PrzepisDanusia Martyniuk pokazała swój popisowy przepis. Jej danie musi smakować obłędnie

Danusia Martyniuk pokazała swój popisowy przepis. Jej danie musi smakować obłędnie

Danuta Martyniuk szaleje w kuchni. Przygotowała zrazy - Pyszności; foto: Adobe Stock, Wirtualna Polska
Danuta Martyniuk szaleje w kuchni. Przygotowała zrazy - Pyszności; foto: Adobe Stock, Wirtualna Polska

22.06.2023 19:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mówi się, że zrazy wołowe to danie, którego przygotowanie wymaga odpowiednich kucharskich umiejętności. Według nas w tym stwierdzeniu zabrakło jeszcze wspomnienia o sprawdzonym przepisie. Taki pokazała ostatnio Danuta Martyniuk, żona najsłynniejszego polskiego piosenkarza disco-polo. Zobacz recepturę, wciel ją w życie i daj znać, czy takie zrazy ci smakują!

Umiejętne przygotowanie wołowiny — w tym oczywiście zrazów — polega na tym, by mięso to nie było suche i twarde jak podeszwa. Dla kucharzy amatorów jest to nie byle wyzwanie, zwłaszcza że wołowina nie należy do najtańszych produktów i nieudane eksperymenty mogą się okazać bolesnym ciosem dla portfela. Jak tego uniknąć? Stosować się do sprawdzonych porad — na przykład tych, którymi podzieliła się Danuta Martyniuk.

Danuta Martyniuk zdradziła swój przepis na zrazy - Pyszności; foto: Canva
Danuta Martyniuk zdradziła swój przepis na zrazy - Pyszności; foto: Canva

Żona słynnego Zenka pokazała ostatnio swój autorski przepis na zrazy. W recepturze niczego nie brakuje. Znajdziesz w niej ogórki kiszone, grzyby, boczek, a to wszystko w pysznym sosie, który doskonale łączy się ze zrazami. Z tym przepisem przekonasz się do tego dania wołowego, a zrazy zaczną się pojawiać w twoim domu coraz częściej. Powodzenia!

Danuta Martyniuk prezentuje zrazy wołowe

Składniki:

  • 700 g wołowiny np. udziec albo rostbef,
  • 200 g wędzonego boczku w plastrach,
  • 2 ogórki kiszone,
  • garść grzybów leśnych albo pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • musztarda,
  • papryka mielona słodka,
  • mąka pszenna,
  • sól, pieprz,
  • olej roślinny do smażenia.
Danuta Martyniuk doradza, co zrobić, żeby wołowina nie wyszła sucha - Pyszności; foto: Canva
Danuta Martyniuk doradza, co zrobić, żeby wołowina nie wyszła sucha - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe pokrój w plastry o około 1 cm grubości. Rozbij je tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wszystkie posmaruj z jednej strony musztardą. Grzyby pokrój w drobne kawałki, a ogórki kiszone w paski.
  2. Na każdy kawałek wołowiny połóż teraz po plastrze boczku i ogórka, dodaj grzyby i zawiń. Tak uformowane rolady obsyp niewielką ilością mąki.
  3. Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj również drobno pokrojony czosnek. Po chwili dołóż na patelnię przygotowane zrazy. Obsmaż je z każdej strony, a następnie wlej gorącą wodę. Do mieszanki dorzuć jeszcze liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Całość duś przez około 45 minut. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także