Większość Polaków używa tej przyprawy. Bosacka ostrzega: "Płacimy głównie za sól"

Katarzyna Bosacka po raz kolejny wzięła pod lupę popularne produkty. Tym razem na tapet trafiły przyprawy, których wielu Polaków używa do gotowania, czyli kostki rosołowe, bulionetki oraz inne najróżniejsze dodatki. Okazuje się, że skład jest okropny, a pierwsze miejsce zajmuje sól.

Katarzyna BosackaKatarzyna Bosacka
Źródło zdjęć: © Instagram
Paulina Hermann

Wiele osób nie jest w stanie sobie wyobrazić ugotowania zupy bez kostki rosołowej. Przecież ona nadaje najlepszego smaku i esencji. Niestety, to tylko jedyna zaleta, gdyż tego typu produkt jest bardzo szkodliwy. W jego składzie znajdziemy całą tablicę Mendelejewa, a listę otwiera sól, z którą nie powinniśmy przesadzać. Chociaż wielu producentów zarzeka się, że ich przyprawy są całkowicie naturalne, Katarzyna Bosacka postanowiła wyprowadzić wszystkich z błędu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Halloweenowe mini dynie na słodko to najlepsza przekąska na imprezę. Zrobisz ją w mgnieniu oka

Katarzyna Bosacka ostrzega przed kostkami rosołowymi i bulionetkami

Bosacka nagrała rolkę, w której rozprawia się z popularnymi dodatkami do zup i dań. Nie pozostawia żadnych złudzeń:

"Zadziwia mnie niezmiennie, że wiele osób wciąż korzysta z takich gotowych, bulionowych przypraw. Kosteczek, bulionetek, różnego rodzaju proszków. Tak naprawdę w znakomitej większości składają się one z soli."
Katarzyna Bosacka ostrzega przed kostkami rosołowymi
Katarzyna Bosacka ostrzega przed kostkami rosołowymi © Adobe Stock | Ildi Papp

Ekspertka wymienia też kolejne składniki, które nie są dla nas dobre, na przykład utwardzony olej palmowy, suszone mięso i cukier, a do tego wzmacniacze smaku. Te ostatnie mogą powodować alergie i silne bóle głowy. Katarzyna Bosacka zaproponowała, byśmy sami przygotowali sobie kostki rosołowe. Będą równie smaczne, ale za to o wiele zdrowsze. Nie wszystkim jednak ten pomysł przypadł do gustu.


"Ja chcę zjeść po robocie dużo i smacznie. Wolę więc podejście Jamie Olivera, choć on wciąż o tych uprawach ekologicznych. Ale kostek używa. Więc...? Co kto woli" - czytamy w komentarzu.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥