Budyniowe rogaliki z borówkami. Przepis na proste rogaliki z ciasta francuskiego
Proste budyniowe rogaliki z ciasta francuskiego z dodatkiem świeżych borówek. Przepis na szybki i smaczny deser, który przygotujesz w kilka chwil.
16.01.2023 | aktual.: 10.10.2023 21:02
Ciasteczka z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie to nieoceniony pomocnik każdej pani domu. Warto mieć rolkę w lodówce lub zamrażarce- świetnie sprawdzi się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Dziś przygotowaliśmy chrupiące rogaliki, które w swoim wnętrzu skrywają śmietankowy budyń oraz świeże borówki. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmie Ci tylko kilka chwil. Udekorowane odrobiną cukru pudru rogaliki nie tylko świetnie smakują, ale również bardzo ładnie prezentują się na talerzu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Budyniowe rogaliki z borówkami
Składniki:
- 2 sztuki ciasta francuskiego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 500 ml mleka
- 50 g płatków migdałów
- 100 g borówek
- 1 roztrzepane jajko - do posmarowania
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Odlej część mleka i rozpuść w nim proszek budyniowy. Wymieszaj dobrze, aby się rozpuścił i nie powstały grudki. Pozostałą część mleka zagotuj w garnku. Wlej rozpuszczony proszek budyniowy i podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, ściągnij garnek z palnika i odstaw, aby nieco przestygł.
Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i rozprowadź na nim przestudzony budyń. Posyp całość płatkami migdałów i dodaj umyte borówki.
Całość przykryj drugim arkuszem ciasta francuskiego i zaklej ze sobą brzegi, dociskając je widelcem. Natnij ciasto w trójkąty i zawiń w rogaliki, zaczynając od podstawy. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Tak przygotowane rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu apetycznie się zarumieni. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Rogaliki odstaw do wystudzenia. Gdy już przestygną, udekoruj je cukrem pudrem. Prosty i pyszny deser jest już gotowy.
Smacznego!