Kiedy spodziewam się gości, biorę kaszę manną i jogurt. W 10 minut robię pyszne ciasto

Dwukolorowe ciasto z kaszy manny to idealny deser dla każdego, kto lubi słodkie wypieki. Jest łatwe do zrobienia, a składniki są dostępne w każdym sklepie. Ciasto jest delikatne i puszyste, a jego smak zachwyca każdego.

Przepis na szybkie ciasto z kaszy mannyPrzepis na szybkie ciasto z kaszy manny
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Gotowanie może być takie proste, jak to tylko możliwe. Kiedy spodziewam się gości, a czas goni, wybieram się do kuchni z pomysłem na przepyszne ciasto z kaszy manny i jogurtu. W ciągu zaledwie 10 minut przygotowuję to wyjątkowe ciasto, które zawsze zachwyca moich gości. Oto sprawdzony przepis na to szybkie i smaczne ciasto z kaszy manny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe croissanty. Wychodzą chrupiące i rozpływające się w ustach

Przepis na szybkie ciasto z kaszy manny

Przygotowanie smacznego ciasta z kaszy manny i jogurtu nie musi być skomplikowane ani czasochłonne. Wystarczy 10 minut i kilka podstawowych składników, które znajdziemy w każdym sklepie przez cały rok.

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Przesypuję kaszę manną do miski. Następnie dodaję cukier i zalewam jogurtem. Mieszam i odstawiam na 10 minut.
  2. Kolejnym krokiem jest dodanie oleju i mąki pszennej, starannie mieszając składniki.
  3. Teraz dzielę ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaję kakao, a do drugiej mąkę. Dokładnie mieszam obie masy.
  4. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i na przemian nakładam ciemną i jasną masę.
  5. Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piekę je przez około 40 minut, aż stanie się rumiane, a suchy patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.
  6. Po upieczeniu, pozostawiam ciasto do ostygnięcia, a następnie kroję je na porcje i podaję.

To szybkie ciasto z kaszy manny jest doskonałym deserem na każdą okazję. Możemy podać je samodzielnie lub z dodatkami, takimi jak lody, polewa czekoladowa, owoce czy bita śmietana.

Prosty przepis i uniwersalny smak tego ciasta z pewnością przypadną do gustu każdemu łasuchowi. W ciągu zaledwie 10 minut możesz przygotować pyszne ciasto, które zachwyci wszystkich gości. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, że w kuchni szybkość i smak mogą iść w parze.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy