Kiedy spodziewam się gości, biorę ciasto francuskie i cynamon. Chrupiące ciasteczka w kwadrans

"W 15 minut nie da się przygotować ciekawych przekąsek dla gości, a już na pewno nie takich, które trzeba jeszcze upiec" - powiedział każdy, kto nie widział wcześniej tego przepisu na ekspresowe cynamonowe ciasteczka. Pod koniec tego artykułu wszystko stanie się jasne, a ty staniesz się szczęśliwym posiadaczem wiedzy, że owszem — jest to możliwe.

Te ciasteczka cynamonowe zrobisz w kilkanaście minut!Te ciasteczka cynamonowe zrobisz w kilkanaście minut!
Źródło zdjęć: © canva.com

O ile masz w zwyczaju przyjmować gości i częstować ich czymś więcej, niż słonymi paluszkami, chipsami czy zamówioną z pobliskiej restauracji pizzą, na pewno zdarzyło ci się doznać kiedyś kryzysowej sytuacji, w której worek z pomysłami na imprezowe przekąski okazał się pusty. Spoko, rozumiemy. Zdarza się najlepszym.

Inspirowanie się kreatywnymi przepisami z internetu to dobre rozwiązanie, chociaż nie zawsze przewiduje ono fakt, że do wizyty gości pozostało naprawdę niewiele czasu. Mówiąc wprost: na wyrastanie ciasta, gotowanie na wolnym ogniu czy powolne pieczenie nie masz już co liczyć. Wtedy należy chwycić się sprawdzonych sposobów na ultraszybkie przekąski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz makaronową ucztę z piekarnika. Na jednej porcji się nie skończy

Pisząc to, nie sugeruję udania się do cukierni po minipączki, lecz zakasanie rękawów i zrobienie pyszności z przepisu poniżej. Te cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego powstają dosłownie w kilkanaście minut. Niczego nie sugeruję, ale to o wiele szybciej, niż czas dostawy pizzy. Czy warto? To się rozumie! A kiedy te ciasteczka pojawią się już na twoim stole i w końcu ich spróbujesz, zrozumiesz, że ekspresowy czas przygotowania to nie jedyna ich zaleta.

Najszybsze ciasteczka cynamonowe z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasto francuskiego,
  • 4 łyżki cukru dekoracyjnego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 jajko.
Pyszne ciasteczka idealne na imprezę
Pyszne ciasteczka idealne na imprezę © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie nie powinno być zbyt zimne, dlatego przed przygotowaniem ciasteczek wyjmij je z lodówki. Następnie rozłóż je na stole czy desce.
  2. Przygotuj cynamonową mieszankę. Do miski wbij jajko i rozmąć je z cukrem i cynamonem.
  3. Tak przygotowanym produktem wysmaruj ciasto francuskie.
  4. Czas na zawijanie. Blat ciasta francuskiego zwiń równomiernie z obu stron, tworząc w ten sposób podwójny rulon. Pokrój go w szerokie na 1 centymetr plastry.
  5. Ciasteczka ułóż teraz na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Oprósz je jeszcze cukrem dekoracyjnym i wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz 15 minut.
  6. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy