Ciotka dała mi przepis na zrazy. To pyszności, które rozpływają się w ustach
Idealne zrazy nie istnieją? Takich słów mógłby dopuścić się tylko ktoś, kto nie próbował zrazów z poniższego przepisu. I nie, wcale nie trzeba być jakimś absolutnie zaangażowanym kulinarnym zapaleńcem, żeby je przyrządzić. Receptura i sposób przygotowania są bowiem równie genialne, co banalne.
19.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 17:51
Zrazy nie są daniem tak popularnym, jak schabowe czy mielone, a powodem tego zjawiska jest — przynajmniej według mnie — poczucie, że ich przygotowanie jest nie tylko nudne i mozolne, ale również relatywnie trudne. I wiesz co? Nie jest to do końca mylne wrażenie. Kucharze mawiają, że z wołowiną należy nauczyć się obchodzić, bo inaczej szybko ze szlachetnego i pysznego mięsa możemy uczynić niedającą się zjeść podeszwę. A tego byśmy przecież nie chcieli.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tego też powodu każda kucharka czy gospodyni domowa ma swoje własne, autorskie patenty na przyrządzanie zrazów. Danuta Martyniuk robi to na swój sposób (swoją drogą naprawdę niezły, możesz o tym przeczytać tutaj), a moja ciotka — na swój. W tym drugim przypadku prawdopodobnie będziesz zaskoczony, bo do przygotowania potrawy użyte zostaje... mięso mielone. Ale to nie koniec niespodzianek. Zobacz przepis i daj znać, jak ci się podoba!
Najprostszy przepis na zrazy
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 1 cebula,
- 500 g pieczarek,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- sól, pieprz,
- musztarda,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Następnie dodaj do niej pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki i podsmażaj, aż grzyby nie będą zredukowane. W międzyczasie dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Farsz zdejmij następnie z ognia.
- Mięso mielone dopraw pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Dodaj jeszcze drugi ząbek czosnku (również preciśnięty przez praskę) i posiekaną drobno natkę pietruszki.
- Tak stworzoną masę mięsną wyrób, a następnie uformuj w rolady i przenoś na folię spożywczą. Każdą porcję delikatnie rozpłaszcz, posmaruj niewielką ilością musztardy, umieść boczek a na nim farsz grzybowy. Zawiń w zrazy i panieruj w mące.
- Zrazy obsmaż na patelni i przełóż wraz z sosem i wodą do rondla. Duś przez około 20 minut. Na koniec zagęść sos mieszanką wody i skrobi ziemniaczanej. Smacznego!