Danusia Martyniuk pokazała swój popisowy przepis. Jej danie musi smakować obłędnie

Mówi się, że zrazy wołowe to danie, którego przygotowanie wymaga odpowiednich kucharskich umiejętności. Według nas w tym stwierdzeniu zabrakło jeszcze wspomnienia o sprawdzonym przepisie. Taki pokazała ostatnio Danuta Martyniuk, żona najsłynniejszego polskiego piosenkarza disco-polo. Zobacz recepturę, wciel ją w życie i daj znać, czy takie zrazy ci smakują!

ObrazekDanuta Martyniuk szaleje w kuchni. Przygotowała zrazy - Pyszności; foto: Adobe Stock, Wirtualna Polska

Umiejętne przygotowanie wołowiny — w tym oczywiście zrazów — polega na tym, by mięso to nie było suche i twarde jak podeszwa. Dla kucharzy amatorów jest to nie byle wyzwanie, zwłaszcza że wołowina nie należy do najtańszych produktów i nieudane eksperymenty mogą się okazać bolesnym ciosem dla portfela. Jak tego uniknąć? Stosować się do sprawdzonych porad — na przykład tych, którymi podzieliła się Danuta Martyniuk.

Obrazek
Danuta Martyniuk zdradziła swój przepis na zrazy - Pyszności; foto: Canva

Żona słynnego Zenka pokazała ostatnio swój autorski przepis na zrazy. W recepturze niczego nie brakuje. Znajdziesz w niej ogórki kiszone, grzyby, boczek, a to wszystko w pysznym sosie, który doskonale łączy się ze zrazami. Z tym przepisem przekonasz się do tego dania wołowego, a zrazy zaczną się pojawiać w twoim domu coraz częściej. Powodzenia!

Danuta Martyniuk prezentuje zrazy wołowe

Składniki:

  • 700 g wołowiny np. udziec albo rostbef,
  • 200 g wędzonego boczku w plastrach,
  • 2 ogórki kiszone,
  • garść grzybów leśnych albo pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • musztarda,
  • papryka mielona słodka,
  • mąka pszenna,
  • sól, pieprz,
  • olej roślinny do smażenia.
Obrazek
Danuta Martyniuk doradza, co zrobić, żeby wołowina nie wyszła sucha - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe pokrój w plastry o około 1 cm grubości. Rozbij je tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wszystkie posmaruj z jednej strony musztardą. Grzyby pokrój w drobne kawałki, a ogórki kiszone w paski.
  2. Na każdy kawałek wołowiny połóż teraz po plastrze boczku i ogórka, dodaj grzyby i zawiń. Tak uformowane rolady obsyp niewielką ilością mąki.
  3. Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj również drobno pokrojony czosnek. Po chwili dołóż na patelnię przygotowane zrazy. Obsmaż je z każdej strony, a następnie wlej gorącą wodę. Do mieszanki dorzuć jeszcze liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Całość duś przez około 45 minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej