Kiedy spodziewam się gości, biorę ciasto francuskie i cynamon. Chrupiące ciasteczka w kwadrans
"W 15 minut nie da się przygotować ciekawych przekąsek dla gości, a już na pewno nie takich, które trzeba jeszcze upiec" - powiedział każdy, kto nie widział wcześniej tego przepisu na ekspresowe cynamonowe ciasteczka. Pod koniec tego artykułu wszystko stanie się jasne, a ty staniesz się szczęśliwym posiadaczem wiedzy, że owszem — jest to możliwe.
O ile masz w zwyczaju przyjmować gości i częstować ich czymś więcej, niż słonymi paluszkami, chipsami czy zamówioną z pobliskiej restauracji pizzą, na pewno zdarzyło ci się doznać kiedyś kryzysowej sytuacji, w której worek z pomysłami na imprezowe przekąski okazał się pusty. Spoko, rozumiemy. Zdarza się najlepszym.
Inspirowanie się kreatywnymi przepisami z internetu to dobre rozwiązanie, chociaż nie zawsze przewiduje ono fakt, że do wizyty gości pozostało naprawdę niewiele czasu. Mówiąc wprost: na wyrastanie ciasta, gotowanie na wolnym ogniu czy powolne pieczenie nie masz już co liczyć. Wtedy należy chwycić się sprawdzonych sposobów na ultraszybkie przekąski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tym przepisem przygotujesz makaronową ucztę z piekarnika. Na jednej porcji się nie skończy
Pisząc to, nie sugeruję udania się do cukierni po minipączki, lecz zakasanie rękawów i zrobienie pyszności z przepisu poniżej. Te cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego powstają dosłownie w kilkanaście minut. Niczego nie sugeruję, ale to o wiele szybciej, niż czas dostawy pizzy. Czy warto? To się rozumie! A kiedy te ciasteczka pojawią się już na twoim stole i w końcu ich spróbujesz, zrozumiesz, że ekspresowy czas przygotowania to nie jedyna ich zaleta.
Najszybsze ciasteczka cynamonowe z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 opakowanie ciasto francuskiego,
- 4 łyżki cukru dekoracyjnego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie nie powinno być zbyt zimne, dlatego przed przygotowaniem ciasteczek wyjmij je z lodówki. Następnie rozłóż je na stole czy desce.
- Przygotuj cynamonową mieszankę. Do miski wbij jajko i rozmąć je z cukrem i cynamonem.
- Tak przygotowanym produktem wysmaruj ciasto francuskie.
- Czas na zawijanie. Blat ciasta francuskiego zwiń równomiernie z obu stron, tworząc w ten sposób podwójny rulon. Pokrój go w szerokie na 1 centymetr plastry.
- Ciasteczka ułóż teraz na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Oprósz je jeszcze cukrem dekoracyjnym i wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz 15 minut.
- Smacznego!