InspiracjeNie męczę się z lepieniem mielonych i osobnym gotowaniem ziemniaków. Wszystko robię w jednym naczyniu

Nie męczę się z lepieniem mielonych i osobnym gotowaniem ziemniaków. Wszystko robię w jednym naczyniu

Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i kapustą
Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i kapustą
Źródło zdjęć: © Getty Images

16.11.2023 12:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Znudziły ci się kotlety mielone, klopsiki i pulpety? Poszukujesz pomysłu na szybki i sycący obiad, który przygotujesz w jednym naczyniu? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj przepis na zapiekankę z mięsa mielonego i kapusty.

Koniec męczącego lepienia i smażenia kotletów mielonych! Istnieje o wiele łatwiejsza opcja na przygotowanie sycącego obiadu. Wystarczy mięso mielone i kilka składników, a potem chwila krojenia - reszta już dzieje się sama. Zamiast tradycyjnych kotletów czy pulpetów, zaprezentujemy wam danie, które zachwyci was prostotą i smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jego przygotowanie to zaledwie chwila, a efekty są niezaprzeczalne. Wypróbujcie przepis na warstwową zapiekankę z mięsa mielonego i kapusty - zaskoczycie swoją rodzinę czymś nowym i pysznym.

Prosty i smaczny obiad

Zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na długie gotowanie. Wystarczy tylko pokroić kilka składników i wrzucić je do piekarnika. Już po godzinie będziesz mieć gotowy sycący i pyszny obiad, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie.

Przepis na wyjątkowe danie - zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • pół główki kapusty,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 200 g tartego sera żółtego,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie zapiekanki jest bardzo proste. Najpierw podsmaż cebulę i pieczarki na odrobinie oleju. Następnie pokrój kapustę w paski i rozłóż ją na dnie naczynia żaroodpornego. Na kapustę wyłóż podsmażoną cebulę z pieczarkami i zalej wszystko śmietanką kremówką. Na wierzch wyłóż mięso mielone, a na sam koniec posyp tartym żółtym serem.

Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i podawaj na ciepło.

Zapiekanka z mięsa mielonego oraz kapusty to sycące i rozgrzewające danie, które sprawdzi się na obiad, kolację lub na imprezę. Jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Oto kilka wskazówek, które pomogą ci przygotować jeszcze pyszniejszą zapiekankę:

  • Do mięsa mielonego możesz dodać ulubione przyprawy, np. oregano, bazylię, tymianek lub chilli.
  • Kapustę możesz pokroić w drobną kostkę lub w paski.
  • Do zapiekanki możesz dodać również inne warzywa, np. marchewkę, seler lub paprykę.
  • Wierzch zapiekanki możesz posypać również innymi ulubionymi dodatkami, np. orzechami lub suszonymi pomidorami.

Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także