Batonik uwielbiają wszyscy. Ciasto o jego smaku jest jeszcze lepsze
Ciasto o smaku batoników Maxi King? Dopóki nie zobaczyliśmy przepisu, nie wpadłoby nam to do głowy. Teraz, kiedy już wypróbowaliśmy ten deser, nie możemy się oprzeć przygotowaniu go przynajmniej kilka razy w miesiącu. Spróbuj raz, a nie pożałujesz!
14.11.2023 09:45
Jako zagorzali fani ciast, do których przygotowania nie trzeba używać piekarnika, jeszcze do niedawna uważaliśmy, że poznaliśmy już bodaj każdy możliwy smak tego rodzaju słodkości. Cóż to była za arogancja z naszej strony! I jednocześnie: jakże mocno cieszymy się z tego, że świat kulinariów — nawet tych domowych — nadal potrafi nas miło zaskoczyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wszystko za sprawą ciasta bez pieczenia o smaku batoników Maxi King. Musimy przyznać, że kreatywność receptury jest doskonała i naprawdę urzeczywistnia smak popularnych słodyczy Kindera. Nie będziemy przedłużać, bo wprost nie możemy się doczekać, żeby już ci przekazać ten rewelacyjny przepis. Uwierz nam, że twoja rodzina będzie z wdzięczności skandować twoje imię. Do dzieła!
Przepis i zdjęcia pochodzą z kanału na YouTube "Kulinarne Przygody".
Ciasto bez pieczenia Maxi King
Składniki:
- 500 g serka mascarpone,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 puszka masy kajmakowej,
- 18 herbatników kakaowych,
- 36 herbatników maślanych,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 100 g czekolady deserowej,
- 70 g orzeszków ziemnych,
- 1/4 szklanki mleka.
Sposób przygotowania:
- Śmietankę, cukier puder i serek mascarpone ubij razem na sztywno.
- Przygotuj formę (20x30 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. W środku ułóż pierwszą warstwę kakaowych herbatników.
- Na ciastka wyłóż połowę przygotowanego kremu. Wyrównaj, a na nim ułóż drugą warstwę herbatników, tym razem maślanych.
- Czas na masę kajmakową. Na niej z kolei rozsmaruj drugą połowę kremu śmietankowego. Na wierzchu ułóż pozostałe herbatniki maślane.
- Ciasto zabezpiecz folią i wstaw do lodówki.
- Obie czekolady pokrusz i rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej. Gdy masa lekko ostygnie, dodaj do niej większość pokruszonych orzeszków ziemnych. Wymieszaj.
- Wyjmij ciasto z lodówki i wysmaruj je z wierzchu czekoladą. Posyp resztą orzeszków. Ponownie umieść ciasto w lodówce, tym razem na całą noc. Rano możesz już zacząć konsumpcję. Smacznego!