Kultowe ciasto bez pieczenia. Smakuje jak z najdroższej kawiarni

Szukasz pomysłu na pyszny i efektowny deser, który zrobi wrażenie na gościach? Warstwowe ciasto 3 bit to idealny wybór. Jest łatwe w przygotowaniu, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wymagających łasuchów.

Ciasto 3 bit bez pieczeniaCiasto 3 bit bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeśli marzysz o deserze, który zachwyci gości i smakuje niczym specjał z najbardziej renomowanej kawiarni, to przepis na ciasto 3 bit jest właśnie dla ciebie. To kultowa przekąska, która urzeka karmelowym akcentem i nieskomplikowanym przygotowaniem. Najlepsze jest to, że nie wymaga pieczenia, a kruchy spód z herbatników tworzy doskonałą harmonię z pozostałymi warstwami. Przygotuj się na kulinarne uniesienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto bije na głowę zwykły kopiec kreta. Słodka kopuła idealnie sprawdzi się na niedzielny deser

Błyskawiczne ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit to wariacja na temat popularnego batonika, które nie wymaga pieczenia. W tym wyjątkowym deserze słodkie warstwy doskonale się ze sobą komponują, tworząc raj dla kubków smakowych. Jest to doskonała propozycja na popołudniowe spotkanie przy kawie lub herbacie. To także przysmak, który z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach. Wystarczy kilka składników i nasz przepis, a otrzymasz jedno z najlepszych ciast bez pieczenia.

Przepis na ciasto 3 bit. Idealne na każdą okazję

Jeśli chcesz przygotować smaczne ciasto, bez konieczności pieczenia, ciasto 3 bit to doskonały wybór. To pyszna przekąska składająca się z warstw herbatników, masy krówkowej, kremu budyniowego oraz bitej śmietany.

Składniki:

  • 500 g herbatników,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • puszka masy krówkowej,
  • 2 opakowania białego budyniu,
  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 płaskie łyżki żelatyny,
  • 100 ml wrzątku,
  • gorzka czekolada do posypania i udekorowania ciasta.

Przygotowanie:

  1. Na początek zajmij się przygotowaniem budyniu. W rondelku delikatnie podgrzej mleko, a w osobnym naczyniu rozpuść proszek budyniowy w niewielkiej ilości mleka, dokładnie mieszając.
  2. Teraz połącz rozpuszczony budyń z gorącym mlekiem w rondelku. Zmniejsz ogień i energicznie mieszaj, aż uzyskasz gęstą i kremową konsystencję budyniu. Następnie odstaw go na chwilę, aby przestygł.
  3. W oddzielnej misce ubij miękkie masło na kremową, gładką masę. Stopniowo dodawaj przygotowany budyń, łyżka po łyżce, dbając, aby całość nie stwardniała. Po dokładnym wymieszaniu schłódź masę w lodówce.
  4. Przygotuj formę, wykładając ją papierem do pieczenia, a następnie ułóż na dnie warstwę herbatników. Na tej warstwie rozprowadź równomiernie karmelowy krem.
  5. Następną warstwą będą kolejne herbatniki, na których położysz wcześniej przygotowany krem budyniowy.
  6. Teraz pora na trzecią warstwę herbatników i warstwę ze sztywno ubitą śmietanką. Delikatnie rozprowadź ją na wierzchu i posyp startą gorzką czekoladą lub kakao.
  7. Ciasto jest gotowe, lecz trzeba je teraz schłodzić w lodówce — najlepiej przez kilka godzin przed podaniem.

Kluczem do sukcesu w przygotowaniu tego ciasta jest wybór odpowiednich, wysokiej jakości składników. Dzięki temu uzyskasz pyszny smak i konsystencję, które z pewnością zachwycą twoich gości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości