Nie męczę się z lepieniem mielonych i osobnym gotowaniem ziemniaków. Wszystko robię w jednym naczyniu

Znudziły ci się kotlety mielone, klopsiki i pulpety? Poszukujesz pomysłu na szybki i sycący obiad, który przygotujesz w jednym naczyniu? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj przepis na zapiekankę z mięsa mielonego i kapusty.

Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i kapustąPrzepis na zapiekankę z mięsem mielonym i kapustą
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Koniec męczącego lepienia i smażenia kotletów mielonych! Istnieje o wiele łatwiejsza opcja na przygotowanie sycącego obiadu. Wystarczy mięso mielone i kilka składników, a potem chwila krojenia - reszta już dzieje się sama. Zamiast tradycyjnych kotletów czy pulpetów, zaprezentujemy wam danie, które zachwyci was prostotą i smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z ziemniakami w nowym wydaniu. To najlepszy obiad prosto z piekarnika

Jego przygotowanie to zaledwie chwila, a efekty są niezaprzeczalne. Wypróbujcie przepis na warstwową zapiekankę z mięsa mielonego i kapusty - zaskoczycie swoją rodzinę czymś nowym i pysznym.

Prosty i smaczny obiad

Zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na długie gotowanie. Wystarczy tylko pokroić kilka składników i wrzucić je do piekarnika. Już po godzinie będziesz mieć gotowy sycący i pyszny obiad, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie.

Przepis na wyjątkowe danie - zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • pół główki kapusty,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 200 g tartego sera żółtego,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie zapiekanki jest bardzo proste. Najpierw podsmaż cebulę i pieczarki na odrobinie oleju. Następnie pokrój kapustę w paski i rozłóż ją na dnie naczynia żaroodpornego. Na kapustę wyłóż podsmażoną cebulę z pieczarkami i zalej wszystko śmietanką kremówką. Na wierzch wyłóż mięso mielone, a na sam koniec posyp tartym żółtym serem.

Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i podawaj na ciepło.

Zapiekanka z mięsa mielonego oraz kapusty to sycące i rozgrzewające danie, które sprawdzi się na obiad, kolację lub na imprezę. Jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Oto kilka wskazówek, które pomogą ci przygotować jeszcze pyszniejszą zapiekankę:

  • Do mięsa mielonego możesz dodać ulubione przyprawy, np. oregano, bazylię, tymianek lub chilli.
  • Kapustę możesz pokroić w drobną kostkę lub w paski.
  • Do zapiekanki możesz dodać również inne warzywa, np. marchewkę, seler lub paprykę.
  • Wierzch zapiekanki możesz posypać również innymi ulubionymi dodatkami, np. orzechami lub suszonymi pomidorami.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej