Urocze ciasteczka duszki to must have na Halloween. Przygotujesz je w mgnieniu oka

Urocze kruche ciasteczka duszki to przepis na pyszną przekąskę na imprezę halloweenową. Wyglądają naprawdę nieziemsko, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Zdecydowanie zrobią furorę w trakcie przyjęcia.

Ciasteczka duszkiCiasteczka duszki
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Koniec października to czas imprez nawiązujących do Halloween. A kiedy jest impreza, to nie może zabraknąć również prostych i pysznych przekąsek, które nawiążą do tematyki przyjęcia. Moim sprawdzonym patentem są małe ciasteczka w kształcie duszków.

Wyglądają po prostu nieziemsko, a ich przygotowanie nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności - to proste kruche ciasto i jeszcze prostsza dekoracja z lukru. Piękny kształt to zasługa foremki do ciasteczek w kształcie serduszka. Są urocze i pyszne, więc chętnie skuszą się na nie również najmłodsi.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka duszki to must have na Halloween. Przygotujesz je w mgnieniu oka

Ciasteczka duszki

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 80 g cukru pudru.

Dekoracja:

  • lukier do polania,
  • czarny lukier w pisaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Mąkę pszenną przesypuję do miski. Dodaję do niej cukier puder oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i wyrabiam ciasto.

Krok 2: Formuję ciasto w kulę i owijam folią spożywczą. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Dzięki chłodzeniu w cieście przestanie wiązać się gluten, a otrzymane ciasto nie będzie się kurczyć i utrzyma formę w trakcie pieczenia.

Ciasto kruche należy schłodzić
Ciasto kruche należy schłodzić © Licencjodawca

Krok 3: Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części, podsypuję mąką i rozwałkowuję na blacie. Wycinam kształt serduszek, które następnie przekrawam na pół.

Kruche ciasteczka- Pyszności
Kruche ciasteczka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Końcówkę ciasteczek delikatnie wyginam, aby powstał kształt duszków. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na 9 minut.

Krok 5: Upieczone ciasteczka dekoruję białym lukrem. Przy pomocy pisaka robię oczka oraz uśmiech. Proste halloweenowe ciasteczka są już gotowe. Smacznego!

Ciasteczka duszki- Pyszności
Ciasteczka duszki- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy