Większość Polaków używa tej przyprawy. Bosacka ostrzega: "Płacimy głównie za sól"

Katarzyna Bosacka po raz kolejny wzięła pod lupę popularne produkty. Tym razem na tapet trafiły przyprawy, których wielu Polaków używa do gotowania, czyli kostki rosołowe, bulionetki oraz inne najróżniejsze dodatki. Okazuje się, że skład jest okropny, a pierwsze miejsce zajmuje sól.

Katarzyna BosackaKatarzyna Bosacka
Źródło zdjęć: © Instagram
Paulina Hermann

Wiele osób nie jest w stanie sobie wyobrazić ugotowania zupy bez kostki rosołowej. Przecież ona nadaje najlepszego smaku i esencji. Niestety, to tylko jedyna zaleta, gdyż tego typu produkt jest bardzo szkodliwy. W jego składzie znajdziemy całą tablicę Mendelejewa, a listę otwiera sól, z którą nie powinniśmy przesadzać. Chociaż wielu producentów zarzeka się, że ich przyprawy są całkowicie naturalne, Katarzyna Bosacka postanowiła wyprowadzić wszystkich z błędu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Halloweenowe mini dynie na słodko to najlepsza przekąska na imprezę. Zrobisz ją w mgnieniu oka

Katarzyna Bosacka ostrzega przed kostkami rosołowymi i bulionetkami

Bosacka nagrała rolkę, w której rozprawia się z popularnymi dodatkami do zup i dań. Nie pozostawia żadnych złudzeń:

"Zadziwia mnie niezmiennie, że wiele osób wciąż korzysta z takich gotowych, bulionowych przypraw. Kosteczek, bulionetek, różnego rodzaju proszków. Tak naprawdę w znakomitej większości składają się one z soli."
Katarzyna Bosacka ostrzega przed kostkami rosołowymi
Katarzyna Bosacka ostrzega przed kostkami rosołowymi © Adobe Stock | Ildi Papp

Ekspertka wymienia też kolejne składniki, które nie są dla nas dobre, na przykład utwardzony olej palmowy, suszone mięso i cukier, a do tego wzmacniacze smaku. Te ostatnie mogą powodować alergie i silne bóle głowy. Katarzyna Bosacka zaproponowała, byśmy sami przygotowali sobie kostki rosołowe. Będą równie smaczne, ale za to o wiele zdrowsze. Nie wszystkim jednak ten pomysł przypadł do gustu.


"Ja chcę zjeść po robocie dużo i smacznie. Wolę więc podejście Jamie Olivera, choć on wciąż o tych uprawach ekologicznych. Ale kostek używa. Więc...? Co kto woli" - czytamy w komentarzu.

Wybrane dla Ciebie

Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem