Urocze ciasteczka duszki to must have na Halloween. Przygotujesz je w mgnieniu oka

Urocze kruche ciasteczka duszki to przepis na pyszną przekąskę na imprezę halloweenową. Wyglądają naprawdę nieziemsko, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Zdecydowanie zrobią furorę w trakcie przyjęcia.

Ciasteczka duszkiCiasteczka duszki
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Koniec października to czas imprez nawiązujących do Halloween. A kiedy jest impreza, to nie może zabraknąć również prostych i pysznych przekąsek, które nawiążą do tematyki przyjęcia. Moim sprawdzonym patentem są małe ciasteczka w kształcie duszków.

Wyglądają po prostu nieziemsko, a ich przygotowanie nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności - to proste kruche ciasto i jeszcze prostsza dekoracja z lukru. Piękny kształt to zasługa foremki do ciasteczek w kształcie serduszka. Są urocze i pyszne, więc chętnie skuszą się na nie również najmłodsi.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka duszki to must have na Halloween. Przygotujesz je w mgnieniu oka

Ciasteczka duszki

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 80 g cukru pudru.

Dekoracja:

  • lukier do polania,
  • czarny lukier w pisaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Mąkę pszenną przesypuję do miski. Dodaję do niej cukier puder oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i wyrabiam ciasto.

Krok 2: Formuję ciasto w kulę i owijam folią spożywczą. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Dzięki chłodzeniu w cieście przestanie wiązać się gluten, a otrzymane ciasto nie będzie się kurczyć i utrzyma formę w trakcie pieczenia.

Ciasto kruche należy schłodzić
Ciasto kruche należy schłodzić © Licencjodawca

Krok 3: Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części, podsypuję mąką i rozwałkowuję na blacie. Wycinam kształt serduszek, które następnie przekrawam na pół.

Kruche ciasteczka- Pyszności
Kruche ciasteczka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Końcówkę ciasteczek delikatnie wyginam, aby powstał kształt duszków. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na 9 minut.

Krok 5: Upieczone ciasteczka dekoruję białym lukrem. Przy pomocy pisaka robię oczka oraz uśmiech. Proste halloweenowe ciasteczka są już gotowe. Smacznego!

Ciasteczka duszki- Pyszności
Ciasteczka duszki- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯