Batonik uwielbiają wszyscy. Ciasto o jego smaku jest jeszcze lepsze

Ciasto o smaku batoników Maxi King? Dopóki nie zobaczyliśmy przepisu, nie wpadłoby nam to do głowy. Teraz, kiedy już wypróbowaliśmy ten deser, nie możemy się oprzeć przygotowaniu go przynajmniej kilka razy w miesiącu. Spróbuj raz, a nie pożałujesz!

Ciasto o smaku popularnych batoników. Tak pyszne, że aż strach!Ciasto o smaku popularnych batoników. Tak pyszne, że aż strach!
Źródło zdjęć: © YouTube | Kulinarne przygody

Jako zagorzali fani ciast, do których przygotowania nie trzeba używać piekarnika, jeszcze do niedawna uważaliśmy, że poznaliśmy już bodaj każdy możliwy smak tego rodzaju słodkości. Cóż to była za arogancja z naszej strony! I jednocześnie: jakże mocno cieszymy się z tego, że świat kulinariów — nawet tych domowych — nadal potrafi nas miło zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego duetu jeszcze u nas nie było. Ziemniaki i krewetki w chrupiącej panierce

Wszystko za sprawą ciasta bez pieczenia o smaku batoników Maxi King. Musimy przyznać, że kreatywność receptury jest doskonała i naprawdę urzeczywistnia smak popularnych słodyczy Kindera. Nie będziemy przedłużać, bo wprost nie możemy się doczekać, żeby już ci przekazać ten rewelacyjny przepis. Uwierz nam, że twoja rodzina będzie z wdzięczności skandować twoje imię. Do dzieła!

Przepis i zdjęcia pochodzą z kanału na YouTube "Kulinarne Przygody".

Ciasto bez pieczenia Maxi King

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 18 herbatników kakaowych,
  • 36 herbatników maślanych,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 70 g orzeszków ziemnych,
  • 1/4 szklanki mleka.

Sposób przygotowania:

To ciasto powstaje bez większego wysiłku. Naprawdę warto
To ciasto powstaje bez większego wysiłku. Naprawdę warto © YouTube | Kulinarne przygody
  1. Śmietankę, cukier puder i serek mascarpone ubij razem na sztywno.
  2. Przygotuj formę (20x30 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. W środku ułóż pierwszą warstwę kakaowych herbatników.
  3. Na ciastka wyłóż połowę przygotowanego kremu. Wyrównaj, a na nim ułóż drugą warstwę herbatników, tym razem maślanych.
  4. Czas na masę kajmakową. Na niej z kolei rozsmaruj drugą połowę kremu śmietankowego. Na wierzchu ułóż pozostałe herbatniki maślane.
  5. Ciasto zabezpiecz folią i wstaw do lodówki.
  6. Obie czekolady pokrusz i rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej. Gdy masa lekko ostygnie, dodaj do niej większość pokruszonych orzeszków ziemnych. Wymieszaj.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki i wysmaruj je z wierzchu czekoladą. Posyp resztą orzeszków. Ponownie umieść ciasto w lodówce, tym razem na całą noc. Rano możesz już zacząć konsumpcję. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans