Ciotka dała mi przepis na zrazy. To pyszności, które rozpływają się w ustach

Idealne zrazy nie istnieją? Takich słów mógłby dopuścić się tylko ktoś, kto nie próbował zrazów z poniższego przepisu. I nie, wcale nie trzeba być jakimś absolutnie zaangażowanym kulinarnym zapaleńcem, żeby je przyrządzić. Receptura i sposób przygotowania są bowiem równie genialne, co banalne.

Nietypowy przepis na zrazy, dzięki któremu to danie wyjdzie każdemuNietypowy przepis na zrazy, dzięki któremu to danie wyjdzie każdemu
Źródło zdjęć: © canva.com

Zrazy nie są daniem tak popularnym, jak schabowe czy mielone, a powodem tego zjawiska jest — przynajmniej według mnie — poczucie, że ich przygotowanie jest nie tylko nudne i mozolne, ale również relatywnie trudne. I wiesz co? Nie jest to do końca mylne wrażenie. Kucharze mawiają, że z wołowiną należy nauczyć się obchodzić, bo inaczej szybko ze szlachetnego i pysznego mięsa możemy uczynić niedającą się zjeść podeszwę. A tego byśmy przecież nie chcieli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz makaronową ucztę z piekarnika. Na jednej porcji się nie skończy

Z tego też powodu każda kucharka czy gospodyni domowa ma swoje własne, autorskie patenty na przyrządzanie zrazów. Danuta Martyniuk robi to na swój sposób (swoją drogą naprawdę niezły, możesz o tym przeczytać tutaj), a moja ciotka — na swój. W tym drugim przypadku prawdopodobnie będziesz zaskoczony, bo do przygotowania potrawy użyte zostaje... mięso mielone. Ale to nie koniec niespodzianek. Zobacz przepis i daj znać, jak ci się podoba!

Najprostszy przepis na zrazy

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 cebula,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól, pieprz,
  • musztarda,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Zrazy z mięsa mielonego? Tak, to możliwe
Zrazy z mięsa mielonego? Tak, to możliwe © canva.com
  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Następnie dodaj do niej pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki i podsmażaj, aż grzyby nie będą zredukowane. W międzyczasie dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Farsz zdejmij następnie z ognia.
  2. Mięso mielone dopraw pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Dodaj jeszcze drugi ząbek czosnku (również preciśnięty przez praskę) i posiekaną drobno natkę pietruszki.
  3. Tak stworzoną masę mięsną wyrób, a następnie uformuj w rolady i przenoś na folię spożywczą. Każdą porcję delikatnie rozpłaszcz, posmaruj niewielką ilością musztardy, umieść boczek a na nim farsz grzybowy. Zawiń w zrazy i panieruj w mące.
  4. Zrazy obsmaż na patelni i przełóż wraz z sosem i wodą do rondla. Duś przez około 20 minut. Na koniec zagęść sos mieszanką wody i skrobi ziemniaczanej. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"