PrzepisDanusia Martyniuk pokazała swój popisowy przepis. Jej danie musi smakować obłędnie

Danusia Martyniuk pokazała swój popisowy przepis. Jej danie musi smakować obłędnie

Danuta Martyniuk szaleje w kuchni. Przygotowała zrazy - Pyszności; foto: Adobe Stock, Wirtualna Polska
Danuta Martyniuk szaleje w kuchni. Przygotowała zrazy - Pyszności; foto: Adobe Stock, Wirtualna Polska
22.06.2023 19:45

Mówi się, że zrazy wołowe to danie, którego przygotowanie wymaga odpowiednich kucharskich umiejętności. Według nas w tym stwierdzeniu zabrakło jeszcze wspomnienia o sprawdzonym przepisie. Taki pokazała ostatnio Danuta Martyniuk, żona najsłynniejszego polskiego piosenkarza disco-polo. Zobacz recepturę, wciel ją w życie i daj znać, czy takie zrazy ci smakują!

Umiejętne przygotowanie wołowiny — w tym oczywiście zrazów — polega na tym, by mięso to nie było suche i twarde jak podeszwa. Dla kucharzy amatorów jest to nie byle wyzwanie, zwłaszcza że wołowina nie należy do najtańszych produktów i nieudane eksperymenty mogą się okazać bolesnym ciosem dla portfela. Jak tego uniknąć? Stosować się do sprawdzonych porad — na przykład tych, którymi podzieliła się Danuta Martyniuk.

Danuta Martyniuk zdradziła swój przepis na zrazy - Pyszności; foto: Canva
Danuta Martyniuk zdradziła swój przepis na zrazy - Pyszności; foto: Canva

Żona słynnego Zenka pokazała ostatnio swój autorski przepis na zrazy. W recepturze niczego nie brakuje. Znajdziesz w niej ogórki kiszone, grzyby, boczek, a to wszystko w pysznym sosie, który doskonale łączy się ze zrazami. Z tym przepisem przekonasz się do tego dania wołowego, a zrazy zaczną się pojawiać w twoim domu coraz częściej. Powodzenia!

Danuta Martyniuk prezentuje zrazy wołowe

Składniki:

  • 700 g wołowiny np. udziec albo rostbef,
  • 200 g wędzonego boczku w plastrach,
  • 2 ogórki kiszone,
  • garść grzybów leśnych albo pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • musztarda,
  • papryka mielona słodka,
  • mąka pszenna,
  • sól, pieprz,
  • olej roślinny do smażenia.
Danuta Martyniuk doradza, co zrobić, żeby wołowina nie wyszła sucha - Pyszności; foto: Canva
Danuta Martyniuk doradza, co zrobić, żeby wołowina nie wyszła sucha - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe pokrój w plastry o około 1 cm grubości. Rozbij je tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wszystkie posmaruj z jednej strony musztardą. Grzyby pokrój w drobne kawałki, a ogórki kiszone w paski.
  2. Na każdy kawałek wołowiny połóż teraz po plastrze boczku i ogórka, dodaj grzyby i zawiń. Tak uformowane rolady obsyp niewielką ilością mąki.
  3. Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj również drobno pokrojony czosnek. Po chwili dołóż na patelnię przygotowane zrazy. Obsmaż je z każdej strony, a następnie wlej gorącą wodę. Do mieszanki dorzuć jeszcze liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Całość duś przez około 45 minut. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także