Batonik uwielbiają wszyscy. Ciasto o jego smaku jest jeszcze lepsze
Ciasto o smaku batoników Maxi King? Dopóki nie zobaczyliśmy przepisu, nie wpadłoby nam to do głowy. Teraz, kiedy już wypróbowaliśmy ten deser, nie możemy się oprzeć przygotowaniu go przynajmniej kilka razy w miesiącu. Spróbuj raz, a nie pożałujesz!
14.11.2023 09:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jako zagorzali fani ciast, do których przygotowania nie trzeba używać piekarnika, jeszcze do niedawna uważaliśmy, że poznaliśmy już bodaj każdy możliwy smak tego rodzaju słodkości. Cóż to była za arogancja z naszej strony! I jednocześnie: jakże mocno cieszymy się z tego, że świat kulinariów — nawet tych domowych — nadal potrafi nas miło zaskoczyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wszystko za sprawą ciasta bez pieczenia o smaku batoników Maxi King. Musimy przyznać, że kreatywność receptury jest doskonała i naprawdę urzeczywistnia smak popularnych słodyczy Kindera. Nie będziemy przedłużać, bo wprost nie możemy się doczekać, żeby już ci przekazać ten rewelacyjny przepis. Uwierz nam, że twoja rodzina będzie z wdzięczności skandować twoje imię. Do dzieła!
Przepis i zdjęcia pochodzą z kanału na YouTube "Kulinarne Przygody".
Ciasto bez pieczenia Maxi King
Składniki:
- 500 g serka mascarpone,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 puszka masy kajmakowej,
- 18 herbatników kakaowych,
- 36 herbatników maślanych,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 100 g czekolady deserowej,
- 70 g orzeszków ziemnych,
- 1/4 szklanki mleka.
Sposób przygotowania:
- Śmietankę, cukier puder i serek mascarpone ubij razem na sztywno.
- Przygotuj formę (20x30 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. W środku ułóż pierwszą warstwę kakaowych herbatników.
- Na ciastka wyłóż połowę przygotowanego kremu. Wyrównaj, a na nim ułóż drugą warstwę herbatników, tym razem maślanych.
- Czas na masę kajmakową. Na niej z kolei rozsmaruj drugą połowę kremu śmietankowego. Na wierzchu ułóż pozostałe herbatniki maślane.
- Ciasto zabezpiecz folią i wstaw do lodówki.
- Obie czekolady pokrusz i rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej. Gdy masa lekko ostygnie, dodaj do niej większość pokruszonych orzeszków ziemnych. Wymieszaj.
- Wyjmij ciasto z lodówki i wysmaruj je z wierzchu czekoladą. Posyp resztą orzeszków. Ponownie umieść ciasto w lodówce, tym razem na całą noc. Rano możesz już zacząć konsumpcję. Smacznego!