Batonik uwielbiają wszyscy. Ciasto o jego smaku jest jeszcze lepsze

Ciasto o smaku batoników Maxi King? Dopóki nie zobaczyliśmy przepisu, nie wpadłoby nam to do głowy. Teraz, kiedy już wypróbowaliśmy ten deser, nie możemy się oprzeć przygotowaniu go przynajmniej kilka razy w miesiącu. Spróbuj raz, a nie pożałujesz!

Ciasto o smaku popularnych batoników. Tak pyszne, że aż strach!Ciasto o smaku popularnych batoników. Tak pyszne, że aż strach!
Źródło zdjęć: © YouTube | Kulinarne przygody
SKOMENTUJ

Jako zagorzali fani ciast, do których przygotowania nie trzeba używać piekarnika, jeszcze do niedawna uważaliśmy, że poznaliśmy już bodaj każdy możliwy smak tego rodzaju słodkości. Cóż to była za arogancja z naszej strony! I jednocześnie: jakże mocno cieszymy się z tego, że świat kulinariów — nawet tych domowych — nadal potrafi nas miło zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego duetu jeszcze u nas nie było. Ziemniaki i krewetki w chrupiącej panierce

Wszystko za sprawą ciasta bez pieczenia o smaku batoników Maxi King. Musimy przyznać, że kreatywność receptury jest doskonała i naprawdę urzeczywistnia smak popularnych słodyczy Kindera. Nie będziemy przedłużać, bo wprost nie możemy się doczekać, żeby już ci przekazać ten rewelacyjny przepis. Uwierz nam, że twoja rodzina będzie z wdzięczności skandować twoje imię. Do dzieła!

Przepis i zdjęcia pochodzą z kanału na YouTube "Kulinarne Przygody".

Ciasto bez pieczenia Maxi King

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 18 herbatników kakaowych,
  • 36 herbatników maślanych,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 70 g orzeszków ziemnych,
  • 1/4 szklanki mleka.

Sposób przygotowania:

To ciasto powstaje bez większego wysiłku. Naprawdę warto
To ciasto powstaje bez większego wysiłku. Naprawdę warto © YouTube | Kulinarne przygody
  1. Śmietankę, cukier puder i serek mascarpone ubij razem na sztywno.
  2. Przygotuj formę (20x30 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. W środku ułóż pierwszą warstwę kakaowych herbatników.
  3. Na ciastka wyłóż połowę przygotowanego kremu. Wyrównaj, a na nim ułóż drugą warstwę herbatników, tym razem maślanych.
  4. Czas na masę kajmakową. Na niej z kolei rozsmaruj drugą połowę kremu śmietankowego. Na wierzchu ułóż pozostałe herbatniki maślane.
  5. Ciasto zabezpiecz folią i wstaw do lodówki.
  6. Obie czekolady pokrusz i rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej. Gdy masa lekko ostygnie, dodaj do niej większość pokruszonych orzeszków ziemnych. Wymieszaj.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki i wysmaruj je z wierzchu czekoladą. Posyp resztą orzeszków. Ponownie umieść ciasto w lodówce, tym razem na całą noc. Rano możesz już zacząć konsumpcję. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach