W PRL-u zmuszano przedszkolaki do jedzenia brei z sokiem. Do dziś budzi obrzydzenie

Kasza manna z sokiem to obok mleka z kożuchem największa zmora z czasów przedszkola. Pamiętacie smak tej dziwnej brei z sokiem? Kiedy była rozgotowana, smakowała okropnie i wywoływała mdłości. Tylko sok malinowy ratował danie, a nie zawsze można było na ten dodatek liczyć.

Kasza mannaKasza manna
Źródło zdjęć: © Getty Images, Twitter
Paulina Hermann

Jedzenie w stołówkach szkolnych i przedszkolnych jest przedmiotem wielu kontrowersji. Jedni je uwielbiali, inni wspominają je z obrzydzeniem. W niektórych stołówkach dania były na wysokim poziomie, w przypadku innych powiedzieć, że smakowały okropnie, to jak nic nie powiedzieć. Czasem można było liczyć na pyszności, jak naleśniki lub rosół. Nie zawsze jednak tak było. Najgorzej, jeśli na talerz trafiła rozgotowana kasza manna z sokiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Halloweenowe mini dynie na słodko to najlepsza przekąska na imprezę. Zrobisz ją w mgnieniu oka

Kasza manna - największa zmora z dzieciństwa

Pewna użytkowniczka Twittera opublikowała zdjęcie, na którym znajduje się znienawidzone danie z dzieciństwa, czyli kasza manna z sokiem. Okazuje się, że mnóstwo osób nie może zapomnieć o smaku, którego nie oceniają zbyt dobrze. Znalazły się jednak osoby, które uważały to danie za ogromny przysmak. Pisali w komentarzach:

"Ciągle robię dzieciom na śniadanie. I nawet moja dorosła latorośl każe z soku malować sobie buzię uśmiechniętą"
"Pamiętam to z przedszkola. Zawsze była mała kropeczka tego sosu/syropu. Teraz jak sobie zrobię od czasu do czasu, to tyle soku wlewam, że mało nie zwymiotuję, ale jem. Chyba tak leczę sobie "traumę" z dzieciństwa. Trauma braku soku w kaszy manny".
Kasza manna z sokiem
Kasza manna z sokiem © Wikipedia

Antyfani kaszy manny nie pozostawiają na niej suchej nitki, kwitując wszystko wyrażeniem "bleee". Dla wielu osób jest to największa zmora z dzieciństwa, o której chcieliby raz na zawsze zapomnieć. Porównują ją nawet do zupy szczawiowej oraz kożuchu na kakao, czyli samych najgorszych rzeczy w przedszkolu i szkole. A czy wy pamiętacie kaszę manną? Jak ją oceniacie? Uwielbialiście ją czy macie odruch wymiotny na samą myśl?

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy