Budyniowe rogaliki z borówkami. Przepis na proste rogaliki z ciasta francuskiego

Proste budyniowe rogaliki z ciasta francuskiego z dodatkiem świeżych borówek. Przepis na szybki i smaczny deser, który przygotujesz w kilka chwil.

Obrazek
Ewa

Ciasteczka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to nieoceniony pomocnik każdej pani domu. Warto mieć rolkę w lodówce lub zamrażarce- świetnie sprawdzi się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Dziś przygotowaliśmy chrupiące rogaliki, które w swoim wnętrzu skrywają śmietankowy budyń oraz świeże borówki. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmie Ci tylko kilka chwil. Udekorowane odrobiną cukru pudru rogaliki nie tylko świetnie smakują, ale również bardzo ładnie prezentują się na talerzu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Budyniowe rogaliki z borówkami

Składniki:

         
  • 2 sztuki ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 500 ml mleka
  • 50 g płatków migdałów
  • 100 g borówek
  • 1 roztrzepane jajko - do posmarowania
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Odlej część mleka i rozpuść w nim proszek budyniowy. Wymieszaj dobrze, aby się rozpuścił i nie powstały grudki. Pozostałą część mleka zagotuj w garnku. Wlej rozpuszczony proszek budyniowy i podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, ściągnij garnek z palnika i odstaw, aby nieco przestygł.

Budyniowe rogaliki- Pyszności
Budyń - Pyszności

Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i rozprowadź na nim przestudzony budyń. Posyp całość płatkami migdałów i dodaj umyte borówki.

Budyniowe rogaliki- Pyszności
Budyniowe rogaliki- Pyszności

Całość przykryj drugim arkuszem ciasta francuskiego i zaklej ze sobą brzegi, dociskając je widelcem. Natnij ciasto w trójkąty i zawiń w rogaliki, zaczynając od podstawy. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Budyniowe rogaliki- Pyszności
Budyniowe rogaliki- Pyszności

Tak przygotowane rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu apetycznie się zarumieni. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.

Budyniowe rogaliki- Pyszności
Budyniowe rogaliki- Pyszności

Rogaliki odstaw do wystudzenia. Gdy już przestygną, udekoruj je cukrem pudrem. Prosty i pyszny deser jest już gotowy.

Smacznego!

Budyniowe rogaliki- Pyszności
Budyniowe rogaliki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀