Budyniowe rogaliki z borówkami. Przepis na proste rogaliki z ciasta francuskiego

Proste budyniowe rogaliki z ciasta francuskiego z dodatkiem świeżych borówek. Przepis na szybki i smaczny deser, który przygotujesz w kilka chwil.

Obrazek
Ewa

Ciasteczka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to nieoceniony pomocnik każdej pani domu. Warto mieć rolkę w lodówce lub zamrażarce- świetnie sprawdzi się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Dziś przygotowaliśmy chrupiące rogaliki, które w swoim wnętrzu skrywają śmietankowy budyń oraz świeże borówki. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmie Ci tylko kilka chwil. Udekorowane odrobiną cukru pudru rogaliki nie tylko świetnie smakują, ale również bardzo ładnie prezentują się na talerzu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Budyniowe rogaliki z borówkami

Składniki:

         
  • 2 sztuki ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 500 ml mleka
  • 50 g płatków migdałów
  • 100 g borówek
  • 1 roztrzepane jajko - do posmarowania
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Odlej część mleka i rozpuść w nim proszek budyniowy. Wymieszaj dobrze, aby się rozpuścił i nie powstały grudki. Pozostałą część mleka zagotuj w garnku. Wlej rozpuszczony proszek budyniowy i podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, ściągnij garnek z palnika i odstaw, aby nieco przestygł.

Budyniowe rogaliki- Pyszności
Budyń - Pyszności

Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i rozprowadź na nim przestudzony budyń. Posyp całość płatkami migdałów i dodaj umyte borówki.

Budyniowe rogaliki- Pyszności
Budyniowe rogaliki- Pyszności

Całość przykryj drugim arkuszem ciasta francuskiego i zaklej ze sobą brzegi, dociskając je widelcem. Natnij ciasto w trójkąty i zawiń w rogaliki, zaczynając od podstawy. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Budyniowe rogaliki- Pyszności
Budyniowe rogaliki- Pyszności

Tak przygotowane rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu apetycznie się zarumieni. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.

Budyniowe rogaliki- Pyszności
Budyniowe rogaliki- Pyszności

Rogaliki odstaw do wystudzenia. Gdy już przestygną, udekoruj je cukrem pudrem. Prosty i pyszny deser jest już gotowy.

Smacznego!

Budyniowe rogaliki- Pyszności
Budyniowe rogaliki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo