PrzepisCiasto bez pieczeniaBatonik uwielbiają wszyscy. Ciasto o jego smaku jest jeszcze lepsze

Batonik uwielbiają wszyscy. Ciasto o jego smaku jest jeszcze lepsze

Ciasto o smaku batoników Maxi King? Dopóki nie zobaczyliśmy przepisu, nie wpadłoby nam to do głowy. Teraz, kiedy już wypróbowaliśmy ten deser, nie możemy się oprzeć przygotowaniu go przynajmniej kilka razy w miesiącu. Spróbuj raz, a nie pożałujesz!

Ciasto o smaku popularnych batoników. Tak pyszne, że aż strach!
Ciasto o smaku popularnych batoników. Tak pyszne, że aż strach!
Źródło zdjęć: © YouTube | Kulinarne przygody

14.11.2023 09:45

Jako zagorzali fani ciast, do których przygotowania nie trzeba używać piekarnika, jeszcze do niedawna uważaliśmy, że poznaliśmy już bodaj każdy możliwy smak tego rodzaju słodkości. Cóż to była za arogancja z naszej strony! I jednocześnie: jakże mocno cieszymy się z tego, że świat kulinariów — nawet tych domowych — nadal potrafi nas miło zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wszystko za sprawą ciasta bez pieczenia o smaku batoników Maxi King. Musimy przyznać, że kreatywność receptury jest doskonała i naprawdę urzeczywistnia smak popularnych słodyczy Kindera. Nie będziemy przedłużać, bo wprost nie możemy się doczekać, żeby już ci przekazać ten rewelacyjny przepis. Uwierz nam, że twoja rodzina będzie z wdzięczności skandować twoje imię. Do dzieła!

Przepis i zdjęcia pochodzą z kanału na YouTube "Kulinarne Przygody".

Ciasto bez pieczenia Maxi King

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 18 herbatników kakaowych,
  • 36 herbatników maślanych,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 70 g orzeszków ziemnych,
  • 1/4 szklanki mleka.

Sposób przygotowania:

To ciasto powstaje bez większego wysiłku. Naprawdę warto
To ciasto powstaje bez większego wysiłku. Naprawdę warto© YouTube | Kulinarne przygody
  1. Śmietankę, cukier puder i serek mascarpone ubij razem na sztywno.
  2. Przygotuj formę (20x30 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. W środku ułóż pierwszą warstwę kakaowych herbatników.
  3. Na ciastka wyłóż połowę przygotowanego kremu. Wyrównaj, a na nim ułóż drugą warstwę herbatników, tym razem maślanych.
  4. Czas na masę kajmakową. Na niej z kolei rozsmaruj drugą połowę kremu śmietankowego. Na wierzchu ułóż pozostałe herbatniki maślane.
  5. Ciasto zabezpiecz folią i wstaw do lodówki.
  6. Obie czekolady pokrusz i rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej. Gdy masa lekko ostygnie, dodaj do niej większość pokruszonych orzeszków ziemnych. Wymieszaj.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki i wysmaruj je z wierzchu czekoladą. Posyp resztą orzeszków. Ponownie umieść ciasto w lodówce, tym razem na całą noc. Rano możesz już zacząć konsumpcję. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ciasto bez pieczeniadeserprzepis
Wybrane dla Ciebie