Kiedy spodziewam się gości, biorę ciasto francuskie i cynamon. Chrupiące ciasteczka w kwadrans
"W 15 minut nie da się przygotować ciekawych przekąsek dla gości, a już na pewno nie takich, które trzeba jeszcze upiec" - powiedział każdy, kto nie widział wcześniej tego przepisu na ekspresowe cynamonowe ciasteczka. Pod koniec tego artykułu wszystko stanie się jasne, a ty staniesz się szczęśliwym posiadaczem wiedzy, że owszem — jest to możliwe.
27.10.2023 14:54
O ile masz w zwyczaju przyjmować gości i częstować ich czymś więcej, niż słonymi paluszkami, chipsami czy zamówioną z pobliskiej restauracji pizzą, na pewno zdarzyło ci się doznać kiedyś kryzysowej sytuacji, w której worek z pomysłami na imprezowe przekąski okazał się pusty. Spoko, rozumiemy. Zdarza się najlepszym.
Inspirowanie się kreatywnymi przepisami z internetu to dobre rozwiązanie, chociaż nie zawsze przewiduje ono fakt, że do wizyty gości pozostało naprawdę niewiele czasu. Mówiąc wprost: na wyrastanie ciasta, gotowanie na wolnym ogniu czy powolne pieczenie nie masz już co liczyć. Wtedy należy chwycić się sprawdzonych sposobów na ultraszybkie przekąski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pisząc to, nie sugeruję udania się do cukierni po minipączki, lecz zakasanie rękawów i zrobienie pyszności z przepisu poniżej. Te cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego powstają dosłownie w kilkanaście minut. Niczego nie sugeruję, ale to o wiele szybciej, niż czas dostawy pizzy. Czy warto? To się rozumie! A kiedy te ciasteczka pojawią się już na twoim stole i w końcu ich spróbujesz, zrozumiesz, że ekspresowy czas przygotowania to nie jedyna ich zaleta.
Najszybsze ciasteczka cynamonowe z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 opakowanie ciasto francuskiego,
- 4 łyżki cukru dekoracyjnego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie nie powinno być zbyt zimne, dlatego przed przygotowaniem ciasteczek wyjmij je z lodówki. Następnie rozłóż je na stole czy desce.
- Przygotuj cynamonową mieszankę. Do miski wbij jajko i rozmąć je z cukrem i cynamonem.
- Tak przygotowanym produktem wysmaruj ciasto francuskie.
- Czas na zawijanie. Blat ciasta francuskiego zwiń równomiernie z obu stron, tworząc w ten sposób podwójny rulon. Pokrój go w szerokie na 1 centymetr plastry.
- Ciasteczka ułóż teraz na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Oprósz je jeszcze cukrem dekoracyjnym i wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz 15 minut.
- Smacznego!