Zanim trafią one do piekarnika, w centralnej części każdej kieszonki układam mały kawałek papieru do pieczenia. Na wierzchu rozsypuję kilka orzechów nerkowca.
Po co to robię? Dzięki takiemu obciążeniu w upieczonej kieszonce powstanie gotowe wgłębienie na farsz. Tak przygotowane kieszonki wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza.
Krok 8. Po upieczeniu kieszonek faszeruje je ricottą i wypełniam dodatkowo farszem pieczarkowym.
Krok 9. Kieszonki z pieczarkami serwuję na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Smacznego!